Két olimpia között legyőzte a rákot, most aranyérmes lett a kanadai snowboardos

2022. február 7. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi téli olimpián az a Max Parrot szerezte meg Kanada első aranyérmét, aki három évvel ezelőtt még rákbetegséggel küzdött.

A snowboard slopestyle számában induló Parrot négy évvel ezelőtt is ott volt az olimpián, és Phjongcshangban szerzett is egy ezüstérmet. Tíz hónappal később viszont azzal szembesült, hogy fel kell függesztenie sportkarrierjét, mert nyirokrendszeri daganatot, Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála. Parrot 2019-ben tizenkét kemoterápiás kezelést kapott, majd júliusban gyógyultnak nyilvánították.

A snowboardos izomtömegének jó részét elveszítette, de már 2019 augusztusában megmutatta, hogy tudása nem kopott, amikor a norvégiai X-Gamesen big air számban győzött.

Max Parrot négy éve ezüstérmes volt, most már olimpiai bajnok is snowboardban – Fotó: Marco Bertorello / AFP
Max Parrot négy éve ezüstérmes volt, most már olimpiai bajnok is snowboardban – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Pekingben a tizedikként jutott be a 12-es döntőbe, ahol mindenkinek három lehetősége volt bemutatni a legjobb trükkjét az épített ugratókat és korlátelemeket is tartalmazó pályán. Parrot a második körben 90,96 pontot kapott, amivel már sejtette, hogy érmes lehet. Végül ezt sem a legjobb eredménnyel döntőbe jutó kínai Szu Ji-ming, sem honfitársa, Mark McMorris nem tudta felülmúlni, így az övé lett az arany.

„Tényleg megmutattam, hogy bármi lehetséges. Három évvel ezelőtt egy kórházi ágyon feküdtem, nem volt energiám, izomzatom, állóképességem. És ma olimpiai aranyérmes vagyok úgy, hogy életem legjobb futamát csináltam meg” – nyilatkozta Parrot a kanadai CBS Sportnak.

A sportoló arról is beszélt, hogy a betegsége megváltoztatta életszemléletét. „Minden alkalommal, amikor ráállok a deszkámra, kétszer annyira mosolygok, mint azelőtt, és ezt már átvittem az edzéseimre is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!