Ötödik olimpiáján is bajnok lett Ireen Wüst, nyári olimpián sem tudott senki ilyet egyéniben

2022. február 7. – 16:30

Ötödik olimpiáján is bajnok lett Ireen Wüst, nyári olimpián sem tudott senki ilyet egyéniben
Ireen Wüst a hatodik olimpiai aranya után – Fotó: Sebastien Bozon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári és téli olimpiák történetének első sportolója lett a holland gyorskorcsolyázó Ireen Wüst, aki az olimpiák első sportolója lett azzal, hogy öt olimpián is aranyérmet szerzett egyéni számban. Wüstnek a hétfőn, 1500 méteren szerzett aranya már a hatodik olimpiai bajnoki címe, ezek mellett öt ezüstje és egy bronzérme is van az olimpiákon.

A most 35 éves holland sportoló a 2006-os torinói olimpián vett részt először, ott 1500 méteren harmadik lett, 3000-en viszont nyerni tudott. Négy évvel később, Vancouverben 1500-on lett olimpiai bajnok, majd jött Szocsi, ahol 3000 méteren és csapatversenyben lett olimpiai bajnok, egyéniben pedig három ezüstöt is szerzett 1000, 1500 és 5000 méteren. Phjongcshangban 1500-on lett újra olimpiai bajnok – idén tehát pályafutása során először címet védett olimpián –, emellett 3000-en egyéniben és a csapattal is ezüstérmes lett.

A hollandok világklasszisa 44 századdal bizonyult gyorsabbnak a második helyezett japán Takagi Mihónál, aki négy éve is másodikként zárt. A bronzérmet a szintén holland Antoinette de Jong, a szám Európa-bajnoka szerezte meg, de az ő hátránya már több mint másfél másodperc volt, írja az MTI.

Wüst abban is történelmet írt, hogy 35 évesen és 312 naposan a legidősebb gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok lett. Mostani sikerével Wüst minden idők negyedik legeredményesebb téli olimpikonjává lépett elő, a pekingi játékok előtt a hetedik helyen állt az örökrangsorban. Wüstöt három, már visszavonult norvég sportoló előzi, akiknek egyaránt nyolc olimpiai aranya van téli olimpiáról. Marit Björgen a nyolc arannyal együtt összesen 15 érmet gyűjtött, Ole Einar Björndalen 13, Björn Daehlie 12 éremig jutott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!