Az elnyomott ujgurok mellett állhatott ki a török síugró, de ő semmit sem hajlandó erről mondani

2022. február 6. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Aki rendszeresen nézi a síugróversenyeket, annak szokatlan lehetett, hogy a téli olimpián szinte puritán dizájnú lécekkel ugranak. Sehol egy szponzorfelirat, amelyet mutogatni lehetne a kameráknak. Erre az olimpiai szabályok kötelezik a sportolókat, de úgy tűnik, hogy a török Fatih Arda İpcioğlu egy plusz ábrával a Kína által elnyomott ujgurok mellett állt ki.

A pekingi olimpia több nyugati ország diplomáciai bojkottja mellett zajlik. Többek közt az Egyesült Államok, Ausztrália vagy Nagy-Britannia sem képviselteti magát azért, mert Kína kegyetlenül bánik muszlim kisebbségével, az ujgurokkal. Az utóbbi években több százezer ujgurt börtönöztek be, vagy zártak úgynevezett átnevelő táborokba, egyes vélemények szerint népirtás zajlik a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Peking mindezt következesen tagadja.

Az olimpiai szabályok a politikai véleménynyilvánítást is tiltják, de a török İpcioğlu a síugrók szombati edzésén kicselezhette ezt a szabályt, amikor kék sílécére egy félholdat és egy csillagot festetett. Ez a akár a politikailag nem létező Kelet-Turkesztánra, az ujgurok otthonára is utalhatott. Persze ugyanezek a török zászló szimbólumai is, csak piros háttérrel.

İpcioğlut meg is kérdezték arról, hogy mi volt a szándéka, de kikerülte az újságírói kérdéseket. „Nem akarok válaszolni ezekre a kérdésekre. Sportoló vagyok. Végzem a munkám. A többi dologgal nem törődöm, ez nem az én feladatom. A török zászló alatt ugrok, ennyi” – nyilatkozta vasárnap első ugrása után. Az éles versenyben egyébként İpcioğlu már másik léccel ugrott, semmilyen szimbólum nem volt rajta.

„Ez nem politikai állásfoglalás volt. Ahogy valószínűleg tudják, a hivatalos török zászló fehér félholdat és benne egy csillagot tartalmaz. Mindazonáltal, hogy elkerüljünk minden félreértést, csak a Török Olimpiai Bizottság emblémáját használjuk sízőnk lécein az olimpia hátralévő részében” – közölte a Reutersszel a Török Olimpiai Bizottság.

Vasárnap a normál sáncos versenyben a török ugró a 31. lett. Az aranyérem a japán Kobajasi Rjójué lett, mindkét sorozatban nagyszerűen ugrott, jól alkalmazkodott a változó szélviszonyokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!