A Bundesliga új elnöke nem zárkózik el az egészen radikális reformoktól sem

2022. február 6. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

A most januártól munkába álló Donata Hopfen több újítást is fontolóra vesz a Bundesligával kapcsolatban, írja a Sky. A német bajnokság elnöke többek között kitért arra is, hogyan törné meg a Bayern München nyomasztó fölényét.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy ugyan a Bayern fantasztikus munkát végzett az elmúlt évtizedekben, a német liga sokkal vonzóbb tudna lenni, ha nagyobb lenne a verseny az első helyért. Ezért azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egyszer majd bevezetik a rájátszást az első osztályban. Ez azért is lenne meglepő, mert az öt nagy európai topliga (angol, német, olasz, francia, spanyol) egyikében sincs ilyen lebonyolítási rendszer. Ha idén is nyert a tabellát magasan vezető Bayern, az zsinórban a bajor klub tizedik bajnoki címét jelentené.

Az amerikai sportbajnokságokban és kisebb európai ligákban egyáltalán nem szokatlan a rájtátszásos rendszer, ahogy egy ideje az sem, hogy egy ideje Amerikán és Kanadán kívül is rendeznek NFL- és NBA-meccseket. Hasonlóban gondolkodik Hopfen is, aki szerint semmit sem szabad kizárni, ami pénzt hozhat a ligának. A négycsapatos spanyol szuperkupát például idén januárban Szaúd-Arábiában rendezték, vagyis már létezik erre minta az európai fociban. És valószínűleg szüksége is van a pénzre a Bundesligának, ugyanis a koronavírusjárvány okozta folyamatos problémák miatt 1,3 milliárd dolláros veszteséget hoztak össze.

A Bundesliga elnöke ráadásul még ennél is tovább menne. Szeretné elérni, ha bevezetnének egy hivatalos fizetési sapkát a játékosoknál, vagyis maximalizálnák azt a fizetést, amit egy játékos kaphat a klubjától. Ez már hosszú évek óta működik az amerikai profi ligákban, de Európában jóval nehezebben megvalósítható az eltérő valuták és más országok közti különbségek miatt. Hopfen ettől függetlenül reménykedik abban, hogy sikerül egyezséget kötni az élbajnokságokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!