Lezárult az átigazolási időszak, rekordot döntött a Ferencváros

2022. február 1. – 18:22

Lezárult az átigazolási időszak, rekordot döntött a Ferencváros
A ferencvárosi Fortune Bassey és az újpesti Lirim Kastrati a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Újpest FC-Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. január 30-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a nemzetközi téli átigazolási időszak a foci világában: vírushelyzet ide, megszorító intézkedések oda, számos hazai és nemzetközi klub próbálta frissíteni keretét a szokásosnál rövidebb transzferidőszak alatt.

A januári versenyfutást az idővel és a mozdítható játékosokért zajló küzdelmet végül az európai színtéren az új szaúdi tulajdonossal a rajtköre álló Newcastle nyerte: több mint százmillió fontot sikerült elköltenie csapatnak, ami egyébként a Premier League kieső helyén áll jelenleg. A téli európai topigazolások között több is az angol csapat nevéhez kötődik, hatalmas kérdés azonban, hogy a kiadott milliárdok hosszú távon is segítik-e a csapat építkezését, vagy csak pillanatnyi tűzoltásként szolgálnak.

A tél topigazolásai:

Dusan VlahovicFiorentina → Juventus81,6 millió euró
Ferran TorresManchester City → Barcelona55 millió
Luis DiazPorto → Liverpool45 millió
Bruno GuimaraesLyon → Newcastle42,1 millió
Chris WoodBurnley → Newcastle30 millió
Lucas DigneEverton → Aston Villa30 millió

Az olasz bajnokságban kilenc forduló óta veretlen Juventus is telepakolta a bevásárlókosarát, kihasználva a kölcsönhöz jutás adta lehetőségeket. A torinóiak behúzták az olasz góllövőlista vezetőjét, Dusan Vlahovicot, de költöttek Mönchengladbachban és Frosinonéban is. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Ferran Torresért a Manchester Citynek 55 milliót fizető Barcelona került, miközben Joan Laporta, a klub elnöke bejelentette, hogy nyártól fizetési sapkát vezetne be a csapatnál.

A Newcastle támadója, Chris Wood lép a pályára a Newcastle United–Watford Premier League-mérkőzés előtt 2022. január 15-én- Fotó: Stu Forster / Getty Images

A Newcastle érkezői:

  • Bruno Guimaraes a Lyonból – 42,1 millió euró
  • Chris Wood a Burnleyből – 30 millió euró
  • Kieran Trippier az Atlético Madridból – 15 millió euró
  • Dan Burn a Brightonból – 15 millió euró
  • Matt Target az Aston Villából – kölcsönben

A Juventus érkezői:

  • Dusan Vlahovic a Fiorentinából – 81,6 millió euró
  • Denis Zakaria a Möchengladbachtól – 8,6 millió euró
  • Federico Gatti a Frosinone-ból 7,5M (kölcsönben a Frosinonénál maradt)

A Barcelona érkezői:

  • Ferran Torres a Manchester Cityből – 55 millió euró
  • Adama Traore a Wolverhamptonból – kölcsönben
  • Dani Alves – ingyen igazolható
  • Pierre-Emerick Aubameyang az Arsenalból – ingyen
Dusan Vlahovics a Juventus mezével és a klub két új klub igazgatósági tagjával, Federico Cherubinivel és Maurizio Arrivabenével pózol 2022. február 1-én az olaszországi Turinban – Fotó: Daniele Badolato / Juventus FC / Getty Images

A téli átigazolási időszak tovább nyitotta a topbajnokságok közötti ollót. Az angol csapatok költöttek magasan a legtöbbet, Olaszországban szinte csak a Juventus vásárolt, és ezzel kozmetikázta a Serie A kiadási és bevételi oldalát is. A spanyol csapatok sem tudtak igazán beszállni a piaci körforgásba, ha Ferran Torres átigazolását nem számolnánk, a La Liga mindössze húszmillióval vett volna részt a januári bevásárlási szezonban. A topbajnokságok közül a német hozta szokásos egyensúlyát, a francia bajnokság pluszban zárt.

A topbajnokságok téli transzferbevételei és kiadásai:

bajnokságbevételi oldalkiadási oldal
Premier League, Anglia133,5 millió335,4 millió
Serie A, Olaszország127,9 millió174,85 millió
La Liga, Spanyolország17,9 millió75,4 millió
Bundesliga, Németország52,5 millió61,7 millió
Ligue 1, Franciország99,2 millió66,4 millió

Itthon a Ferencváros elmúlt években mutatott játékospolitikáját figyelve semmi meglepő nem történt, az Üllői úton már szokásosnak mondható, hogy igyekeznek a téli időszakban a klubhoz csábítani a nyári nemzetközi kupaselejtezőkben már bevethető labdarúgókat.

Fortune Bassey érkezésével a Ferencváros már közel 7,5 millió euró elköltésénél jár az idei szezonban, az egész történelme során ebben az idényben fizetett a legtöbbet játékosokért. A magyar rekordbajnok az elmúlt öt évben 21,31 millió eurót adott ki labdarúgók játékjogáért, míg a bevételi oldalon 8,2 millió szerepel.

Nagy meglepetésként szolgált az albán Myrto Uzuni zárónapon történt átigazolása, a Transfermarkt adatai szerint 3,5 millió euróért került az idei szezonban már 21 gólnál és nyolc gólpassznál járó labdarúgó a spanyol elsőosztályba. Ugyanekkora meglepetést okozott az utolsó napon klubot váltó Bognár István esete, a Paksról Ciprusra, az Aris Limassolhoz költöző középpályás meghatározó tagja volt a tolnaiaknak, hét góllal és 16 gólpasszal segítette a csapatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!