Miért kell egy NB I.-es Kisvárdának 19 külföldi futballista?

2022. január 19. – 05:02

Miért kell egy NB I.-es Kisvárdának 19 külföldi futballista?
A Kisvárda játékosai az MTK ellen játszott mérkőzésen 2021. november 21-én – Fotó: Móricz Csaba / Kisvárda FC

Másolás

Vágólapra másolva

Január 29-én indul újra a magyar labdarúgó-bajnokság, és a Ferencváros várhatja a tabella éléről a folytatást, ráadásul úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott ellenfeleinél. A téli időszakban a felkészülésen, a vírushelyzet okozta nehézségeken túl az átigazolási piacra is oda kellett figyelniük a csapatoknak. A tanulságot már most levonhatjuk: aki magyar labdazsonglőröket látna szívesen a pályán, továbbra sem lehet felhőtlenül boldog, a hazai bajnokság továbbra is a külföldi munkaerőben látja minden probléma megoldását.

Az NB I.-ben jelenleg a regisztrált adatok szerint 146 külföldi játékos szerepel, ez csapatonként átlagban 12 nem hazai futballistát jelent a tizenegy fős kezdőcsapatok összeállításakor. Sok szurkoló fogadta már el tényként, hogy nemzetközi sikereket Magyarországon edződő, hazai akadémiákról kikerülő fiatalokkal elérni nem lehet, így ambivalens érzésekkel ugyan, de tapsolni tud a nemzetközi kupákba 22 légióssal kifutó Ferencvárosnak vagy a 17 külföldivel felálló Fehérvárnak. Na de miért kell Kisvárdán 19, Mezőkövesden 17, vagy az utánpótlás-nevelést a zászlajára tűző MTK-nál 15 idegenlégiós a sikeres szerepléshez? Mit jelent egyáltalán a sikeres szereplés ezeknél a csapatoknál?

Mérhetetlen mennyiségű pénz áramlott a sportba, azon belül is a labdarúgásba az elmúlt években. Ha bárki hosszú távon, a sportág érdekeit szem előtt tartva gondol a legnépszerűbb sportágra, az infrastruktúra fejlesztésén és a stabil gazdasági háttér megteremtésén túl azért nem kellene órákat eltöltenie a varázsgömb fölött a nyerő út megtalálásához. A nemzetközi eredményeket szállító nagycsapatainkon kívül a többi, államilag patronált piaci szereplő sikerességének egyetlen mértéke lehet csak: az utánpótlásból kikerülő, nemzetközi szintet megütő, piacképes fiatalok száma. Ez a szám pedig nagyon alacsony az elmúlt időszakban, és valószínűleg kevés is marad, ha nem húzzák be a féket az őrülten száguldó igazolgatók. Természetesen ehhez tulajdonosi akarat is szükséges. Ami egyelőre teljesen másban érdekelt, szabad kezet ad a féktelen pénzköltésre és azzal az egy helyben toporgásra.

Biztos akadnak hangok a klubok környékén, amelyek megkérdőjelezik az igazolások hátterét, szakmai és gazdasági indokait. Esetleg készülnek kimutatások is az elmúlt évek kifizetett transzferdíjairól, fizetéseiről, és a végén ott a mérleg a ráfordítások és a játékosok eladásából, eredményességéből befolyt forintok között. De amíg nem lesz változást sürgető egységes akarat, addig ne csodálkozzunk, ha a mindenkori szövetségi kapitány azon kesereg, hogy a válogatottat összerakni olyan, mint amikor nincs elég alapanyag egy rendes vacsora elkészítéséhez. A téli átigazolási piac eddigi érkezői között is akad nem egy, akinek a szerződtetésével kapcsolatosan felmerülhetnek kérdések. Mi most kérdések nélkül gyűjtöttük csokorba az eddigi igazolásokat.

Honvéd

Marko Petković – Topolyáról érkezett, 29 éves szerb jobbhátvéd, piaci értéke ötszázezer euró. Idén 13 mérkőzésen két gólt szerzett. Október végén és a novemberi időszakban játszott ötször 90 percet, decemberben már nem kapott lehetőséget a bajnokságban és a kupában sem. Az első nyolc fordulóban 19 percet játszott.

Marko Petković a Honvéd edzésén – Fotó: Budapest Honvéd FC / Facebook
Marko Petković a Honvéd edzésén – Fotó: Budapest Honvéd FC / Facebook

Olekszandr Petrusenko – az FK Minajtól érkezett, 23 éves ukrán középpályás, értéke négyszázezer euró. Idén 19 mérkőzésen nulla gól és nulla gólpassz a mérlege, de a tabella utolsó előtti helyén álló, a kupából is kiesett ungvári csapat összes meccsén pályára lépett.

Fehérvár

Peter Žulj – a török Başakşehirtől érkezett kölcsönbe a 28 éves, 11-szeres válogatott osztrák futballista, aki legutóbb 2018-ban szerepelt hazája válogatottjában. Piaci értéke 1,7 millió euró. Felnőttkarrierjének 12. csapata a Fehérvár. Idén hét mérkőzésen lépett pályára, összesen 180 percet játszott, egyszer töltötte csak ki a 90 percet a pályán. A tavalyi szezonban is leginkább csereként lépett a gyepre, 16 török bajnokin szerepelt, de egy meccset sem játszott végig. Az előző szezonja kiegészül még nyolc találkozóval az Anderlecht színeiben is, az őszi szezont még ott töltötte.

Gyirmót

Denis Ventúra – a román Academica Clinceni-től érkezett a 26 éves szlovák védekező középpályás, piaci értéke háromszázezer euró, idén 15 mérkőzésen két gólt és egy gólpasszt jegyez. Volt csapata nagy ponthátránnyal utolsó a román bajnokságban, 17 forduló alatt csak négy döntetlenre futotta a román sereghajtónak.

Kisvárda

Rafał Makowski – 25 éves lengyel középpályás, a Śląsk Wrocławtól érkezett, piaci értéke ötszázezer euró. A Kisvárda négyszázezer eurót fizetett a játékjogáért a lengyel csapatnak. Idén 19 mérkőzésen szerepelt, egy gól mellett két gólpasszt is jegyez. A bajnokságban kevesebb szerepet kapott, 13 találkozójából csak egyet játszott végig. Tavaly térdsérüléssel bajlódott, az egész szezon alatt csak 11 bajnokin szerepelt, összesen 335 percet töltött a pályán az élvonalban. Volt csapata a 10. helyen áll jelenleg a lengyel bajnokságban.

Rafał Makowski ír alá a Kisvárdának – Fotó: Kisvárda FC
Rafał Makowski ír alá a Kisvárdának – Fotó: Kisvárda FC

Mihajlo Hotra – a 21 éves ukrán kapus Ungvárról érkezett, értéke hetvenötezer euró, az ukrán másodosztályban, az utolsó előtti helyen álló csapatában 15 mérkőzésen szerepelt idén, és 28 gólt kapott.

Mezőkövesd

Patrick Ikenne-King – játszott korábban a Honvéd és az MTK csapataiban is, majd az elmúlt fél évben nem volt csapata. A 30 éves nigériai védő értéke kétszázötvenezer euró, ebben a szezonban még nem lépett pályára. Tavaly 29 mérkőzésen szerepelt az MTK színeiben.

Kamer Qaka – a 26 éves albán középpályás a macedón Shkendijától érkezett, becsült értéke százötvenezer euró, korábban szerepelt norvég alacsonyabb, majd felsőbb osztályban, és játszott a román élvonalban is. Idén összesen négy bajnokin (169 perc) és négy kupamérkőzésen szerepelt. Az előző szezonban 14 mérkőzést játszott.

Babati Benjámin a Zalaegerszegtől érkezett.

MTK

Andrej Kadlec – a 25 éves szlovák labdarúgó a Sereď csapatától érkezett, piaci értéke négyszázezer euró. Idén 16 mérkőzésen négy gólt és két gólpasszt jegyez, a tavalyi szezont viszont szinte teljes egészében kihagyta, összesen három bajnokin és három kupameccsen lépett pályára a lengyel Jagiellonia csapatában. A Sereď a 7. jelen pillanatban a szlovák bajnokságban.

Sztefan Szpirovszki – a 31 éves északmacedón játékos az ukrán Mariupoltól érkezett, értéke háromszázezer euró, korábban játszott két évet a Ferencvárosban is. Idén hét mérkőzésen lépett eddig pályára, összesen 152 percet kapott, egy gólt szerzett.

Slobodan Rajković – 32 éves szerb védő, értéke kétszázötvenezer euró, korábban megfordult a Chelsea, a PSV Eindhoven, a Hamburg, a Palermo és a Lokomotiv Moszkva csapataiban is, most Topolyáról érkezik, ahol idén összesen öt találkozón lépett eddig pályára, a többit a lelátón vagy a kispadon töltötte. A tavalyi szezonban sem játszott sokat, összesen kilenc mérkőzésen szerepelt a Lokomotiv Moszkva csapatában – igaz, pályára lépett a Bayern, az Atlético Madrid és a Salzburg elleni Bajnokok Ligája-mérkőzéseken is. A bajnokságban összesen 308 perc jött össze neki. A 2019/2020-as szezonban is csak 12 meccsen szerepelt Perugiában, az olasz másodosztályban.

Slobodan Rajković – Fotó: MTK
Slobodan Rajković – Fotó: MTK

Branislav Sluka – a 22 éves szerb balhátvéd az MŠK Žilina csapatától érkezett kölcsönbe, értéke négyszázezer euró, idén 22 mérkőzésen egy gólt és három gólpasszt jegyez. A Žilina 5. a szlovák bajnokságban.

Futács Márkó, Szakály Dénes és Szépe János is az MTK-t erősítik a jövőben.

Puskás

Mohamed Mezghrani – a 27 éves belga játékos a Honvédtól érkezett, értéke kétszázötvenezer euró, idén hét mérkőzésen lépett pályára Kispesten. A tavalyi szezont viszont szinte végigjátszotta, 30 mérkőzésen egy gólt szerzett, és öt gólpasszt osztott ki.

Zalaegerszeg

Mocsi Attila a Szombathelyi Haladástól érkezett, Zsóri Dániel, Halmai Dániel a Mol Fehérvártól kölcsönbe.

Debrecen

Dorian Babunski – a 25 éves északmacedón támadó a bolgár Botev Vracától érkezik százezer euró ellenében. A játékos piaci értéke 325 000 euró, az idei bajnokságban 18 mérkőzésen tíz gólt és három gólpasszt jegyez, a tavalyi szezonban viszont csak 19 mérkőzésen szerepelt, és háromszor volt eredményes. A Botev Vraca jelenleg a 11., osztályozós helyen áll a 14 csapatos bolgár bajnokságban.

Ferencváros

Fortune Bassey – a 23 éves nigériai csatár piaci értéke egymillió euró, a Ferencváros másfél milliót fizetett a játékjogáért a cseh Budějovicének. 2018 óta játszik Csehországban, az idei szezonban 22 találkozón tízszer volt eredményes, volt csapata a 8. helyen áll a cseh első osztályban. Tavaly hat mérkőzésen lépett pályára az első vonalban, gólt nem szerzett, 14 másodosztályú meccsen négyszer talált az ellenfelek kapujába.

A Paks csapata továbbra is az egyetlen a hazai élvonalban, amely nem alkalmaz idegenlégiósokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!