Vereség Izlandtól, kiesett a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon

2022. január 18. – 19:38

Vereség Izlandtól, kiesett a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon
Hatalmas küzdelmet vívott a magyar és az izlandi válogatott – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott elveszítette harmadik csoportmeccsét a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A félidőben döntetlenre állt a találkozó, a fordulás után Izland a fontos pillanatokban jobban és pontosabban játszott, ezzel 31-30-ra nyert.

A hollandok elleni csütörtöki, váratlan 31-28-as vereség miatt győzelmi kényszerbe kerülő magyar válogatottnak egy Izland elleni egygólos győzelem sem jelentette a biztos továbbjutást az MVM Dome-ban Budapesten, ahhoz legalább kettővel kellett nyerni. Már egy döntetlen is jó eséllyel a korai búcsút jelentette volna, noha titkon abban bízott mindenki, hogy nemcsak a középdöntő négy meccsén, hanem még az utolsó hétvégén is érdekelt lesz a csapat.

A topjátékosokkal rendelkező Izland eddig mindkét csoportmeccsét hozta, a portugálokat magabiztosan (28-24), a hollandokat szűken verték (29-28), és az eddigi erőfeszítéseik semmit sem értek, ha kedd este kettővel kikapnak. A tét hatalmas volt tehát, a mieinket ezúttal is 20 ezer hazai néző segítette, ahogy azt már megszokhattuk az előző találkozókon. Izlandról is jöttek pár százan, de az ő hangjukat elnyomta a lelkes hazai szurkolótábor, amelyik „veletek vagyunk, győzni akarunk” skandálással kezdte az összecsapást.

Lékai Máté irányított, Szita Zoltán és Máthé Dominik volt a két átlövő, beállóban Bánhidi Bence kapott szerepet, a két szélen Bóka Bendegúz és Pedro Rodríguez. A kapuban Mikler Roland állt.

Az ötödik perc végére 3-2-re vezetett Izland, a két magyar gólt Szita és Lékai lőtte. A tizedik percre 6-6-ot mutatott az eredményjelző, a bokasérüléséből visszatérő Bánhidi kétszer talált be, noha látni lehetett, még nem teljesen egészséges, de ezen a meccsen játszania kellett, mert az eredményessége nagyon kellett a támadásoknál, és a védőmunkája is ritka fontos egy kiélezett meccsen.

15 perc után 9-9 volt az állás, ebben az ötperces szakaszban Bánhidi már nem volt a pályán, de Topic is góllal szállt be. A 20. percre 13-12-re vezetett Izland, ekkor már Székely Márton állt a kapuban, mert Miklernek volt ugyan két védése, de nem kapta el a fonalat. A legnagyobb izlandi sztár, Aron Palmarsson sem villogott, másodszor is csúnyán fölé lőtt. Elsősorban Omar Magnusson és Gisli Kristjansson termelte a gólokat.

Székely hetest hárított a 22. percben, a félidő végére így is 17-17 volt. Bánhidi mellett a másik szegedi, Bodó neve mellé is két gólt került. Harminc perc alatt 34 gól esett, igen nagy volt az iram, a védekezés mindkét oldalon háttérbe szorult, bár Gustavsson is bemutatott néhány bravúrt a kapuban.

A tét jelentősen egyszerűsödött a szünetre: a második félidőt kellett kettővel megnyernie Magyarországnak, ha versenyben akart maradni.

A második félidő is nagy tempóban kezdődött, és az öldöklő harc is folytatódott. Székely egy támadáson belül kétszer is védeni tudott – Palmarsson lövését ütötte ki másodszorra –, Lékai pedig 20-19-re módosította az állást a 35. percben. Sipos kiállítását Elísson használta ki a szélről. A 40. percre 23-22-re ellépett Izland Elísson hatékony megoldásaival. A 45. percben Szita egy hosszú és zaklatott támadás végén talpról egyenlített (25-25), de találata után a visszafutáskor szabálytalannak látták és kiküldték a bírók, amivel fülsüketítő hangzavart váltottak ki.

Székely Mártonnak voltak védései, de a csapat nem kapott lendületet tőle – Fotó: Kovács Tamás/MTI
Székely Mártonnak voltak védései, de a csapat nem kapott lendületet tőle – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az izlandi támadásokból fogyott az ötlet, Gudmundsson kapitány időt kért. Kristjansson viszont ziccerben a kapufát találta el. Bánhidi nagyszerű góllal, hatodik találatával gondoskodott a mieink előnyéről (26-25). Erre Palmarsson válaszolt, így az utolsó tíz percnek is döntetlennel vágtak neki a csapatok.

Az utolsó tíz perc történései:

  • Mikler visszaállt egy hetesre, és megfogta Elísson labdáját. Pedro bevágta.
  • Elísson a szélről most nem hibázott (27-27). Szita rossz lövése után Elísson húzott kapura, és ezt is bevágta (27-28).
  • Szita javított egy tökéletes lövéssel, Magnusson hetesből pattintott a kapuba (28-29).
  • Bodó is pattintott lövéssel juttatta a kapuba a labdát, Mikler védett, de Izlandnál maradt a labda, Magnusson büntetője most is pontos volt (29-30).
  • Gudjonsson a szélről tette Mikler feje fölé a labdát, erre Pedro szintén a szélről lőtt a kapuba (30-31).
  • Két perccel a vége előtt Máthé Dominik hetest rontott, Gustavsson combbal terelte ki a labdát.
  • 1:32-vel a vége előtt Izland időt kért. Mikler megfogta Palmarsson lövését, a lerohanásból Bóka belépett. Jó ítélet volt, a vonalon volt a lába a felugráskor, így hiába lőtte a hálóba a labdát.
  • Az izlandiak támadása megint elhalt, Lékai lövését kirúgta Gustavsson. A végén Mikler még védett egyet, de ez a kiesés tényén már nem változtatott. Izland nem érdemtelenül nyert 31-30-ra.

A magyar drukkerek elénekelték a csapatnak a Himnuszt a végén. A válogatott nagyot küzdött, ám a hajrá fontos momentumaiban sorra hibáztak a játékosok. A csoport másik meccse fél kilenctől kezdődik, a bennünket legyőző Hollandia a még pont nélküli Portugáliával találkozik. Az Európa-bajnokság a középdöntőkkel folytatódik, a döntőt is Budapesten rendezik január 30-án.

A csoport állása: 1. Izland 6 pont 2. Hollandia 2, 3. Magyarország 2, 4. Portugália 0.

  • Izland – Magyarország 31-30 (17-17)
  • MVM Dome, v.: Marin, Garcia Serradilla (spanyolok)
  • lövések/gólok: 44/31, illetve 49/30
  • gólok hétméteresből: 8/6, illetve 2/1
  • kiállítások: 12, illetve 12 perc
  • Magyarország: Mikler – Rodríguez 4, Máthé 4, Lékai 3, Bánhidi 6, Szita 5 , Bóka 2, cserék: Sipos, Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Székely, Ancsin 1, Ligetvári
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!