Tízmilliárd forint fölé emelkedett Szoboszlai Dominik értéke

2022. január 6. – 05:00

Tízmilliárd forint fölé emelkedett Szoboszlai Dominik értéke
Szoboszlai Dominik – Fotó: Jan Woitas / picture alliance / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es év és a téli szünet lezárásával elkezdődött a tavaszi szezonra való felkészülés a labdarúgásban. Angliában a korábbi években megszokottak szerint a karácsonyi időszak alatt is játszottak a csapatok, még a Covid-megbetegedések magas száma sem szabott határt a dömpingnek, de voltak meccsek Spanyolországban és Franciaországban is. Az olasz bajnokság is kezdetét veszi a héten, és a téli átigazolási ablakot is kinyitotta a nemzetközi szövetség. Az eseményeket követve a Transfermarkt oldala is frissítette szubjektív alapokon nyugvó adatait a játékosok aktuális értékéről.

Sokan nem szeretik a futball legnagyobb információs oldalának adatbázisát, azonban bizonyos összehasonlításoknál, a trendek feltérképezésénél mindenképpen hasznos számokkal szolgál az online platform. A világranglista 39. helyén álló magyar labdarúgó-válogatott összértéke stagnál, ahogy arra számítani lehetett, a Fenerbahçénél ismét jól teljesítő Szalai Attila piaci értéke emelkedett, az átigazolásával kapcsolatosan felröppent csapatnevek pozitívan hatottak az árára. Szoboszlai Dominik sikeres és eredményes visszatérése a sérülése után megmutatkozik a számokban – de voltak olyanok is, akiknek nem a 2021-es év lesz a kedvenc időszakuk.

A becsült piaci értéket számos tényező befolyásolja: a kor, az adott időszak teljesítménye, a játékosokért sorban álló klubok száma és minősége. Ez közel sem jelenti azt, hogy egy labdarúgó tényleg ilyen összegekért fog csapatot váltani, hiszen a valós számokra hatással van még a szerződésekből hátralévő idő, valamint a vásárlói akarat. Ugye senki sem gondolja például, hogy Neymar valós piaci ára 222 millió euró volt a Párizsba költözését megelőzően? Vagy ha frissebb példával szeretnénk élni: Jack Grealishért 117,5 millió eurót fizetett a nyáron a Manchester City, holott a futballista Transfermarkt szerinti értéke még most is csak 80 millió.

A 24. életévét január 20-án betöltő Szalai becsült ára 15 millió euróra emelkedett a korábbi 11 millióról, ezzel a középső védők rangsorában a 109. helyet foglalja el, a 23–30 év közöttiek besorolásában a 82. helyen áll. A világ legjobb csapataiban az ő árának négy-ötszörösével lehet stabil helyet kivívni. Persze a legtöbb esetben ezek a számok éppen a topklubokba való szerződések megkötése után emelkednek erre a szintre.

Szoboszlai Dominikot már balszélsőként, baloldali támadó középpályásként rangsorolja az oldal. Ezen a poszton a 26. helyen áll a magyar fiatal, a 21 éven aluliak összevetésében pedig a hetedik legjobb a pozíciójában. Az ő ára hárommillióval ugrott meg 2022-re. A 22 mérkőzésen szerzett hét találata és négy gólpassza kimagasló mutató egy első idényét a Bundesligában töltő fiataltól, így semmi meglepő nincs a 28 millió eurós piaci árban.

Az ősszel sérüléssel bajlódó Sallai Roland értéke (12 millió euró) esett a legjelentősebben, mivel a középpályásnak a visszatérése óta sem sikerült visszaverekednie magát az idén kiválóan teljesítő Freiburg kezdőcsapatába. Igaz, minden mérkőzésen lehetőséget kap Christian Streich vezetőedzőtől, de a pályán töltött időszakok száma nem igazán tudta meghaladni a harminc játékpercet. Gulácsi Péter (11 millió euró) és Willi Orban (14 millió euró) minimális árcsökkenésében semmi különleges nincs, a korukkal magyarázható. A magyar kapus még így is a hatodik a világon a harminc év feletti kapusok rangsorában, összességében a 43.

A tavaly a legjobb magyar labdarúgónak választott Schäfer András értéke (1,6 millió euró) meglepő módon csak százezer eurót emelkedett. A magyar válogatottba való beilleszkedése, majd az Európa-bajnokságon nyújtott produktuma csak a hazai szakembereket győzte meg, hiába játszotta végig az őszi szezont Dunaszerdahelyen, és hiába még csak 22 éves, a német oldal üzemeltetőit nem hatották meg ezek a tények. Az ő esetében elmozdulás nagy valószínűséggel csak akkor remélhető, ha egy komolyabb ajánlat is bekopogtat a szlovák bajnokság negyedik helyezettjének ajtaján. Az elmúlt napokban a Galatasaray érdeklődéséről lehetett hallani.

A legértékesebb középső védők:

névéletkorországcsapatár
1.Rúben Dias24portugálManchester City75 millió
2.Marquinhos27brazilPSG75 millió
3.Matthijs de Ligt22hollandJuventus65 millió
4.Milan Škriniar26szlovákInter65 millió
5.Raphael Varane28franciaManchester United65 millió
109.Szalai Attila23magyarFenerbahçe15 millió

Legértékesebb balszélsők:

névéletkorországcsapatár
1.Vinicius Junior21brazilReal Madrid100 millió
2.Neymar29brazilPSG90 millió
3.Jadon Sancho21angolManchester United85 millió
4.Marcus Rashford24angolManchester United85 millió
5.Raheem Sterling27angolManchester City85 millió
26.Szoboszlai Dominik21magyarRB Leipzig28 millió
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!