Szilágyi Liliána 2016-os fura nyilatkozatai azután nyertek értelmet, hogy beszélt a traumáiról

2021. december 29. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Liliána szerdán egy régóta tervezett megmozdulás keretében a világ elé tárta, hogy az apja lelkileg, testileg és szexuálisan is bántalmazta. A most 25 éves úszó már több mint tíz éve készült arra, hogy elmondja a történetét, amit szerdán szervezett formában meg is tett. Posztolt róla Facebookra, Instagramra, szerepelt D. Tóth Krisztina Elviszlek magammal című műsorában, és este ő volt az egyik vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának. Ezekről a történésekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az Elviszlek magammal egyórás interjújában szó esik arról, hogy Szilágyi életében a töréspont 2016-ban történt, amikor az úszó állítása szerint az apja fojtogatta egy alkalommal. Ezután döntött úgy az anyjával, hogy elköltöznek otthonról. Az akkor 19 éves úszó közben az azévi olimpiára és Eb-re is készült. Előbbin tizedik lett, utóbbin pedig ezüstérmes, ami így visszatekintve különösen nagy szó.

A versenyek alkalmával nemcsak a jó eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem szokatlan nyilatkozataival is, amelyek így, a háttereket megismerve egészen drámaivá válnak, ráadásul tökéletesen érthetővé is válnak az ezekben megfogalmazott áthallások.

„Amikor még az apám mellett voltam, ott minden szavamat ő mondta, ott be kellett gyakorolnom a kérdéseket, a válaszokat, nem volt egy saját szavam sem addig az interjúimban. Majd 2016-ban az Európa-bajnokságon nyilatkoztam azt hiszem, hogy annyit, hogy az ahogy én felkészültem, az nem volt megfelelő, és hogy a következő időszakra, az olimpiáig én egy békességet szeretnék. Ez egyedül az apámnak szólt, senki másnak” – mondta Szilágyi az Elviszlek magammalban.

„Könyörögtem emberek ezrei előtt az apámnak, hogy hagyjon békén az olimpiáig. Nem tudok úgy teljesíteni tovább, hogy meg vagyok félemlítve” – mondta.

Az olimpián aztán volt még egy nyilatkozata, ami viszonylag nagy visszhangot kapott a szokatlansága miatt.

Ennek a nyilatkozatnak a mondatai azoknak az állításoknak a fényében, amiket Szilágyi 2021. december 29-én megfogalmazott, egészen drámaivá válnak.

„Majd ugye 2016-ban az olimpiára már szanaszéjjel mentem ki. Nem tudom, hogyan hoztam le az olimpiai tizedik helyezést, mert nem volt edző mögöttem, nem volt szakember mögöttem. Eljöttem az apámtól, nem volt hol legyek. Edzőtáborról edzőtáborra jártam, hogy legyen hol aludnom. És ott én tettem egy nyilatkozatot, amit a mai napig nem tudok végignézni, amire a médiának az volt a válasza, hogy a legszórakoztatóbb olimpikon. Én ott idegösszeomlást kaptam utána” – mondta erről a nyilatkozatról a műsorban.

De az a szintén olimpiai nyilatkozata is több mint beszédes ma, amit a 200 méteres pillangóúszás elődöntős futama után adott, amin hatodik helyezést szerzett, amivel összességében megszerezte az olimpiai tizedik helyet.

„Szeretném megköszönni elsősorban édesanyámnak, aki mellettem állt, amikor nagyon nehéz volt. Együtt indultunk el egy úton, felvállaltuk azt, hogy szeretnénk változtatni, máshogy élni, boldogok lenni. Megköszönném a húgomnak, aki nagyon sok erőt adott, még úgy is, hogy nem igazán tudtunk beszélni” – nyilatkozta ekkor arról, hogy kiknek köszöni meg elsősorban az elért sikert.

„Végső soron szeretném megköszönni Csende Zsoltnak, aki nemcsak szakmailag adott nekem rengeteget, hanem emberileg is. Tényleg, nekem fogalmam sincs, mi az az önzetlen szeretet, mert nem tapasztaltam korábban, de ez alatt a fél év alatt annyi mindent tanultam, más ember lettem – teljesen mindegy, hogy sikerült ez az olimpia, de egyébként nagyon jól sikerült, mert ahonnan indultam, én azt hittem, meg fogok halni, de tényleg” – mondta szintén ebben a nyilatkozatban.

Szilágyi Liliána 2014-ben Turi György irányításával megnyerte az ifjúsági olimpiát, 200 pillangón 2:06,59-et úszott 17 évesen. Akkor úgy tűnt, klasszis lehet, de ezt az eredményt később nem tudta megjavítani, sokszor edzőt váltott, a 2016-os olimpiára például már Szabó József készítette fel, de kisebb csalódásra nem jutott döntőbe. A 2017-es világbajnokságon a hetedik lett Budapesten, két év múlva a koreai Gwanjuban vb-hatodik. 2020-ban jelentette be, hogy szünetelteti pályafutását.

Van segítség!

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-os számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel >>> ezt az oldalt <<<. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!