Meghalt John Madden, az NFL arca és hangja

2021. december 29. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

85 éves korában meghalt John Madden Super Bowl-győztes amerikaifutball-edző, aki az NFL egyik legismertebb arca és hangja volt. Közel harminc éven át volt a liga sportkommentátora, és az ő nevét viseli az NFL videójáték-sorozata is – írja a New York Times.

Madden a kaliforniai Pleasantonban lévő otthonában halt meg kedden, jelentette be ügynöke, Sandy Montag. „Kevés ember tett annyit a profi amerikaifutball fejlődéséért és népszerűsítéséért, mint Madden, akinek a játékra gyakorolt hatása a pályán és azon kívül is felbecsülhetetlen” – áll egykori csapata, a Las Vegas Raiders közleményében. „Ma egy hőst veszítettünk el. John Madden több mint 50 éven át az amerikaifutball szinonimája volt” – írja a videójátékot kiadó EA Sports közleménye.

Madden 1936. április 10-én született minnesotai Austinban, a kaliforniai Daly Cityben nőtt fel. A Cal Poly egyetemi amerikaifutball-csapatban a támadó- és védősorában is játszott 1957 és 1958 között. Az 1958-as NFL-drafton a Philadelphia Eagles választotta ki a 244. helyen, de egy térdsérülés hamar véget vetett a profi játékoskarrierjének. Ekkor kezdett el az edzősködéssel foglalkozni, először az Allan Hancock College csapatánál, majd a San Diego State-nél volt a védelem koordinátora. 1967-ben a Raiders akkori tulajdonosa, Al Davis linebacker-edzőnek hívta Maddent a csapatához. Az 1968-as szezon után, 32 évesen ő váltotta John Rauchot a vezetőedzői poszton.

Madden 1969-től 1978-ig volt az Oakland Raiders vezetőedzőedzője, a kaliforniai csapattal 1977-ben ért fel a csúcsra: a XI. Super Bowlban 32-14-re győzték le a Minnesota Vikingst. Az alapszakaszban 103-32-7-es mérleget állított fel, a .759-es győzelmi mutatója a legjobb a 100-nál több mérkőzéssel rendelkező NFL-edzők között – írja az ESPN.

Madden 42 évesen vonult vissza az edzősködéstől, ami után három évtizeden át sportkommentátorként dolgozott. Egyedi és élvezetes közvetítési stílusával milliókat szórakoztatott, és tette még népszerűbbé az NFL-t. 1979 és 2009 között négy csatornán 11 Super Bowlról tudósított, és 16 Emmy-díjat nyert sportelemzőként és médiaszemélyiségként.

John Madden – Fotó: SCOTT HALLERAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
John Madden – Fotó: SCOTT HALLERAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Madden a CBS-nél kezdte kommentátori pályafutását, Pat Summerall együtt a csatorna legjobb párosa lettek. Madden 1994-ben aztán átszerződött az újonnan indult Foxhoz, később az ABC és az NBC főműsoridős mérkőzéseit is közvetítette. Utolsó közvetített meccse a 2009-es Pittsburgh Steelers-Arizona Cardinals Super Bowl volt, amit a Steelers 27-23-ra nyert meg.

A profi amerikaifutball Hírességek Csarnokába 2006-ban választották be. Amikor a ceremonián megkérdezték tőle, hogy miként tekint magára, azt válaszolta: „Edző vagyok, mindig is edző voltam”. „A Hírességek Csarnoka örökké őrzi Madden edző örökségét. A Hírességek Csarnokának zászlaja félárbocra eresztve fog lobogni az emlékére” – nyilatkozta Jim Porter, a Hírességek Csarnokának elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!