Sírva jelentette be visszavonulását Sergio Agüero, a modern futball egyik legjobb támadója

Legfontosabb

2021. december 15. – 12:28

frissítve

Sírva jelentette be visszavonulását Sergio Agüero, a modern futball egyik legjobb támadója
Sergio Agüero a Barcelona játékosaként 2021 októberében – Fotó: DAX Images / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Harminchárom éves korában, Barcelonában jelentette be visszavonulását Sergio Agüero argentin futballista, miután az október 30-i spanyol bajnoki fordulóban, az Alaves elleni meccs 41. percében le kellett cserélni, mivel légzési problémákra, mellkasi fájdalmakra és szédülésre panaszkodott. Az első diagnózisok után még három hónapos pihenést javasoltak a szakemberek, azonban az alaposabb vizsgálatok alatt kimutatott szívritmuszavar a kivételes képességű és óriási eredményeket elért támadó pályafutásának a végét jelentették.

Agüero a Buenos Aires melletti kis kikötőváros, Avellaneda nagynevű egyesületénél, az Independiente utánpótláscsapataiban kezdte pályafutását. 2003. július 5-én, tizenöt évesen mutatkozhatott be az argentin élvonalban, megdöntve Diego Maradona huszonhét éves rekordját, ezzel ő lett a dél-amerikai bajnokság legfiatalabb pályára lépő labdarúgója. Argentínában ekkor egyszerre két olyan tinédzser is futballozott, akit Maradonához hasonlítottak: Lionel Messi és Sergio Agüero. Kivételes tehetségére hamar felfigyeltek a szakemberek és 2006. május 31-én le is csapott rá az Atlético de Madrid. Óriási összeget, 21,7 millió eurót fizetett a még mindig csak tizennyolc éves futballistáért a csapat. Nem véletlen: Agüeiro elkezdte gyűjteni a gólokat, a hazai és a nemzetközi trófeákat.

Sergio Agüero 2006-os madridi bemutatkozásakor – Fotó: BRU GARCIA / AFP)
Sergio Agüero 2006-os madridi bemutatkozásakor – Fotó: BRU GARCIA / AFP)

Spanyolországban töltött öt éve alatt kétszázharminc találkozón lépett pályára az Atlético mezében, száz gólt szerzett és negyvenöt gólpasszt is kiosztott. Megnyerte csapatával az Európa-ligát, mindeközben bezsebelt két világbajnoki és egy olimpiai bajnoki címet is. Pekingben két gólt is vágott a nagy rivális Brazília elleni elődöntőben. A 2007-es, Kanadában megrendezésre került U20-as vb-nek a legjobb játékosa és a gólkirálya is lett egyben. Elnyerte az újságírók szavazati alapján odaítélt Golden Boy-díjat és a FIFA-nál is ő lett a legjobb fiatal.

2011-ben szerződtette az angol Manchester City negyven millió euróért, érkezésével pedig új fejezet kezdődött a klub történelemkönyvében. Az első évben rögtön bajnoki címig, negyvennégy éve várt elsőségig vezette csapatát, megszámlálhatatlanul szerezve a gólokat. A szezonban termelt harminc találatából huszonhármat a bajnokságban szerzett, ezek közül valószínűleg az utolsó fordulóban, a QPR elleni összecsapás 2-2-es állásánál, a 94. percben lőtt győztes gólja, mely örökre megmarad a szurkolókban.

A Cityvel mindent megnyert Angliában, és elkezdte felállítani az egyéni rekordokat is. Háromszázkilencven mérkőzésen lépett pályára Manchesterben, kétszázhatvan gólt szerzett, miközben kiosztott hetvenhárom asszisztot is. Ötször nyerte meg csapatával a Premier League-et, egyszer emelhette magasba az FA-kupát és rekordot jelentő hatszor nyert Ligakupát. 2015-ben az angol bajnokság gólkirálya lett huszonhat találattal. Az angol bajnokság negyedik legtöbb gólt szerző labdarúgója, első az Anglián kívüliek rangsorában. Ő szerezte a legtöbb találatot egy csapat színeiben a PL-ben és tizenkét mesterhármasával is csúcstartó. 2017-ben lett csapata történelmének legtöbb gólt szerző játékosa, 2019-ben pedig a legtöbb bajnoki találattal is ő rendelkezett már a Manchester Citynél.

A 2020/2021-es szezon azonban már sok sérüléssel, kihagyással telt, csak húsz mérkőzésen lépett pályára (melyből tizenkét bajnoki) és csak hat gólt szerzett. Tíz év manchesteri szárnyalást és a 2021-es bajnoki címet, valamint a Bajnokok Ligája döntőt követően elhagyta a szigetországot és ingyen a Barcelonához szerződött, ahol legnagyobb örömére újra együtt játszhatott volna a fiatalkori sikereiben részt vállaló válogatott csapattárssal, Lionel Messivel. Ez több okból sem jöhetett létre, egyrészről Messi a PSG-hez igazolt, másrészről Agüero vádlisérüléssel bajlódott, így október közepéig nem is léphetett pályára a Barcelonánál.

A hosszú kihagyás után öt mérkőzésen, összesen 165 percig láthatták még a pályán a a kortárs futball egyik legnagyobb alakját. Hihetetlen pályafutását egy Real Madrid elleni, a 97. percben szerzett góllal tette még emlékezetesebbé. Elképesztő izomzata, felépítése, alacsony súlypontja, dinamikája, robbanékonysága, mindkét lábbal történő befejezései, a tizenhatoson belüli kíméletlen helyzetkihasználása örök emlék marad.

Sergio Agüero

válogatottság: 101 mérkőzés / 41 gól

eredményei

  • U20-as vb gólkirálya, legjobb játékosa 2007
  • a FIFA legjobb fiatal játékosa 2007
  • Golden Boy 2007
  • U20-as világbajnok 2x (2005 és 2007)
  • Olimpiai bajnok 2008
  • Európa-liga győztes 2010
  • UEFA-szuperkupa győztes 2010
  • Premier League-győztes 5x (2012, 2014, 2018, 2019, 2021)
  • FA-kupa győztes 2019
  • Angol-ligakupa győztes 6x (2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021)
  • Angol-szuperkupa győztes 3x (2013, 2019, 2020)
  • A Premier League gólkirálya 2015
  • Copa América 2021
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!