Sakkfeladvány a Telexen: a világbajnok 12 évesen megtalálta a megoldást, önnek is sikerül?

2021. december 11. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég Magnus Carlsen 2013 óta világbajnok, péntek délután az orosz Nyepomnyascsijjal szemben magabiztosan védte meg az első helyét Dubajban. Anand, Karjakin és Carouana után az orosz nagymester volt a harmadik kihívója, de meccset sem tudott nyerni vele szemben. A 31 éves Carlsen kimagaslik a jelenlegi mezőnyből.

Nem volt ez mindig így: 2003-ban az U14-es világbajnokságon például Carlsen csak hetedik lett. Az ugyancsak 1990-es születésű francia Vachier Lagrave nyert, Nyepomnyascsij akkor a harmadik helyen zárt. Carlsen ott játszotta ezt a partit sötéttel, és meg is nyerte, miután a 17. lépésben könyörtelenül kihasználta az ellenfele állásának gyengeségét. A sötét huszár ugyan veszélyben van, mégsem kell menekülnie, ennyi elárulhatunk. Észreveszi azt, amit Carlsen kiszúrt?

Carlsen játszik sötéttel, a 17. lépés következik, és két lépésben nyer
Carlsen játszik sötéttel, a 17. lépés következik, és két lépésben nyer

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester, korábbi kapitány találta, és a levezetés is az övé. A korábbi feladványokat itt tudja megnézni.

Megoldás: 17. – Vh5+!!, és világosnak nem maradt más, mint a feladás, hiszen 18. gxh5-re 18. – Bh4+ mattol! Gyakorlottabb sakkozók számára ez a feladat nem különösebben nehéz, de Carlsen szellemiségét jól visszaadja.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom