Dermesztő hiba után dőlt el a sakkvilágbajnoki döntő

2021. december 10. – 17:39

Dermesztő hiba után dőlt el a sakkvilágbajnoki döntő
A norvég Magnus Carlsen negyedszer védte meg sakkvilágbajnoki címét – Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az eredetileg 14 partira kiírt sakkvilágbajnoki döntő a tizenegyedik játszma után véget ért, mert a norvég Magnus Carlsen már 7,5 pontot szerzett, és behozhatatlan előnnyel vezet. Carlsen pénteken a dubaji mérkőzésen a sötét bábukat vezetve nyert, és negyedszer verte meg kihívóját, az orosz Nyepomnyascsijt, míg egyszer sem kapott ki tőle.

A parti egy dermesztő hiba után dőlt el, a 23. lépésben az orosz nagymester g3-at lépett a gyalogjával, amivel a király előtti védelem megszűnt, és a számítógépes elemzés szerint kilátástalan hátrányba került. Az elemzés hetes értéke biztos győzelmet jelent. A 49. lépésig kihúzta ugyan az orosz, akinek a stábjában Lékó Péter is helyet kapott, de egyenlőtlen küzdelmet láthattunk, Carlsen pedig végig magabiztos volt a folytatásban.

Nyepomnyascsij a hatodik partiban szenvedett először vereséget, akkor a 130. lépésben hibázott, és az annyira megviselte, hogy nem tudott felállni belőle. Az a parti volt egyébként a vb-döntők történetének leghosszabb játszmája, több mint nyolc órán át tartott, és Carlsen addig szorította a riválisát, amíg kikényszerítette annak a hibáját.

Utána a hetedik partiban döntetlen jött, a nyolcadik partiban olyan rosszul játszott Nyepomnyascsij, hogy bocsánatot kért. Elnézett ugyanis egy tisztet, ami ezen a szinten nem gyakran fordul elő.

„A bokszban láthatjuk azt, hogy előzetesen két egyforma képességűnek tartott versenyző közt nincs egyforma küzdelem, mert két megrendítő ütést az egyik fél már nem képes talpra állni. Ebben a döntőben Nyepomnyascsij agonizált, képtelen volt arra, hogy összeszedje az erejét, és felálljon. A nemzetközi szövetségben el is indult a gondolkodás, hogy át kellene alakítani a vb-döntő rendszerét, mert így sajnos élvezhetetlen az egész. Túl nagy volt a különbség a két rivális között. Gyorsan ki kell emelnem viszont Carlsen állhatatosságát, mert 130 lépésén át űzte és hajtotta az ellenfelét, szívta a vérét, és be is következett a hibája, amivel megnyerte a hatodik partit. 1984-ben, amikor Karpov már 5-0-ra vezetett, és egy hatodik győzelem a végső sikerét is jelentette volna, Kaszparov összeszorította a fogait, és három játszmát nyert, majd a sorozatos döntetlenek miatt félbeszakították a találkozót. Nyepo most összeroppant, és nem volt meg az ereje” – értékelte a partit és az egész küzdelmet Kállai Gábor nemzetközi nagymester, korábbi kapitány.

A 31 éves Carlsen az indiai Vishwanathan Anandot verve lett először világbajnok 2013-ban, a visszavágót is megnyerte, majd az orosz Szergej Karjakint győzte le 2016-ban, utána pedig az amerikai Fabio Caruanát, most pedig Nyepomnyascsijt múlta felül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől