Hatalmas húzással Verstappené a szezon utolsó F1-időmérője, Hamilton a 2. helyről rajtolhat

2021. december 11. – 15:10

Hatalmas húzással Verstappené a szezon utolsó F1-időmérője, Hamilton a 2. helyről rajtolhat
Max Verstappen az Abu-dzabi Nagdíj időmérője után – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csúcsponthoz közel érkezett a 2021-es Forma–1-es szezon az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj időmérőjével, ahol természetesen mindenki arra volt kíváncsi, hogy az utolsó futamra egyaránt 369,5 ponttal érkező Max Verstappen és Lewis Hamilton kettőse közül ki végez előrébb. A hétvége három szabadedzése alapján hajszállal Hamilton volt előrébb, az időmérőt viszont Max Verstappen nyert a Red Bull nagy húzásának köszönhetően, a csapattárs Sergio Pérez szélárnyékában ugyanis az élre repült a vb-címért hajtó holland pilóta.

Az elmúlt hetekben megszokott módon most sem volt zavartalan az időmérő. A 18 perces első szakaszból még 6,5 perc volt hátra, amikor egy, a pálya széléről kimozdult, majd a pálya közepére pattogó műanyag oszlop miatt meg kellett szakítani az időmérőt. Ekkor Hamilton, Verstappen, Valtteri Bottas volt a sorrend az élen, a legjobb hármat 101 ezredmásodperc választotta el. A szakasz végére változott viszont mindez, Hamilton jutott tovább elsőként, mögé Bottas ért oda, Verstappen pedig 477 ezredes hátránnyal jutott a legjobb 15 közé, ahová a két Haas, a pályafutása utolsó F1-futamára készülő Kimi Räikkönen, illetve a két Williams nem került be.

Az időmérő középső szakaszában helyenként még szorosabbá vált a mezőny, köszönhetően annak, hogy a két Mercedes, illetve Verstappen a rajtstratégiát szem előtt tartva közepes gumikon autóztak, míg a két Ferrari lágyabb, tehát gyorsabb keverékben be tudta érni a hármast ilyen körülmények között. Volt pillanat, amikor ezt az ötöst összesen 72 ezredmásodperc választotta el az élen.

A gumikeverékeket ismerve világos volt, ki kivel van versenyben, a Red Bull viszont közben egy fontos ügyben volt kénytelen döntést hozni. Verstappen ugyanis az első mért köre után jelentette, elfékezte magát, és egy jókora darabon leradírozta az egyik gumit abból a szettből, amin a futamot kellett volna kezdenie. Emiatt kénytelenek voltak alakítani a stratégián, és mind Verstappen, mind a csapattársa, Sergio Pérez lágyabb gumira váltottak, hogy ezen kezdjék meg a futamot. A csapatfőnök Christian Horner szerint előzetesen 50-50 helyzet volt, hogy mit választanak stratégiai szempontból, ez az eset viszont megkötötte a kezüket.

A dolog nem zökkentette ki a Mercedest, Hamilton és Bottas is maradtak a valamivel ellenállóbb, ugyanakkor lassabb gumikeverék mellett rajtra és a futam elejére.

Az időmérő tartogatott még egy csavart, Verstappen ugyanis félelmetesen jó körrel kezdte a rajtsorrend szempontjából mindenről, a vb-cím esetében „csak” sok mindenről döntő harmadik szakaszt az időmérőn – a csapattárs Pérez szélárnyékával is segítve több mint fél másodperccel előzte Hamiltont. Ráadásul a Red Bull olyan jól szervezte a dolgokat, hogy a remek kör után Verstappen visszaadta a kölcsönt, és a harmadik helyig húzta fel Pérezt.

A Mercedes a második próbálkozásra sem követte a Red Bull szélárnyékos példáját, így Hamilton csak az időeredményén tudott javítani, a második rajthelyén nem,

így Max Verstappen kezdheti az élről a vb-címről döntő Abu-dzabi Nagydíjat.

Egy éve Verstappen győzni tudott az első rajthelyről indulva. A világbajnoki címért harcban levő páros mögött Lando Norris szerezte meg a harmadik rajthelyet, majd Pérez következik – Valtteri Bottas csak a hatodik helyről kezdhet majd. Rajt vasárnap 14.00-kor, a futamot élőben követheti a Telexen.

Az időmérő után értékelve Verstappen arról beszélt, hogy természetesen nagyszerű érzés, hogy az élről kezdheti az utolsó futamot. „Hihetetlenül boldog vagyok, ezt akartuk, de ez sosem könnyű, különösen az elmúlt néhány versenyen mutatott formájuk alapján” – utalt a sorban három futamot megnyerő Mercedesre. Hamilton elismerte, hogy nem volt kellő tempó az autójukban ahhoz, hogy visszavágjanak a remek kört autózó Verstappennek, aki megérdemelten nyerte az időmérőt. „De úgy gondoljuk, hogy jó helyzetben vagyunk a holnapi gumikkal, és reméljük, hogy jó versenyt futunk. Az első sorból indulok, meglátjuk, onnan hogyan tovább.”

Forrás: Formula One
Forrás: Formula One
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!