Kína üzent a téli olimpiát bojkottáló országoknak: Megfizetnek lépésükért

2021. december 9. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Fenyegetődzéssel reagált a kínai kormány arra, hogy Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság is csatlakozott a jövő évi pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjához. Az Egyesült Államok a hét elején jelentette be, hogy az amerikai diplomaták és tisztségviselők nem utaznak el a 2022-es pekingi olimpiai és paraolimpiai játékokra, ezzel is tiltakozva a „Kínai Kommunista Párt jelenleg is folyó népirtó tevékenysége és emberiesség elleni tettei ellen, amik a muszlim kisebbségeket érik, valamint a Tajvant érő fenyegetések miatt”. Hasonlóan tesz Új-Zéland is.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália politikai manipulációra használják az olimpiát, de megfizetik az elhibázott lépésük árát.”

Ven-pin azzal vádolta Ausztráliát, hogy vakon követik az Egyesült Államokat, majd hozzátette, senki sem érdekel, hogy ott lesznek Pekingben vagy sem. A szóvivő szerint a sportnak semmi köze a politikához, az érintett országoknak inkább egységesen az olimpia szellemiségét kéne képviselniük. Kollégája, Csao Li-csien korábban arról beszélt, hogy semmi nem igaz az ujgurok ellen elkövetett népirtásból, hazugság az egész, az Egyesült Államoknak inkább az amerikai őslakosok ellen elkövetett bűntettei miatt kéne vállalnia a felelősséget. Azt is mondta, hogy az amerikai diplomatákat meg sem hívták a téli olimpiára.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a brit parlamentben „hatásos” eszköznek nevezte a diplomáciai bojkottot, bár hozzátette, nem lenne észszerű, ha a sportolók is így tennének. A bojkott ellenére az abban részt vevő országok továbbra is támogatják az olimpiára készülő sportolóikat. Ugyanakkor Olaszország és Franciaország korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a politikai kezdeményezéshez. Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter azt mondta, a sportot meg kell óvni a politikai beavatkozásoktól, különben megölik a versengést. Elítéli, ha Kína megsérti az emberi jogokat, ettől függetlenül Roxana Maracineanu sportminiszter elutazik a téli olimpiára. Eközben a német külügyminiszter, Annalena Baerbock arról beszélt csütörtökön, hogy közös európai álláspont kialakítására van szükség a diplomáciai bojkott ügyében.

Nemzetközi jelentések szerint a muszlim vallású ujgur kisebbséget átnevelőtáborokba, börtönökbe zárják Kínában. A gyerekeket elválasztják a családjuktól, a felnőtteket akaratuk ellenére sterilizálják. Az ujgurok által lakott Hszincsiangban a hivatalos adatok szerint csak 2017 és 2019 között 48,7 százalékkal csökkent a születések száma. Kína következetesen tagadja ezeket a vádakat. Korábban az Egyesült Államok, Kanada és Hollandia is kijelentette, hogy amit Kína tesz az ujgurokkal, az kimeríti a népirtás fogalmát.

(Sky News, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!