Norvégia kiakadt, hogy kötelező megadni a játékosok súlyát a női kézi-vb-n, ezért kamu adatokat írtak be

2021. december 9. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Nyáron a strandkézilabda kötelező bikiniviselete ellen tiltakoztak a norvégok, most pedig a súlyadatok megadása és közzététele ellen léptek föl. A régóta megszokott rendszert úgy hekkelték meg a jelenleg is zajló női kézilabda-világbajnokságon, hogy kamu adatokat adtak meg a játékosok.

Sok sporteseményen megjelenítik a játékosok különböző fizikai paramétereit, a magasság és a testsúly a leggyakoribb, ami egy bokszmeccsen még fontos is lehet, de például egy kézilabdameccsen már másodlagos, de akár szenzitív adatnak is lehet tekinteni.

„Azt hiszem, hogy nagyon változatos alakúak a kézilabdázók. Nekem nem számít, hogy 50 vagy 100 kilóval mérlegelnék” – mondta a korábban Magyarországon is játszó Nora Mørk a VG-nek. A játékos szerint előfordulhat, hogy valakit mentálisan befolyásolhat az, hogy ha nyilvánossá kell tenni, hány kiló.

A mostani vb-n is meg kellett adni a súlyadatokat – csak így vált teljessé az a játékosok elektronikus regisztrációja – , amelyeket a nézőknek is megmutattak. A norvégok már előzetesen is jelezték, hogy ezzel nem értenek egyet. Végül úgy döntött a szövetség, ha már muszáj lejelenteni a kilókat, akkor véletlenszerűen teszik ezt meg, 60, 65 és 70 kilókat írtak be a játékosaiknak, anélkül, hogy tudták volna, ki mennyit nyom.

A norvég csapat kapitánya, Stine Bredal Oftedal szerint is felesleges közzé tenni a kilókat vagy a magasságot, mert nem ezért képesek kimagasló dolgokra. Oftedal úgy véli, hogy az adataik közzétételének negatív hatásai is lehetnek, bezavarhatnak az őket néző fiatalok testképébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!