Törvénymódosítással fenyeget a brit kormány a Mercedes F1-csapat új szponzora miatt

2021. december 4. – 11:35

Törvénymódosítással fenyeget a brit kormány a Mercedes F1-csapat új szponzora miatt
A Kingspan logója a Mercedesen Szaúd-Arábiában – Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Heves tiltakozást váltott ki Nagy-Britanniában a Forma–1-es Mercedes csapat legújabb szponzori szerződése, sőt, az ügy még a kormányig is eljutott: egy államtitkár, Michael Gove a szerződés újragondolására kéri az F1-istállót, sőt, azt is belengette, hogy akár a sportegyesületek reklám és szponzori szerződései vonatkozó törvény módosításához is vezethet az ügy.

A Mercedes a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíj előtt jelentette be, hogy szponzori szerződést között a Kingspan céggel, amelynek logói egyből fel is kerültek a hétszeres világbajnok csapat autóira. A bejelentés után nem sokkal viszont közleményben tiltakozott a 2017-es, londoni Grenfell toronyházban történt tűzeset áldozatait képviselő egyesület, emlékeztetve arra, hogy a Kingspan termékeit is használták a toronyházban, és ezek szerepet játszhattak a tragédiában – igaz, a hivatalos vizsgálat még nem zárult le erre vonatkozóan. A cég közlése szerint a K15 nevű szigetelőanyaguk a tudtuk nélkül került az épületbe, ahol nagyjából a szigetelés 5%-át tehette ki.

A tiltakozás után a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy reagált, hogy bár kitartanak a szerződés mellett, de hajlandó találkozni a tragédia áldozataival, hogy jobban megértse a helyzetet.

Gove arról írt, hogy mind az állam, mind a magánszektor cserbenhagyta a múltban a Grenfell gyászolóit, a túlélőket és a szélesebb közösséget, és hogy ez a csoport joggal érzi magát megbántva a Mercedes döntése miatt. Hozzátette, hogy megvizsgálják, szükséges-e a sportügyi szponzorációra vonatkozó törvény módosítása.

Nagy-Britanniában egy jelenleg jórészt a dohánytermékeket, az alkoholos termékeket és a sportfogadást érinti, de Gove szerint érdemes felülvizsgálni, hogy adott esetben egy 72 ember életét követelő tragédia utáni vizsgálatban érintett cég se tudjon csak úgy reklámozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!