Törvénymódosítással fenyeget a brit kormány a Mercedes F1-csapat új szponzora miatt

2021. december 04. – 11:35

Törvénymódosítással fenyeget a brit kormány a Mercedes F1-csapat új szponzora miatt
A Kingspan logója a Mercedesen Szaúd-Arábiában – Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Heves tiltakozást váltott ki Nagy-Britanniában a Forma–1-es Mercedes csapat legújabb szponzori szerződése, sőt, az ügy még a kormányig is eljutott: egy államtitkár, Michael Gove a szerződés újragondolására kéri az F1-istállót, sőt, azt is belengette, hogy akár a sportegyesületek reklám és szponzori szerződései vonatkozó törvény módosításához is vezethet az ügy.

A Mercedes a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíj előtt jelentette be, hogy szponzori szerződést között a Kingspan céggel, amelynek logói egyből fel is kerültek a hétszeres világbajnok csapat autóira. A bejelentés után nem sokkal viszont közleményben tiltakozott a 2017-es, londoni Grenfell toronyházban történt tűzeset áldozatait képviselő egyesület, emlékeztetve arra, hogy a Kingspan termékeit is használták a toronyházban, és ezek szerepet játszhattak a tragédiában – igaz, a hivatalos vizsgálat még nem zárult le erre vonatkozóan. A cég közlése szerint a K15 nevű szigetelőanyaguk a tudtuk nélkül került az épületbe, ahol nagyjából a szigetelés 5%-át tehette ki.

A tiltakozás után a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy reagált, hogy bár kitartanak a szerződés mellett, de hajlandó találkozni a tragédia áldozataival, hogy jobban megértse a helyzetet.

Gove arról írt, hogy mind az állam, mind a magánszektor cserbenhagyta a múltban a Grenfell gyászolóit, a túlélőket és a szélesebb közösséget, és hogy ez a csoport joggal érzi magát megbántva a Mercedes döntése miatt. Hozzátette, hogy megvizsgálják, szükséges-e a sportügyi szponzorációra vonatkozó törvény módosítása.

Nagy-Britanniában egy jelenleg jórészt a dohánytermékeket, az alkoholos termékeket és a sportfogadást érinti, de Gove szerint érdemes felülvizsgálni, hogy adott esetben egy 72 ember életét követelő tragédia utáni vizsgálatban érintett cég se tudjon csak úgy reklámozni.

Kövess minket Facebookon is!