Hiába remekelt idén is Lewandowski, Messi megkapta a hetedik Aranylabdáját

2021. november 29. – 22:10

Hiába remekelt idén is Lewandowski, Messi megkapta a hetedik Aranylabdáját
Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lionel Messi sorozatban másodjára, összesen hetedjére is megkapta az Aranylabdát. Mögötte Robert Lewandowski és Jorginho végeztek a dobogón. A női Aranylabdát Alexia Putellas nyerte, a legjobb kapusnak járó Jasin-díjat Gianluigi Donnarumma kapta, a legjobb U21-es játékos pedig Pedri lett.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt 1956 óta először nem hirdették ki a France Football magazin különleges elismerésének, az Aranylabdának a győztesét, idén azonban visszatértek a dolgok a rendes kerékvágásba, és ismét átadták Párizsban a díjat. A díjátadó előtt a hetedik Aranylabdáját üldöző Lionel Messi és az évek óta nagy formában játszó Robert Lewandowski tűntek a legesélyesebbnek, végül pedig az argentin lett a győztes, aki ezzel hetedik Aranylabdáját szerezte meg.

Két évvel ezelőtt, mikor utoljára átadták az Aranylabdát, Lionel Messi győzött Virgil van Dijk és Cristiano Ronaldo előtt, vagyis elmaradt a 2018-ashoz hasonló meglepetés, amikor a horvát Luka Modrić megszakította Ronaldo és Messi tízéves sorozatát. A duplázás viszont valószínűleg nem jött volna össze az argentinnak, ha tavaly is átadják a díjat, a legtöbb szakértő ugyanis egyetértett abban, hogy Lewandowski győzni tudott volna – nemcsak az amúgy remek egyéni teljesítménye miatt, hanem azért is, mert a 2019/2020-as szezonban kupát, bajnokságot és BL-t is nyert a Bayernnel.

A lengyel csatár teljesítménye aztán az idei szezonban sem romlott le. Egy hete sincs annak, hogy látványos gólt ollózott a BL-ben a Dinamo Kijevnek, nemrég pedig megdöntött egy olyan rekordot, amivel Messit és C. Ronaldót is lekörözte: az első 100 BL-meccsén 81 gólt szerzett, Messi ugyanennyi meccsen 75 gólt lőtt. Lewandowski idén 64 gólja mellé 10 gólpasszt jegyzett, bajnokságot, szuperkupát és klub-vb-t nyert, ami a tavalyi teljesítményével együtt akár elég is lehetett volna az idei győzelemhez.

Messi idei szezonja miatt viszont mégsem volt annyira lefutott a küzdelem. Ahogy azt a Goal.com is kiemelte, az argentin gólok számában ugyan jócskán le volt maradva – egészen pontosan 41 gólt és 17 gólpasszt jegyzett –, és a PSG-nél sem kezdett annyira jól, de áprilisban spanyol kupát nyert a Barcelonával, ami pedig ennél is fontosabb, júliusban a Messi-átkot megtörve győzelemre vezette Argentínát a Copa Américán, ahol ő lett a torna legjobb játékosa és gólkirálya is. Emellett pedig ott volt még a kalapban az idén Eb-t és BL-t is nyerő Jorginho is, aki a Chelsea és az olasz válogatott sikereiben is szerepet vállalt – igaz, egyikben sem ő volt a meghatározó játékos.

A szavazáson végül az újságíróktól Lionel Messi kapott több szavazatot, így az argentin klasszis sorozatban második, összesen hetedik Aranylabdáját húzta be.

A legjobb U21-es játékos a Barcelona spanyol középpályása, az Eb-n is remekelő, a 19. életévét pár napja betöltő Pedri lett, a legjobb kapus, vagyis a Jasin-díj győztese pedig a PSG kapusa, Gianluigi Donnarumma lett. A női Aranylabdát a Barcelona spanyol középpályása, Alexia Putellas kapta. Idén először az év klubja is kapott díjat, ez a BL-győztes Chelsea lett. A győztes Messi mögött a legjobb ötbe Lewandowski, Jorginho, Karim Benzema és Ngolo Kanté kerültek be, mögöttük Cristiano Ronaldo, Mohamed Szalah, Kevin de Bruyne, Kylian Mbappé és Gianluigi Donnarumma voltak még a legjobb tízben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!