Meghalt a Forma–1 legendás csapatfőnöke, Sir Frank Williams

2021. november 28. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

79 éves korában meghalt Sir Frank Williams, a jelenleg Williams Racing néven futó Forma–1-es csapat, a Williams Grand Prix Engineering alapítója és egykori csapatfőnöke, aki több mint 50 évig volt csapatfőnök a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozatban – olvasható a Forma–1 honlapján.

A Williams közleménye szerint Sir Frank Williams pénteken került kórházba, vasárnap reggel pedig családja körében érte a halál. A Forma–1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali a hír nyomán azt mondta, Williams a sport igazi óriása volt, aki az élet legnehezebb kihívásait is legyűrve harcolt minden nap a győzelemért a versenypályán és azon kívül is. Domenicali azt is hozzátette, hogy Williams mindenkinek nagyon fog hiányozni, az elért eredményeivel és személyiségével pedig örökké bevéste magát az F1 történelmébe.

Sir Frank Williams a Forma–1 leghosszabb ideig pozícióban lévő csapatfőnöke volt, a mai Williams elődjének tekinthető Frank Williams Racing Carst is beleszámítva 1969-től egészen 2020-ig állt az általa alapított csapatok élén. Williams tavaly, a szezon közben adta el a csapatot a Dorilton Capital nevű amerikai befektetőcsoportnak, egészen addig azonban hivatalosan ő volt a csapatfőnök, dacára annak, hogy 2012-ben távozott az igazgatótanácsból. 2013 óta a gyakorlatban lánya, Claire Williams intézte az istálló ügyeit, aki a tulajdonosváltás után kapott is ajánlatot a maradásra, de a távozás mellett döntött.

A család irányítása alatt a Williams a a Formula–1 egyik legsikeresebb csapata lett, hét egyéni és kilenc konstruktőri címet szerzett és olyan versenyzők fordultak meg ott, mint Alan Jones, Keke és Nico Rosberg, Nigel Mansell, Damon Hill, Jenson Button, Alain Prost, Nelson Piquet, Ayrton Senna és Jacques Villeneuve. Egyéni és konstruktőri világbajnoki címet utoljára 1997-ben szerzett a csapat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!