Enes Kanter Freedomra változtatja a nevét a Törökországból száműzött NBA-játékos

2021. november 28. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Enes Kanter Freedomra változtatja a nevét a Boston Celtics török származású centere, Enes Kanter, amint hétfőn felveszi az amerikai állampolgárságot – írja az NBA honlapja.

A svájci születésű, 29 éves Kanter hangos támogatója annak a Fethullah Gülen hitszónoknak, aki Recep Tayyip Erdoğan török elnök legfőbb ellenlábasa. Kanter többször is nyilvánosan kritizálta Erdoğant és diktatórikus rendszerét, egy 2017-es interjúban egyenesen a modern kor Adolf Hitlerének nevezte a török elnököt.

Cserébe Erdoğan gyakorlatilag kitiltotta Kantert Törökországból, a hatóságok bevonták az útlevelét, és a török ügyészség még nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott a kosaras ellen. Emiatt olyan is előfordult, hogy Kanter az Egyesült Államokból nem mert elutazni londoni és torontói meccsekre.

Enes Kanter 2021. október 22-én, Bostonban – Fotó: MADDIE MEYER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Enes Kanter 2021. október 22-én, Bostonban – Fotó: MADDIE MEYER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Kantert 2011-ben került az NBA-be, a Utah Jazz a harmadik helyen draftolta. Később játszott az Oklahoma City Thunderben, a New York Knicksben és a Portland Trail Blazersben is. Két éve a Celtics játékosa.

Kanter az NBA egyik legszókimondóbb játékosa, aki az elmúlt hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a liga legfőbb stratégiai partnere, Kína ellen kampányol a pályán. Sőt, még az NBA legnagyobb sztárját, LeBron Jamest és a Nike-t is betalálta a hozzáállásuk miatt. Minderről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az NBA-ben nem először fordul elő, hogy egy játékos megváltoztatja a nevét. A Los Angeles Lakers korábbi játékosa, Ron Artest 2011-ben a Metta World Peace, vagyis a Szeretet Világbéke nevet vette föl. Kanter esetében a Szabadság talán eggyel indokoltabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!