122 kilométert úszott le extrém körülmények között egy négy végtagján amputált francia úszó

2021. november 21. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Négy végtagján amputált francia úszó, Théo Curin Bolíviából Peruba úszott át a Titicaca-tavon, 122 kilométert megtéve, írta az MTI.

A 21 éves férfi szombaton érkezett meg a bolíviai starthelyétől 122 kilométerre lévő perui Los Uros-szigetekre a 3800 méteres tengerszint feletti magasságban lévő tavat átúszva.

Curin hatévesen, egy súlyos agyhártyagyulladás után szenvedte el négy végtagja csonkolását. A tavat 10 nap alatt úszta át két másik sportoló társaságában. Útjukon egy hulladékból készült csónakot is magukkal húztak, fedélzetén ettek és aludtak.

A francia férfi a bolíviai Copacabana falunál vetette magát a jeges vízbe november 10-én a 39 éves Malia Metella volt úszó és a magát ökokalandornak nevező Matthieu Witvoet társaságában.

Mallia Metella, Théo Curin és Matthieu Witvoet a sikeres a Titicaca-tó átúszását ünnepelve – Fotó: Carlos Mamani/AFP
Mallia Metella, Théo Curin és Matthieu Witvoet a sikeres a Titicaca-tó átúszását ünnepelve – Fotó: Carlos Mamani/AFP

Curin gyerekkori példaképe Philippe Croizon, szintén négy végtagján amputált sportoló, aki 2010-ben teljesítette történelmi csatornaúszását Franciaország és Nagy-Britannia között.

A magasság és oxigénhiány jelentette kihívás mellett a triónak meg kellett küzdenie a 8561 négyzetkilométernyi víz fagyos hőmérsékletével is. Ők az elsők, akik teljesen önállóan úszták át a tavat, miután egy évig edzettek a Pireneusokban található Matemale-tavon.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!