Egy karlánc miatt bukott Liu Shaolin, odalett a magyar vegyesváltó éremesélye a debreceni világkupán

2021. november 21. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bukás után a negyedik helyen végzett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású vegyesváltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán az utolsó versenynapon, írta az MTI.

A 2000 méteres futamban a hazaiak – Jászapáti Petra jó rajtja után – a harmadik helyen haladtak sokáig. Fokozatosan nőtt az iram, majd két körrel a vége előtt Liu Shaolin Sándor ártatlannak tűnő helyzetben – az egyenesben – elesett, de a társak kapcsoltak, és a negyedik helyre behozták a stafétát.

„Liu Shaolin egy dél-koreai srác karláncára lépett és így esett el. Ilyet életemben nem láttam még. Ezzel mindenképpen foglalkoznia kell a nemzetközi szövetségnek, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. De inkább most legyen balszerencsénk, mint a pekingi olimpián” – értékelt Jászapáti Petra, aki hozzátette, ők tudták volna tartani a végül győztes kínaiak tempóját, de felakadtak a második kanadai négyesen.

Liu Shaolin Sándor bukott a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupájának debreceni vegyesváltó döntőjében – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Liu Shaolin Sándor bukott a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupájának debreceni vegyesváltó döntőjében – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

„Biztos érmet vesztettünk el, de szerintem Sanyi megelőzte volna a kanadaiak befutó emberét, azaz ezüst is lehetett volna. Azért fájdalmas nagyon, mert egyrészt hazai közönség előtt szerettünk volna dobogóra állni, másrészt most nagyon jól mentünk, az egész váltó kiváló volt” – mondta Kónya, aki szerint a kínai fővárosban éremesélyes lesz a vegyesváltó.

Az eddig csak vk-versenyeken szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó szám már szerepel a jövő évi, pekingi olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a versenyszámban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen. A magyarok a riválisok botlásának köszönhetően a negyedikről most feljöttek a második helyre. A szezon négy vk-versenyéből a három legjobb eredményt számolják.

Liu Shaolin szombaton megnyerte az 500 méteres távot, de a mai napja nem sikerült jól, 1000 méteren szabálytalan előzés miatt kizárták az elődöntőből. Később aztán jött a vegyesváltó döntőjében elszenvedett bukása. A megszokottól eltérően ezúttal nem szerepelt a férfi váltóban, amely Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence összeállításban harmadik helyet szerzett Dél-Korea és Kanada mögött.


Eredmények:
2000 méteres vegyesváltó:
1. Kína 2:39.386 perc
2. Kanada 2:39.651
3. Franciaország 2:40.417
4. Magyarország 2:46.965
A vk állása: 1. Kína 28 000 pont, 2. Magyarország 14 797

5000 méteres férfi váltó:
1. Kanada 6:44.045 perc
2. Koreai Köztársaság 6:44.892
3. Magyarország 6:45.003
A vk állása: 1. Kanada 22 621 pont, 2. Magyarország 20 800

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!