Először lesz kínai pilóta a Forma–1-ben, elfogytak a 2022-es helyek

2021. november 16. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Véglegessé vált a Forma–1 2022-es mezőnye, az Alfa Romeo keddi bejelentésével ugyanis megvan mind a 22 pilóta a következő szezonra. Utolsóként egy történelmi bejelentés maradt, hiszen a svájci székhelyű csapat az F1 első főállású kínai pilótáját igazolta le a jelenleg a Forma–2-ben versenyző Csou Kuan-jü (Guanyu Zhou) személyében.

A 22 éves kínai pilóta 2019 óta szerepel a Forma–2-ben, ahol most, két versenyhétvégével a szezon vége előtt a második helyen áll amögött az Oscar Piastri mögött, aki jövőre az Alpine tartalékpilótája lesz az F1-ben. Érdekesség, hogy Csou maga is az Alpine fölött álló Reanult pilótaakadémiájához tartozik, 2020-ban a Renault tesztpilótája volt az F1-ben, 2021-ben pedig az Osztrák Nagydíj első szabadedzésén lehetőséget is kapott az Alpine-tól.

Csou Kuan-jü a Forma–2-ben – Fotó: Michael Regan / Getty Images
Csou Kuan-jü a Forma–2-ben – Fotó: Michael Regan / Getty Images

Jövőre teljesen új pilótafelállással vág neki a szezonnak az Alfa Romeo, ahonnan Kimi Räikkönen visszavonul a szezon végén, Antonio Giovinazzi pedig a Forma–E-be távozik. A helyükre érkezik a már említett Csou, illetve Valtteri Bottas, aki a Mercedes csapatától távozik.

Csou első kínai F1-pilótaként komoly kínai támogatást hoz magával, a hírek szerint legalább 30 millió euró érkezik vele az Alfa Romeóhoz szponzori támogatásként. Ráadásul bár hivatalosan csak egy évre írt alá a csapathoz, biztosítékot kapott arra, hogy 2023-ban is maradhat az F1-ben – ez azért is fontos, mert a tervek szerint a 2023-as idényben Sanghaj mellett még egy kínai futammal számolnak az F1 vezetői.

Csou előtt korábban két kínai (kötődésű) pilóta jutott el az F1-ig, futamon viszont egyikük sem vezetett. A túraautózásból, illetve a Forma–E-ből ismert Ma Csinghua 2012-ben egy szabadedzést kapott a HRT-nél, ahol 2013-ban már főállású pilóta lett volna, csakhogy a csapat a szezon kezdete előtt megszűnt. 2014-ben a hongkongi zászló alatt versenyő Adderly Fong tesztelt a Saubernél, illetve a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon egy szabadedzést is kapott, majd 2015-ben fejlesztőpilótaként írt alá a Lotushoz, de itt már nem kapott lehetőséget versenyhétvégén.

Az F1 2022-es mezőnye

  • Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell
  • Red Bull: Max Verstappen, Sergio Pérez
  • McLaren: Lando Norris, Daniel Ricciardo
  • Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr.
  • Aston Martin: Sebastian Vettel, Lance Stroll
  • Alpine: Fernando Alonso, Esteban Ocon
  • AlphaTauri: Pierre Gasly, Cunoda Juki
  • Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü
  • Haas: Mick Schumacher, Nyikita Mazepin
  • Williams: Nicholas Latifi, Alexander Albon
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!