Hivatalos: Xavi a Barcelona vezetőedzője

2021. november 6. – 10:03

Hivatalos: Xavi a Barcelona vezetőedzője

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta izgalomban tartotta a barcelonai, de némi túlzással a világ futballközvéleményét, hogy a barcelonai focilegenda, vagyis Xavi átveszi-e a vergődő FC Barcelona irányítását. Immár tudjuk: átveszi.

Nem tudom vannak-e olyan futballsztárok, akiknek mindössze három karakteres a nevük, de a legnagyobbak között van pár igazi ikon (főleg brazilok), ahol elég négy betűt leírni és mindenki tudja, hogy ki az a Pelé, Kaká, vagy Zico. Egy katalán példám is van, ő Xavi.

Amúgy a 41 éves katalánt hivatalosan úgy hívják, hogy Xavier Hernández Creus, de ezt aligha tudják már sokan a családtagjain kívül.

Barcelonából, Dohába

Több mint hétszáz fontos meccsen játszott „örökös” klubjában, az FC Barcelonában, és 133-szor a spanyol válogatottban, világ- és európabajnok. Roppant intelligens labdarúgó volt, így borítékolni lehetett, hogy edzőként is látni majd a pályán.

2015-ben levezetésként, az asz-Szadd al-Katari, vagy ha ez fordítást igényel „a katari gát” elnevezésű klubhoz igazolt. Ekkor még focistaként. Most megnéztem, a szurkolók a Doha egyik körzetében működő csapatot nem „a gátőrök” néven emlegetik, hanem a farkasok és a főnökök a játékosok, amolyan angol mintára bevezetett, beceneve.

Dúsgazdag klub

A klub anyagi körülményei nem rosszak, mert az Al-Thani katari uralkodócsalád egyik tagja, Mohammed bin Khalifa Al Thani az elnök, aki amúgy az emír fivére. Xavi 2019-ben visszavonult, mint aktív labdarúgó, és azonnal kinevezték a csapat vezetőedzőjének. Xavinak voltak is igényei, és egy méretes spanyol stábbal dolgozhatott, szinte mindenki spanyol volt a klubban, az edzők segítői, egészen az orvosig, vagy a fizikoterapeutáig bezárólag, viszont maga a csapat főleg katari fiatalokkal dolgozott.

Ráadásul, nagyon sikeresen. Magamat nem nevezném a katari labdarúgás legmélyebb ismerőjének, de az amúgy is sikeres klub a vezetése alatt trófeát, trófeára halmozva, vitézkedett. Nagyon sok kupát elhódított, tavaly is bajnok lett, most 36 bajnoki óta veretlen. Ma egy lista szerint már a harmadik legjobb ázsiai csapat, csak a két nagy dél-koreai chaebol által finanszírozott álomcsapat, vagyis a Jeonkang Hyundai és a Suwon Samsung előzi meg

Mint az NSO.hu is írja, Xavit szerették is, könnyes szemmel búcsúzott és búcsúztak tlőe.

Eközben Barcelonában

Csak közben szeretett klubja elkezdett szenvedni, súlyos anyagi gondjai támadtak, rossz eredmények jellemezték a La Liga nemzeti bajnokságban, kudarcok a Bajnokok Ligájában, és aki látta a legutóbbi három kudarcos (egy döntetlen, két zakó) bajnokit, vagy akárcsak a két, amúgy megnyert BL-meccset (dupla 1-0 a Dinamo Kijev ellen), az a legszomorúbban azt állapíthatta meg, hogy a játék sem volt az igazi.

Na de a Barcelona az Barcelona, így amikor a neves klub a holland Ronald Koeman alatt nagyon súlyos mélyrepülésbe kezdett, és végül elküldte a hollandot, egyre gyanúsabb volt, hogy Xavi még a létező és jól fizető szerződéséből is szívesen kiszáll.

Tegyük azért hozzá, hogy ne csak szegény Koeman-edzőt okoljuk, hogy az anyagi gondok miatt is, szép sorban a Messi, Neymar, Suarez, Griezmann négyesből mindenki elszivárgott a francia PSG-be, vagy az Atletico Madridba.

Új ember pedig nem jött sok, csak néhány ingyenesen igazolható focista, na persze azért közöttük is volt pár titán, Memphis Depay, Sergio Aguero, vagy Eric Garcia. Koemant mindenesetre kirúgták, és a Barca elnöke, Joan Laporta már akkor is azt mondta:

„mindig is azt szerettem volna, hogy egyszer Xavi legyen a Barca vezetőedzője,.”

Xavi maga is örömmel visszatért volna, ha hívnák. Hívták.

A szerződés

És most, mint a BBC megírta, már hivatalos, megvan a megállapodás, tényleg ő lesz a vezetőedző,

Xavi tehát miután, 1998 és 2015 között a Barcelonában játszott, most egy 2024-ig szóló szerződéssel vezetőedzőként tért vissza a katalán klubhoz. Ehhez teljesíteni kellett a katariak „elengedési záradékát”, amit a fáma szerint felerészt maga a játékos fizetett, csakhogy mehessen (és vihesse közvetlen kollégáit is).

Xavit hivatalosan hétfőn mutatják be a Nou Campban, bár aligha lesz olyan ember, aki nem ismerné, de az biztosan kijelenthető, hogy a megváltóként várt edző bemutatkozására sokan lesznek kíváncsiak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!