73 millió forinttal tartozik Vácnak a helyi fociklub, a tervezett akadémiából még semmi sem valósult meg

2021. október 23. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ha van igazi állatorvosi lova a magyar futballnak, akkor a váci foci elmúlt húsz éve mindenképp az. 1994-ben még bajnokok voltak Csank Jánossal, 2000-ben pedig már kisetek az első osztályból. Azóta annyi átalakuláson, név- és tulajdonosváltáson mentek keresztül, amit követni is nehéz. A felnőtt csapat, a Vác FC jelenleg 17. az NB III. Közép csoportjában.

Az utánpótlással foglalkozó Vác Város Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) 2016 környékén 600 millió forintos taotámogatásból szerette volna felújítani a városi stadiont. Ehhez az önkormányzat 180 milliós önrészt biztosított, valamint további 73 millió forint támogatást adtak egy új fociakadémia felépítéséhez is. Ez az akadémia a volt deákvári laktanya területén épült volna fel, ám ott egy kapavágás sem történt, a fejlesztés elakadt.

A város felajánlotta az egyesületnek, hogy ha visszafizetik a 73 millió forintos hitelt, akkor az önkormányzat 68,5 millió forinttal beszállna egy másik taoprojektbe, csak hogy tovább tudjanak lépni az évek óta beragadt beruházásból. A határidő október 15-én lejárt, a VVLSE nem fizetett, így az Iskolavárosban lévő műfüves focipálya teljes felújítása sem indulhat még el – írja a Magyar Narancs.

Ugyanakkor a váci „fociügy” a 73 millió forintos hitel kiegyenlítésével sem oldódna meg teljesen. A városvezetés pár hónapja vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a stadion felújítására szánt 600 milliós taoforrásból milyen munka valósult meg. Legközelebb november 17-én lesz képviselő-testületi ülés, legkorábban ekkor kerülhet napirendre a stadion ügye és annak lehetséges megoldása.

A VVLSE elnöke Pető Tibor, aki korábban a város fideszes alpolgármestere volt. Pető a váci Fidesz elnöke is volt, azonban szeptemberben tisztújító közgyűlést tartott a helyi szervezet, ahol a tagok Szádoczki Imrét választották meg új elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!