Szaúd-Arábia is beszállt a globális futballüzletbe, megvette az angol Newcastle-t

2021. október 8. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön lezárult az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Newcastle United adásvétele, a klubot egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg, írta az MTI.

Az egyesület bejelentése szerint a konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll.
Jaszir al-Rumjjan, a PIF vezetője, a Newcastle United új elnöke azt mondta, az ügylet hosszú távú befektetést jelent számukra, hogy kihasználják a klubban rejlő lehetőségeket és tovább építsék az egyesület örökségét.

Miután csütörtökön megerősítették, hogy az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 év után eladta a klubot, szurkolók ünneplésbe kezdtek a St. James' Park mellett, mert kedvencük a világ egyik leggazdagabb egyesülete lesz.

A PIF 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. A helyzet ezen a héten azért változott, mert szerdán a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streaming szolgáltatásokat is.

Newcastle-szurkolók szaúdi fejkendőben ünneplik a tulajdonosváltást – Fotó: Nurphoto via AFP
Newcastle-szurkolók szaúdi fejkendőben ünneplik a tulajdonosváltást – Fotó: Nurphoto via AFP

Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg.

A Newcastle United lett a 14. klub a Premier League jelenlegi mezőnyében, amelynek többségi tulajdonosa külföldi.

A csapat legutóbb 1955-ben nyert hazai trófeát, és 1927 óta nem volt bajnok az élvonalban. A Premier League-ből kétszer is kiesett, 2012 óta nem végzett a tizediknél jobb helyen, jelenleg hét forduló után a tabella utolsó előtti, 19. helyén áll, és egyelőre nyeretlen.

Steve Bruce vezetőedző csütörtök este elmondta, felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik a tulajdonosváltás miatt, bár szeretné folytatni, és szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új tulajdonosoknak, mire képes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!