A női kézilabda-válogatott új kapitánya Eb-selejtezős győzelemmel mutatkozott be

2021. október 07. – 08:10

frissítve

A női kézilabda-válogatott új kapitánya Eb-selejtezős győzelemmel mutatkozott be
Portugália ellen kilenc góljával Klujber Katrin volt a legeredményesebb magyar játékos – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A női kézilabda válogatott új szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir győzelemmel kezdte karrierjét a csapatnál. A magyarok Európa-bajnoki selejtezőn nagy különbséggel, 34-24-re verték meg Portugáliát.A várakozásoknak és az erőviszonyoknak megfelelően a házigazdák kezdtek jobban az érdi arénában, nyolc perc alatt 6-2-re elléptek, a portugálok viszont egyáltalán nem voltak megilletődöttek, és az időkérésük után felzárkóztak két gólra. A 21. percben Golovin is időt kért, mert csapata védekezése nem működött tökéletesen – leginkább a két középső védő összhangja hiányzott az ellenfél beállói körül -, és a támadások sem voltak kellően olajozottak, elsősorban gyors ellenakciók végén voltak eredményesek a magyarok, írta tudósításában az MTI.

A hazaiak a hatos és az öt-egyes védekezéssel is próbálkoztak, a helyzet azonban nem változott, kettő és négy gól között ingadozott a különbség, a szünetben pedig 17-15 volt az állás.

A második félidő elején egyenlített Portugália, a magyarok hat perc góltalanság után jöttek lendületbe, és nyolc perc alatt egy 6-0-s sorozattal elhúztak. A vendégek fáradni látszottak, nem tudták tartani a lépést a tokiói olimpián hetedik helyezett ellenfelükkel, akik Klujber Katrin és Kácsor Gréta vezérletével egy újabb ötös gólszériával a 48. percre eldöntötték a meccset (28-18).

A hajrában Golovin az addig pihentetett játékosokat is beküldte, a csapat több variációt is kipróbált támadásban, és bár a vendégek némileg csökkentették a hátrányukat, a legvégén visszaállt a tízgólos különbség.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány magyaráz játékosainak – Fotó: Kovács Tamás/MTI
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány magyaráz játékosainak – Fotó: Kovács Tamás/MTI

A portugálok legeredményesebb játékosa Joana Resende volt öt találattal. A magyar kapuban Bíró Blanka húsz védéssel járult hozzá a sikerhez.

„Jó dolgokat csináltunk, azonban védekezésben nem tudtuk megoldani a beálló körüli játékot, pedig beszéltünk róla, de belealudtunk az egészbe. A második félidő első tíz percében is kevés lábmunkával játszottunk, talán azt gondoltuk, hogy így is, úgy is meglesz. Csak akkor kezdtünk el igazándiból dolgozni, amikor egyenlítettek. Aztán sikerült egy kicsit több megállító faultot alkalmaznunk, ennek hatására a portugálok már csak egyszer-egyszer tudták megjátszani a beállókat. Örülök, hogy a beállóink bátrak voltak, és szépen megoldották a feladatukat” – nyilatkozta a lefújás után Golovin Vlagyimir.

A magyar válogatott vasárnap 17.30-tól Nagytapolcsányban a szlovák csapat ellen folytatja szereplését a jövő novemberi északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A csoport negyedik csapata a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország. A tornára a csoport első két helyezettje jut ki, és már biztos résztvevő a címvédő Norvégia, valamint a rendező országok válogatottjai.

Eredmény, Eb-selejtező, 1. forduló, 5. csoport:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15)
a magyar gólszerzők: Klujber 9, Lukács 6, Kácsor 5, Tóvizi, Háfra 3-3, Tóth E., Kovács A., Márton G. 2-2, Planéta, Vámos 1-1
lövések/gólok: 48/34, illetve 51/24
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Kövess minket Facebookon is!