A túl gyors kezdés után a világcsúcs elmaradt a Berlin Maratonon, a favorit Bekele csak harmadik lett

2021. szeptember 26. – 12:00

A túl gyors kezdés után a világcsúcs elmaradt a Berlin Maratonon, a favorit Bekele csak harmadik lett
Az etióp Guye Adola nyerte a Berlin Maratont 2021-ben – Fotó: Annegret Hilse/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kenenisa Bekele arra készült, hogy megdönti a maratonfutás világrekordját Berlinben, de a túl erős kezdőiram visszaütött, és az etióp végül még a győzelmet is elszalasztotta. Az első helyet honfitársa, Guye Adola vitte el 2:05:44-gyel. A versenyen egész jó magyar eredmény is született, Szabó Nóra egyéni csúccsal a 11. lett.

Kenenisa Bekele 2019-ben ugyan megnyerte a Berlin Maratont, de mégis a legnagyobb vesztesnek érezhette magát, mert a távhoz képest hihetetlenül kevéssel, két másodperccel maradt el Eliud Kipchoge 2:01:39-es világrekordjától. Az etióp futó minden bizonnyal képes lett volna a csúcs megdöntésére, de utólag azt mondta, hogy ő sokáig csak a győzelemmel foglalkozott, csak az utolsó kilométereken tudatosult benne, hogy elérhető a rekord. Akkor pedig már késő volt.

Bekele a pályaatlétika nagy sztárja volt, egészen a közelmúltig az 5 és 10 ezer méteren is világcsúcstartónak mondhatta magát, és a mezeifutó-versenyeken is jól szerepelt. Maratonfutásban is volt kimagasló eredménye, Berlinben is kétszer nyert, de elég hektikus a teljesítménye, több versenyt be sem fejezett, Dubajban egy rajt utáni bukás miatt szállt ki, Amszterdamban pedig nem ment neki a futás, egyszer csak megállt, átlépett a kordonon, és hazasétált a szállodájába.

Az etióp zseniális futó, de nem tartozik a legfegyelmezettebbek közé. Ha otthon, Addisz-Abebán van, akkor hajlamos inkább üzleti ügyeivel és minden mással foglalkozni, és kevésbé koncentrálni az edzésekre. Ezt a menedzserei is tudják, és többször próbálják kiszakítani ebből a környezetből, ahogy 2019-ben, úgy idén is Hollandiában edzőtáborozott hetekig.

Kenenisa Bekele a várakozásoktól elmaradva csak harmadik lett a Berlin Maratonon – Fotó: Annegret Hilse/Reuters
Kenenisa Bekele a várakozásoktól elmaradva csak harmadik lett a Berlin Maratonon – Fotó: Annegret Hilse/Reuters

Bekele 2019 óta nem teljesített maratont, és kilenc hónappal ezelőtt a Coviddal is megküzdött, de menedzsere, Jos Hermens és edzője, Haji Adilo is azt mondta, hogy a futó kivételes formában van, képes lehet a rekord megdöntésére.

A Berlin Maraton a világcsúcsnak megfelelő iramban kezdődött, Kipchoge részidejein belül folyamatosan belül voltak az élen álló futók. Bekele, honfitársai Guye Adola és Tesfaye Lencho valamint, két kenyai Philemon Katcherah és Abraham Kipyatich. A nyulak elég kemény tempót diktáltak, tíz kilométernél 14, 15 kilométernél 25 másodperccel álltak jobban, mint annak idején Kipchoge. A tempó aztán először éppen Bekelének lett sok, 18 kilométernél visszavett, és leszakadt az élcsoportról. Ennek ellenére húsz kilométernél még ő is jobban állt a világrekordnál, persze azt hozzá kell tenni, hogy Kipchoge a csúcsánál a második félmaratont erősebbre futotta, mint az elsőt.

Az erős iram másokat is megrogyasztott, látványosan lassulni kezdtek az élcsoport tagjai, a nekik lassúnak számító 3 perces kilométereken kívülre kerültek, és 25 kilométernél Bekele is visszazárkózott. Ekkora már 17 másodperccel Kipchoge rekordja mögött voltak, el is úszott ezzel a lehetőség az új csúcsra. Már csak az maradt kérdés, hogy ki nyer. 26 kilométer után Bekele állt az élre, és pár perc után már csak Kacheran és Adola tudta vele felvenni a ritmust. 33 kilométernél leszakadt Kacheran, majd Bekelének is gondjai lettek, 35 után Adola került néhány másodperces előnybe. Ezután tört előre Betwhel Yegon, akinek féltávnál még másfél perces hátránya volt az élbollyal szemben. 37-nél megelőzte Bekelét, majd felzárkózott Adolához. Yegon nagy meglepetés volt, hiszen egyéni rekordja, csak 2:08:35 volt, most pedig 2:05-tel kezdődő időért küzdött.

Az utolsó két kilométerre Adola maradt frissebb, simán ellépett Yegontól, és 2:05:44-es idővel győzött. A kenyai a második helyet megtartotta, nagy egyéni csúccsal 2:06:14-gyel ért célba. Bekele a harmadik lett, az ő dimenziójában nem túl jó, 2:06:44-es idővel.

A női győztes Gotyton Gebreslase – Fotó: Annegret Hilse/Reuters
A női győztes Gotyton Gebreslase – Fotó: Annegret Hilse/Reuters

A nőknél elég nagy meglepetés született, az élete első maratonját teljesítő Gotytom Gebreslase nyert 2:20:09-es idővel. Az etióp a táv nagy részében honfitársával, a favoritként induló Hiwot Gebrekidannal csatázott. Gebreslase 30 kilométer után tudott tőle elszakadni, végül több mint egy perccel verte. A harmadik hely is egy etiópé lett, Helen Tola 2:23:05-tel futott be.

Szabó Nóra Eb-szintes

A profik mezőnyében három magyar futó is indult. A nőknél Szabó Nóra arra készült, hogy megfussa az 2 óra 32 perces Európa-bajnoki szintet, ezt nagyon jó irambeosztással el is érte. Szabó féltávnál még a 14. volt, és innen tudott fokozatosan feljebb kapaszkodni, 30-nál 13., 35-nél 12. volt, végül a 11. helyen zárt. Egyéni csúcsán, a 2:35:00-án közel négy percet javítva, 2:31:08-as idővel futott be.

A férfiaknál Csere Gáspár és Jenkei Péter indultak (mindketten nyertek már magyar bajnokságot), de az eredménylista alapján nem fejezték be a versenyt. Cserének 30 kilométernél volt utoljára mért ideje, míg Jenkeinek féltávnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!