Pokolból a mennybe, csúcsformában lévő topcsapatok, mi lesz veled Barcelona?

2021. szeptember 24. – 20:42

frissítve

Pokolból a mennybe, csúcsformában lévő topcsapatok, mi lesz veled Barcelona?
fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétközi fordulót rendeztek Spanyolországban, Olaszországban, elhalasztott mérkőzést pótoltak Magyarországon, Angliában pedig a ligakupában kellett megkezdeni a küzdelmeket. Amíg Gianni Infantino, a FIFA elnöke próbálja átütni legújabb ötletét a futballvilágon, a kétévente megrendezendő világbajnokság tervezetét, addig a sportpályákon nincs megállás, sűrítve tesznek eleget kötelezettségeiknek a csapágyasra járatott labdarúgók. Nem is akárhogyan, számos játékost ültetett érzelmi hullámvasútra az elmúlt pár nap.

Közel egy héttel ezelőtt a Bajnokok Ligája-csoportkör első játéknapján lépett fel a Manchester United Bernben, a Young Boys vendégeként. A rossz napot kifogó vendégek Wan-Bissaka korai kiállítása és gyatra támadójátékuk ellenére is tartották magukat a 90. percig, amikor 1-1-es állásnál a francia Francois Letexier játékvezető öt perc hosszabbítást jelzett. Bár a mérkőzés utolsó tíz kísérlete a Young Boys nevéhez fűződött, és egyre nagyobb nyomás nehezedett a Harry Maguire által vezetett védelemre, mégsem érezte azt az ember, hogy ennek súlyosabb következményei is lehetnek az utolsó pillanatokban. 94 perc 19 másodpercet mutatott a Wankdorf stadion eredménykijelzője, amikor a csereként beállt Jesse Lingard a saját térfele középről hátra passzolt, kiugratta Jordan Siebatcheu-t, aki megszerezte a hazaiak győztes találatát. A mérkőzést követően a Manchester United játékosai és vezetői azonnal csapattársuk mellé álltak, és próbálták megvédeni a számos közösségi és médiakritikával szemben.

Jesse Lingard 28 éves, 31-szeres angol válogatott labdarúgó, mondhatnánk, sok csatát megélt sportoló, de egy ilyen helyzetet akkor sem lehet könnyen feldolgozni, pláne abban a helyzetben, melyben a játékos van, illetve tavaly volt.

Kevés játékpercet kapott klubjánál a 2020-2021-es szezonban a sérülése után, így logikus lépésnek tűnt játéklehetőség után nézni. Ezt pedig a fővárosban, a West Ham Unitednél kapta meg, annál a csapatnál, mellyel a berni hatalmas hiba után, vasárnap találkoztak a manchesteriek. Ole Gunnar Solskjaer csapata többet birtokolta a labdát, többet támadott, mégis 1-1-es állásnál kellett Lingardnak pályára lépni a 73. percben. Az utolsó előtti perc pedig mindent visszaadott, mit elvett a svájci utolsó minutum. Jesse Lingard balról befelé cselezett a 16-oson belül, majd mértani pontosággal csavart a kapu jobbfelső sarkába. A legtöbb spíler ilyenkor futja legnagyobb sprintjét egy mérkőzésen, ünneplése nem ismer határokat, azonban a gólöröm ezúttal elmaradt. Az angol válogatott középpályás 16 mérkőzésen kapott lehetőséget tavaly a londoniaknál, meghálálva azt vezéregyéniséggé vált, kilenc gólt és öt gólpasszt jegyzett a kölcsönidőszak alatt. Egy hiba után a legmélyéről felállva négy nap után gólt szerzett, de ember maradt a középpályás, visszafogottságával köszönte meg a londoni félévet. Jesse Lingard idén háromszor lépett pályára a Premier League-ben, összesen 45 percet kapott és két találatnál jár.

Az izgalmak azonban ekkor még nem értek véget. Lingard találata után a hosszabbítás utolsó percében büntetőhöz és egyenlítési lehetőséghez jutottak a vendégek. A tizenegyes végrehajtására David Moyes a pályára küldte titkos fegyverét, a tizenegy méterről hibázni képtelen saját nevelésű klublegendát, Mark Noble-t. A legtöbb West Ham mérkőzéssel rendelkező középpályásnak már a tavalyi szezonban is csak epizódszerep jutott, idén két bajnoki mérkőzésen két perc játékidő szerepel a neve mellett, a büntetők magabiztos értékesítése azonban abszolút az ő szakterülete. A spanyol David de Gea viszont nem így gondolta, 2016 és negyven elveszített tizenegyes párbaj után hárítani tudott, ezzel az első gólt szerző Ronaldo és Lingard mellett ő lett a találkozó hőse.

A sors pedig újra nem engedte sokáig szomorkodni a csalódottakat. A londoni izgalmak után Manchesterbe költöztek a csapatok, ahol Mark Noble vezetésével szerdán ligakupa-találkozón játszottak újra egymás ellen a felek. A csapatkapitány idén először kapott kezdőként szerepet a West Hamnél és a United 27 helyzetkialakítása, nagyobb lehetőségei ellenére az egyik legjobb teljesítményt nyújtva vezette csapatát az 1-0-ás sikerhez, tizennégy év után sikerült győznie a fővárosiaknak az Old Traffordon.

Az angol bajnokságot a Manchester United előtt az eddig csak egy gólt kapó Liverpool és Chelsea vezeti ugyanolyan mutatókkal, mindhárom csapatnak 13 pontja van. A hétvégén szuperrangadót rendeznek a Premier League-ben, a nyári Bajnokok Ligája döntő ismétléseként a Chelsea a Manchester Cityt fogadja.

Benzema már 200-nál jár

Van, akiknél viszont a kor, az évek nem számítanak, minél idősebbek lesznek, annál inkább érik be zsenialitásuk. A Mark Noble-lel egy évben született francia sztár, Karim Benzema ismét hihetetlen szezonkezdeten van túl. 2009-ben, 35 millió euróért került a támadó Lyonból a Real Madridhoz, azóta pedig már 566 mérkőzésen van túl a Realnál, és a Mallorca ellen szerdán lejátszott találkozón megszerezte 200. bajnoki találatát is. Az idei szezonban hat La Liga mérkőzésen eddig 8 gólt és 7 gólpasszt jegyez, egymaga annyiszor talált az ellenfelek hálójába ebben a kiírásban, mint az egész Barcelona vagy a Sevilla, de 12 csapatnál is több gólt szerzett. Teljesítményével Robert Lewandowski és Erling Haaland előtt vezeti az európai top5 bajnokság góllistáját, és a gólpasszok terén is az élen áll, honfitársa, Paul Pogba társaságában.

A katalánok nemcsak kevés gólt, de kevés pontot is szereznek, az elmúlt öt találkozójukból mindösszesen egyet nyertek csak meg. A hétvégén még sikerült pontot menteni egy 90. percben szerzett Araujo góllal hazai pályán a Granada ellen, csütörtökön pedig gól sem kellett a döntetlenhez a Cadiz vendégeként. A kilencven perc alatti hat kísérlet viszont a leggyatrább mutatója a Barcelonának az idei bajnokságban, ennél rosszabb teljesítménnyel csak 1 héttel ezelőtt, a Bayern München ellen zártak Ronald Koemanék, akkor az öt kísérlet mellett kaput eltaláló lövése sem volt az alakulatnak. Az egyetlen pozitívum, hogy először nem kapott gólt a Barca a 2021/2022-es kiírásban. Spanyolországban a két madridi csapat áll az élen, a Real 21 gólt szerezve (ez tízzel több, mint a második legtöbb találatot jegyző Valencia termése), 16 ponttal áll az élen, őket az Atlético követi 14 egységgel.

Olaszországban a három napon belül kétszer is idegenben 4-0-ra győzedelmeskedő, eddig pontveszteség nélkül álló Napoli vezeti a tabellát, ahol a sorozatban 41. hazai bajnokiján is veretlen maradó José Mourinho és csapata, az AS Roma a negyedik, a két milánói klubot üldözve.

Magyarországon nem a következő fordulónak, hanem a pótlásnak biztosított lehetőséget az elmúlt pár nap, az eddig veretlen Fehérvár a nemzetközi szereplése okán halasztást kérő Ferencvárost fogadta. A hazaiaknak nem sikerült kaput eltaláló lövést kialakítaniuk a kilencven perc alatt, így a győzelemért többet tevő fővárosiak nyerték a rangadót, a 2. helyre feljőve a tabellán. A Fradi hétvégén az Újpestet fogadja, a Derbi egy igazi, parázs felvezetője lehet a jövő heti, Betis elleni Európa-liga-csoportmérkőzésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!