Hat másodperc döntött az aranyéremről az országúti kerékpáros-vb időfutamán

2021. szeptember 19. – 18:38

Hat másodperc döntött az aranyéremről az országúti kerékpáros-vb időfutamán
Wout van Aert, Filippo Ganna és Remco Evenepoel, a 2021-es időfutam-világbajnokság dobogósai – Fotó: Fotó: DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Olasz győzelemmel kezdődött az idei kerékpáros országúti világbajnokság: Filippo Ganna megvédte az időfutam-világbajnoki címét, nagyon szoros versenyben, hat másodperccel előzte meg a hazai pályán versenyző Wout van Aertot a belgiumi vb első napján. Peák Barnabás 29. lett az ötvenöt fős mezőnyben.

Az első országúti kerékpáros világbajnokságot száz évvel ezelőtt, 1921-ben, Koppenhágában rendezték. A évforduló miatt a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) különleges helyszínt keresett az idei vb-nek, amit Észak-Belgiumban, Flandria régióban találtak meg, ahol a kerékpársport kis túlzással vallásnak számít. Belgiumban legutóbb 2002-ben rendeztek országúti vb-t.

Tragikus baleset

A világbajnokságot egy tragédia előzte meg: szombaton a volt profi kerékpárost, a dán Chris Anker Sörensent tekerés közben elütötte egy kisteherautó a belgiumi Zeebrugge-ben. Olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét. A 37 éves Sörensen a dán TV2 Sport szakértője volt, ő lett volna a vasárnap kezdődő világbajnokság egyik szakkommentátora. Sörensen 2007 és 2015 között a CSC, Saxo Bank, majd Tinkoff néven futó csapatban versenyzett, ebben az időszakban az egyik legjobb dán hegyimenőnek számított. 2008-ban a Critérium du Dauphinén, 2010-ben pedig a Giro d'Italián nyert szakaszt, 2015-ben dán bajnok volt. 2018-as visszavonulása után egy kisebb dán csapat, a Riwal Cycling Team sportigazgatója volt.

Az idei, 94. országúti kerékpáros világbajnokságot (a második világháború miatt néhány világbajnokság kimaradt, ezért nem a 100. vb a mostani) szeptember 19. és 26. között rendezik. A szokásoktól eltérően, most először a férfiak időfutamával kezdődött az esemény. A szervezők egy 43,3 kilométeres, hosszú egyenesekből és kevés kanyarból álló, teljesen sík pályát terveztek, ami az igazi időfutammenőknek kedvezett. A rajt a tengerparti Knokke-Heist településen, a befutó pedig Brugge belvárosában volt. A távon két időmérőpont volt: az első 13,8 kilométernél, a második pedig 33,3 kilométernél.

Az időfutamon 55-en indultak, köztük volt a Team BikeExchange magyar kerékpárosa, Peák Barnabás is. Az első időmérőnél 16:33 perc volt Peák ideje. a pálya középső szakaszán egy kicsit gyorsulni tudott, a második mérőpontnál 39:22 volt az ideje. A célba 51 perc 20 másodperces idővel ért be, ami 50,61 km/h-s átlagot jelent. Ezzel végül a 29. helyen fejezte be a versenyt, többek között a cseh időfutambajnokot, Josef Černýt, valamint a kolumbiai Rigoberto Uránt is megelőzte a nagy nevek közül.

Peák Barnabás a 2021-es időfutam-világbajnokságon szeptember 19-én, Belgiumban – Fotó: DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP
Peák Barnabás a 2021-es időfutam-világbajnokságon szeptember 19-én, Belgiumban – Fotó: DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP

A 19.-ként induló Remco Evenepoel tekerte az első komoly, viszonyítási pontot jelentő időt. A Deceuninck–Quick-Step 21 éves versenyzője a szeptember 9-én, Trentóban rendezett időfutam-Eb-n bronzérmet nyert, így várható volt, hogy most is jól fog szerepelni. Ennek megfelelően, 48:31 perces idővel átvette a vezetést, több mint 40 másodpercet adott az előtte induló svájci Steffan Bisseggernek, aki amúgy nem ment rossz időt, végül hetedik lett.

A pályafutása utolsó világbajnokságán induló Tony Martin odatette magát ezen az időfutamon: 49:05 perces idővel a hatodik helyen zárt. A 36 éves német kerékpáros vasárnap jelentette be, hogy a mostani vb után visszavonul a profi sporttól. A Jumbo-Visma csapatban tekerő Martin egyéni időfutamban négyszer (2011, 2012, 2013, 2016), csapatidőfutamban háromszor (2012, 2013, 2016) volt világbajnok. A 2012-es londoni olimpián pedig ezüstérmet nyert az időfutamban. Szerdán a vegyes időfutamversenyen áll utoljára rajthoz.

A verseny legnagyobb esélyesei a végén indultak: a dán Kasper Asgreen után a svájci Stefan Küng, majd a belga Wout van Aert következett, utoljára pedig az olasz Filippo Ganna rajtolt el. Asgreen két másodperccel maradt el Evenepoeltól, a trentói Eb-t megnyerő Küng ezúttal nem ment olyan jól, mint tíz napja, még Asgreentől is kikapott, és ötödik lett. Evenepoel idejét először honfitársa, a Jumbo-Vismás Van Aert javította meg, nem is kevéssel: 47:53 perces idővel vette át tőle a vezetést.

A győztes Filippo Ganna a a2021-es időfutam-világbajnokságon szeptember 19-én, Belgiumban – Fotó: KURT DESPLENTER / BELGA / AFP
A győztes Filippo Ganna a a2021-es időfutam-világbajnokságon szeptember 19-én, Belgiumban – Fotó: KURT DESPLENTER / BELGA / AFP

Ekkor már biztos volt, hogy a belgák két éremmel kezdik a hazai világbajnokságukat, és már csak az érmek színe volt a kérdés. Az Ineos-Greandiers olasz versenyzője, Filippo Ganna a tavalyi, imola vb-n egészen nagy fölénnyel lett világbajnok, akkor 26 másodperccel előzte meg a második Van Aertot. Most viszont Ganna nincs olyan kirobbanó formában, mint volt tavaly ilyenkor, az Eb-n például kikapott Küngtől, így most szorosabb versenyre lehetett számítani. Az első és második időmérőnél Van Aert néhány másodperccel még jobban állt, mint Ganna, azonban az utolsó tíz kilométeren az olasz fordítani tudott, és végül hat másodperccel megelőzte Van Aertot. Ganna győztes ideje 47:47 perc lett, ami 54,37 km/h-s átlagot jelent. Van Aertnak így tehát újra az ezüstérem jött össze az időfutam-vb-n. Evenepoel 2019-ben ezüstérmet nyert ebben a számban, most a bronz jött össze neki.

Eredmények:
Világbajnokság – férfi időfutam, Knokke-Heist – Brugge, 43,3 km

  • 1. Filippo Ganna (Olaszország) 47:47 perc
  • 2. Wout van Aert (Belgium) + 6 másodperc hátrány
  • 3. Remco Evenepoel (Belgium) + 44 másodperc hátrány
  • 4. Kasper Asgreen (Dánia) + 46 másodperc hátrány
  • 5. Stefan Küng (Svájc) + 1:07 perc hátrány
  • … 29. Peák Barnabás + 3:33 perc hátrány
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!