Négy arany, öt ezüst- és két bronzérem a kajak-kenu vb zárónapján

2021. szeptember 19. – 13:35

frissítve

Négy arany, öt ezüst- és két bronzérem a kajak-kenu vb zárónapján
A 200 méteren világbajnok Csizmadia Kolos és Lucz Anna vegyes páros a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két arany-, három ezüst- és két bronzéremmel indult magyar szempontból a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombaton, ahol vasárnap újabb nyolc magyar érem született.

Az első vasárnapi vb-érmet a tokiói olimpiai játékok után már kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres olimpiai ezüstérmes Csipes Tamara szerezte a magyar csapatból. Ő egyesben 500 méteren ült hajóba, ahol második lett – az olimpiához hasonlóan most is egy új-zélandi sportoló, ezúttal Aimee Fisher mögött lett ezüstérmes. Csipes egy nappal korábban Kozák Danutával párban kilencedik világbajnoki aranyát szerezte 500 méteren.

A második vasárnapi magyar érmet a Bragato Giada, Nagy Bianka páros hozta a kenusok között 200 méteren, ahol remek hajrával harmadikak lettek.

Náluk is nagyobbat hajrázott Hajdu Jonatán és Fekete Ádám a kenusok 500 méteres számában, de az olasz párost már nem tudták beérni a célig, így megismételték a két évvel korábbi, szintén vb-ezüstöt érő teljesítményüket.

Szintén ezüstéremmel zárt a vb-t a női kenu négyes 500 méteren, a Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura, Opavszky Réka összetételű hajó egy új számban ért fel a dobogóra az beloruszok mögött, visszaverve az ukránok támadását.

Nem sikerült a címvédés a női kajaknégyesnek 500 méteren – a tokiói olimpián győztes egységből ezúttal hiányzott Bodonyi Dóra, aki helyett Gazsó Alida Dóra került a hajóba Kozák Danuta, Csipes Tamara és Kárász Anna mellé. A négyes elrontotta a rajtot, innen mindent beleadva próbálkoztak meg felzárkózni, de végül 16 századmásodperccel a belarusz egység mögött zárva ezüstérmesek lettek. A döntő után a 34 éves Kozák Danuta megerősítette, hogy ott lesz a 2024-es párizsi olimpián.

Az olimpián nem, a világbajnokságon viszont a program részét képező vegyes párosoknál kenu 200 méteren a Korisánszky Dávid, Takács Kincső bronzérmes, a kajakosoknál a Lucz Anna, Csizmadia Kolos pedig világbajnoki aranyérmes lett – így az utolsó számig kellett várni az első magyar aranyra (az 5000 méteres döntőket külön számolva). A kajak egyesek 5000 méteres versenyében Kőhalmi Emese nyert aranyérmet vasárnap délután, a férfiak között pedig Noé Bálint szerzett világbajnoki címet ezen a távon.

A délutáni programban rajta kívül két magyar volt még érdekelt az 5000 méteres döntőkben:

  • Kisbán Zsófia ezüstérmet szerzett a kenu egyesek 5000 méteres versenyében,
  • ugyanezen a távon Adolf Balázs a férfi kenusoknál világbajnok lett.

Ami a további magyar szereplést illeti,

  • Balla Virág 10. lett a női kenusok 200 méteres távján,
  • a Tokióban negyedik Csizmadia Kolos 5. helyen ért célba a kajakosok között 200 méteren,
  • Erdőssy Csaba és Kopasz Bálint 4. lett a kajak kettesek között 500 méteren,
  • Gál Péter a kajak egyes 500 méteren 7. lett.

Összesen 18 éremmel, köztük 6 arannyal zárták a magyarok a koppenhágai világbajnokságot, az olimpiai számokban egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!