Besült a PSG-s űrtámadósor, de a Barcelona sem lehet büszke a statisztikáira a BL-ben

2021. szeptember 17. – 10:39

frissítve

Besült a PSG-s űrtámadósor, de a Barcelona sem lehet büszke a statisztikáira a BL-ben
Robert Lewandowski ünnepli gólját a Bajnokok Ligája Bayern München és Barcelona közötti mérkőzésen 2021. szeptember 14-én – Fotó: DAX Images / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lejátszották a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulóját, és máris számos meglepetés született, 100%-os a Sheriff Tiraspol csapata, Ronaldóval kikapott a Manchester United, a nagy hármassal szenvedett a PSG, változatos mérkőzésen otthon tartotta a három pontot a Liverpool, a Barcelona pedig kaput eltaláló lövés nélkül zárta a játéknapot.

A keddi játéknap legnagyobb meglepetését a Manchester United okozta. Nem is igazán azzal, hogy 2-1 arányú vereséget szenvedtek Bernben a Ferencvárost búcsúztató Young Boys vendégeként, hanem sokkal inkább a második félidőben nyújtott gyatra teljesítményükkel. Ole Gunnar Solskjaer manchesteri munkavállalása alatt ez volt a 11. BL-fellépése a csapatnak, ebből hétszer is vesztesen hagyták el a pályát, az összes Bajnokok Ligája szereplésüknek ez a 13%-a, pedig a norvég mester csak az összes mérkőzésük 4,8%-án ült a kispadon. Ezen a 11 találkozón csak egyetlen egyszer úszta meg a United kapott gól nélkül, ezen a meccsen is az utolsó tíz kísérlet a hazaiaké volt. Ronaldóéknak mindösszesen két kaput eltaláló lövésük volt a mérkőzésen, az utolsó a 25. percben, a portugál klasszis jóvoltából. A negatívumok után azért egyéni mérföldköveknek örülhettek a manchesterieket kedvelők, hiszen Ronaldo a 36. ellenfél ellen is betalált a legrangosabb kupában, ez rajta kívül csak Lionel Messinek sikerült eddig. Ez volt a támadó 177. pályára lépése a bajnokok között, ezzel utolérte az élen álló Iker Casillast. A győztes találatot mindezek ellenére a nyáron igazolt Jordan Siebatcheu szerezte 94 perc 22 másodpercnél, 5 perc volt a jelzett hosszabbítás.

A Chelsea viszont a Zenit ellen 1-0-ra megnyert meccsen tökéletes munkát végzett. Türelmesen futballozva, kontrollálva a történteket, fárasztva az ellenfelet várt arra az egyetlen pillanatra, amikor hibára kényszerítheti az amúgy jó teljesítményt nyújtó szentpétervári Zenitet. Ez a pillanat a mérkőzés 69. percében érkezett el, Azpilicueta hajszál pontos beadását Lukaku bólintotta az orosz kapuba. Thomas Tuchel londoni munkába állása óta a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzéssel a Chelsea (23) rendelkezik, őket a Manchester City (16) és a Sevilla, Monaco (15) páros követi. Eduardo Mendy, a regnáló BL-győztes kapusa összesen három gólt kapott eddig 13 Bajnokok Ligája-fellépésén, tízszer kapott gól nélkül hozta le a meccsét. Összességében az 50. találkozóján szerepelt a londoni csapatban, ezekből 29-szer nem tudták bevenni kapuját az ellenfelek, hihetetlen statisztika.

A keddi játéknap érdekességei között említendő a bajnokságban jól rajtoló Sevilla és az egymás elleni mérkőzéséig hét találkozójából hetet megnyerő, az idei kiírás legfiatalabb keretével rendelkező Salzburg összecsapása. Nem a csapatok teljesítménye és az egyéni alakítások szolgáltak rá a kiemelt figyelemre, hanem az első félidő alatt megítélt négy darab tizenegyes, hiszen sohasem mutatott még a büntetőpontra egy félidő alatt ennyiszer játékvezető a BL-ben. Kétszer hibáztak a vendégek a végrehajtásnál az 1-1-es meccsen.

Rég történt ilyen a Barcelonával

A 2019-2020-as szezon kezdete óta a legtöbb gólt a top5-bajnokság csapataiban Robert Lewandowski (112) szerezte, őt Mbappé és Ronaldo (76), valamint Haaland (74) és Messi (69) követi. A lengyel támadó hat mérkőzésen lépett pályára idén, és már a 10. találatát jegyezte a Barcelona elleni BL-találkozón, mégsem ő a legnagyobb mumusa a világsztár nélkül maradó Barcelonának. Thomas Müller újabb gólt szerzett a katalán klub ellen, a hatodik meccsén ez már a hetedik találata volt a támadónak, ő a legsikeresebb labdarúgó a nagy riválissal szemben. A Bayern München 2017 szeptembere óta nem kapott ki idegenben a Bajnokok Ligájában, ráadásul a katalánoknak 11 gólt lőttek az elmúlt két meccsükön.

Gólt kap a Barcelona csapata a Bajnokok Ligája Bayern München elleni mérkőzésen 2021. szeptember 14-én – Fotó: LLUIS GENE / AFP
Gólt kap a Barcelona csapata a Bajnokok Ligája Bayern München elleni mérkőzésen 2021. szeptember 14-én – Fotó: LLUIS GENE / AFP

A Barcelona, először az OPTA statisztikai oldal létezése óta nem jegyzett kaput eltaláló lövést egy mérkőzésen,

Ronald Koeman edző viszont derűlátó, a nyilatkozata alapján ő miatta van jövőképe még csapatának. A meccset amúgy 3-0-ra nyerte a Bayern. A szerdai két kora esti találkozó közül kétségkívül a moldáv Sheriff Tiraspol nyújtotta a legnagyobb meglepetést, hiszen először eljutva a főtáblára rögtön győzelemmel kezdték a sorozatot, így az egyetlen 100%-os csapat a legjobbak között. Az első találatot Cristiano gólpasszából Adama Traoré szerezte, majd ismét a jó csengésű névvel ellátott brazil balbekk volt a kiszolgáló, ezzel ő adta a legtöbb asszisztot az első játéknapon. Sebastian Thill, a Sheriff középpályása 25 perc alatt alakított ki négy helyzetet, többet, mint bárki más az előző játéknapon. 2-0-ra verték a Sahtar Donyecket.

A Citynél csak a Real ért el gyorsabban ennyi győzelmet

Az idei kiírás egyik topfavoritja, a Manchester City a Gulácsival és Willi Orbannal felálló lipcseieket fogadta, és verte 6-3-ra. Pep Guardiola 300. manchesteri mérkőzése volt a tegnapi, 219 győzelem mellett 731 gólt termeltek játékosai, 10 trófeát begyűjtve ez idő alatt. Jubileuma egybeesett szakvezetői karrierje 750. mérkőzésével is, melyet magabiztos győzelemmel ünnepeltek. A City 50. BL-győzelme született, melyhez 91 találkozó szükségeltetett, ezt a számot csak a Real Madrid érte el gyorsabban, 88 találkozó alatt jutottak el a félszáz sikerig. Jack Grealish első Bajnokok Ligája-szereplését góllal és gólpasszal ünnepelte, de Riyadh Mahrez produkciója sem maradhat említés nélkül. A szélső 5. BL-találkozóján az 5. gólját szerezte, ugyanannyit, mint az azt megelőző 29 fellépése alkalmával összesen. A legjobb teljesítményt mégis a vesztes oldalon nyújtotta egy játékos, Christopher Nkunku az első lipcsei labdarúgó, aki mesterhármast szerzett a BL-ben. Rajta kívül csak egy bizonyos Lionel Messi tudott a Manchester City ellen triplázni 2016-ban.

A Liverpool-Milanon Mohamed Salah büntetőt hibázott, 110 másodperc alatt fordítani tudott az első félidő végén a milánói csapat, mégis Jürgen Klopp csapata nyert 3-2-re. Amióta a német edző irányítja a liverpooliakat, csak egy mérkőzésen szenvedtek vereséget hazai pályán a Bajnok Ligájában, és átlagban több mint 2,5 gólt szereznek az Anfield Roadon. Salah 18 sikeresen végrehajtott büntető után hibázott, ez egy rendkívüli mutató a hiba ellenére is, ráadásul azonnal korrigálta mulasztását az egyiptomi támadó, újra góllal, az idei negyedik találatával vette ki részét a fordulatos meccsen aratott sikerből. Ezzel utolérte a házi örökranglistán Steven Gerrardot, 14 találattal ők ketten jelenleg a Liverpool legsikeresebb gólszerzői.

Az Ajax gálázott a tavalyi bajnok Sporting Lisszabon vendégeként, 5-1-re nyert. A mérkőzésen Sebastian Haller négy gólt szerzett, ezzel Marco van Basten 1992-es bemutatkozását követően ő a második olyan labdarúgó, aki négy találattal tette emlékezetessé a Bajnokok Ligája premierjét.

Kilenc kísérlet a PSG-s űrtámadósortól

Így az idén már hat mérkőzésén a nyolcadik találatát jegyző elefántcsontparti támadó azzal is büszkélkedhet, hogy egymaga több kaput eltaláló lövést jegyzett a tegnap este folyamán, mint a régóta várt PSG-s űrtámadósor, Neymar, Mbappé és Messi összesen.

Lionel Messi a PSG Club Brugge elleni meccsen 2021. szeptember 15-én a BL-ben – Fotó: Jean Catuffe / NurPhoto / AFP
Lionel Messi a PSG Club Brugge elleni meccsen 2021. szeptember 15-én a BL-ben – Fotó: Jean Catuffe / NurPhoto / AFP

Minden analitikus, futballszerető, kötődő és semleges szurkoló erre várt, összeállt az álom támadósor, a megállíthatatlannak hitt trió, mégis Ander Herrera neve került fel a kijelzőre, 1-1 lett a meccs vége a Club Brugge ellen. A hétvégi két találatát követően ismét eredményes védekező középpályás az utolsó négy találkozóján négy gólt szerzett már (kétszer annyit, mint az azt megelőző 70 szereplése alkalmával), idén még senki sem jegyez ennél többet a csapattársai közül. Messi 150. Bajnokok Ligája szereplését nem ünnepelhette góllal, egy ilyen támadópotenciállal rendelkező csapattól a kilenc kísérlet egy elég gyatra mutatónak számít. Ami az egyik oldalon kritika, az a másik oldalon elismerés, a jóval esélytelenebb Brugge 16 helyzetkialakítása és hat, kaput eltaláló lövése is azt bizonyítja, hogy Vanakenék többet tettek a győzelemért, a belga középpályás pedig remek formájával (utolsó 7 pályára lépése alkalmával 5 gólt és 4 gólpasszt jegyez), teljesítményével és a 27. percben szerzett találatával járult hozzá csapata kiváló rajtjához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!