26-szor akkora nyereséget termel a horvát futball, mint a magyar

2021. szeptember 13. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette az előző tíz év átigazolási piacának mozgásait. A frissen publikált anyagból írt cikket az Mfor.hu, és a lap megállapítja, hogy a magyar klubok 2011 és 2020 között 17,9 millió dolláros pluszban zártak. Ha tíz évre visszabontjuk, a kétmillió dollárt sem éri el ez a nyereség, és nyilván nem mindegyik klub volt nyereséges, és nem mindegyik évben.

A tíz országot összefogó régióban – Ausztriától Lengyelországon át Ukrajnáig – ennél mindenki jobban teljesített, a közvetlenül előttünk álló, kétmilliós lélekszámú Szlovénia is 84,3 milliós nyereséget könyvelt el ebben a vizsgált periódusban, Szlovákia pedig 95,7 millióval lett a nyolcadik.

Horvátország az éllovas, ahol a játékoseladásból 442,3 millió dolláros bevétel származott. Ott az egész modell a játékoseladásra épül, elenyészőek az állami támogatások. A horvátok is eltörpülnek a listavezető portugálok mögött, ahol majdnem hárommilliárd dollárt hozott a játékosok eladásából származó haszon. A Benfica példájáról ebben a cikkben írtunk.

Fontos kiemelni, hogy a transzferek nem magyar játékosokra, hanem a Magyarországon regisztrált játékosokra vonatkoznak, tehát a hazánkban játszó légiósok ugyanúgy beszámítanak az összesítésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!