Meghalt a francia válogatott egykori hátvédje, aki egy orvosi műhiba miatt 39 éve kómában feküdt

2021. szeptember 6. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenhárom éves korában elhunyt Jean-Pierre Adams, a francia válogatott egykori hátvédje, aki több mint 39 éve kómában feküdt, miután egy térdműtét során az altatóorvos hibája miatt agykárosodást szenvedett – írja az MTI.

A szenegáli származású labdarúgó 1982 tavaszán, 34 éves korában, profi karrierje után szenvedett térdsérülést egy dijoni edzőkurzuson, a sérülés pedig volt annyira súlyos, hogy kés alá is feküdjön vele. A focista március 17-ére kapott időpontot a lyoni Édouard Herriot Kórházban, és annak ellenére is megműtötték a kitűzött napon, hogy aznap a kórház dolgozóinak jelentős része sztrájkolt, a sérülése pedig simán várhatott volna még pár napot.

A beavatkozásnál segédkező altatóorvosnak egyszerre nyolc beteget kellett felügyelnie, a műtétet pedig egy olyan gyakornok végezte, aki később beismerte, nem volt meg a kellő szaktudása a feladathoz, amit kapott. A rutinműtét így komolyan félrement: az intubáláshoz szükséges cső rosszul lett bevezetve, így ahelyett, hogy az biztosította volna a légutakat, elzárta az Adams tüdejéhez vezető utat. Így a focista nem jutott elég oxigénhez, ami szívrohamhoz és maradandó agykárosodáshoz vezetett.

Az egykori válogatott játékost az elmúlt 39 évben felesége ápolta az otthonukban, az évek során pedig többször is elmondta, hogy hallani sem akar az eutanáziáról. A '90-es évek közepén az egykori focista ügye a bíróságot is megjárta. Mind az altatóorvos, mind a műtétet végző gyakornok egy hónapos felfüggesztett börtönt, illetve mai árfolyamon durván 750 eurós (261 ezer forintos) pénzbüntetést kapott.

Adams karrierje során megfordult az Olimpique Nimes (1970–73), a Niza (1973–77), majd a Paris Saint-Germain (1977–79) gárdájában. A francia válogatottban 1972 és 1976 között 22 alkalommal szerepelt, itt az ugyancsak színes bőrű, Guadaloupéról származó Marius Trésorral alkotott védőpárosa mindenhol elismerést váltott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!