Egy másik belarusz olimpikon is Lengyelországba menekült

2021. szeptember 05. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpián szereplő Krisztyina Tyimanovszkaja futó mellett egy másik belarusz élsportoló, Olga Szafronova lovas is Lengyelországba menekült, az ügyet biztonsági okokból eddig nem hozták nyilvánosságra, írja az MTI.

Szafronovát kizárták a belarusz olimpiai csapatból, még mielőtt elindult volna a nyári tokiói játékokra. A helyi hatóságok arra hivatkoztak, hogy egyik lovánál doppingszert mutattak ki – közölte vasárnap a PAP hírügynökséggel a sportolót képviselő lengyel ügyvéd, Tomasz Wilinski.

Az olimpikon a döntés idején Lengyelországban tartózkodott, az ott végzett doppingteszt nem igazolta a Belaruszban emelt gyanút. Szafronova az eset kapcsán bírálóan nyilatkozott a minszki vezetésről, ennek nyomán felkerült a „hazaárulók” listájára, amelyen akkor már több mint 40 más belarusz élsportoló is szerepelt. A sportolónő akkor humanitárius vízumot kért a lengyel hatóságoktól önmaga, valamint élettársa számára.

Az ügy nyilvánossá tételéről azt követően döntöttek, hogy szombaton Joanna Kluzik-Rostkowska lengyel ellenzéki képviselő segítségével, a minszki lengyel külképviselet közreműködésével Szafronova két másik lovát is sikerült elhozni Belaruszból. Wilinski ügyvéd szerint a sportolónő lengyel állampolgárságot szeretne kérni, kettős állampolgárként ezt követően Lengyelországot képviselné a nemzetközi versenyeken.

Kluzik-Rostkowska azt közölte a PAP-pal: Szafronova jelenleg már „az egyik legjobb, Varsó melletti lovastanyán” tartja lovait és folytatja az edzést.

Augusztus elején kapott lengyel humanitárius vízumot a minszki vezetést szintén bíráló Krisztyina Tyimanovszkaja belarusz futónő, akit akarata ellenére fel akartak tenni egy Minszkbe induló járatra a belarusz olimpiai csapat vezetői a tokiói olimpia során, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Lengyelországban Tyimanovszkaja ajánlatot kapott pályája folytatására.