Paralimpia: a kajakozó Kiss Péter Pál nyerte a hetedik magyar aranyérmet

2021. szeptember 3. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kajakozó Kiss Péter Pál aranyérmet nyert K1 200 méteren a tokiói paralimpián, ugyanebben a számban Juhász Tamás hatodik lett – írja az MTI.

A KL1-es – azaz a legkomolyabban sérülteket felsorakoztató – kategória győzelemre esélyes magyar indulója, aki 2019-ben világbajnokságot nyert Szegeden és kétszeres Európa-bajnok, már a csütörtöki előfutamban is nagyon meggyőzően evezett, saját futamát két bójasor különbséggel nyerte.

A pénteki döntőben Kiss a 4-es pályán ment, mellette a hármason Juhász Tamás evezett, aki nem sokkal korábban, a középfutamból egy szép győzelemmel harcolta ki a döntőbe jutást. Kiss remekül jött el a rajttól, hamar nagy előnyre tett szert, amit a táv végéig megőrzött. 45.447 másodperces időeredménnyel, egy bójasorral előzte meg a második helyezett brazil Carlos Luis Cardoso da Silvát. A harmadik a francia Rémy Boulle lett.

A 18 éves Kiss Péter Pál a BHSE kajakosa, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka, aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult. A sportoló a magyar küldöttség tizennegyedik érmét – a hetedik aranyat – szerezte. A szintén a BHSE-ben készülő, 45 éves Juhász Tamás, aki 2012-ben még kerekesszékes vívóként szerepelt a londoni paralimpián, hatodik lett a döntőben.

A győztes Kiss Péter Pál a tokiói nyári paralimpia férfi kajak KL1 200 méteres versenyének döntője után – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A győztes Kiss Péter Pál a tokiói nyári paralimpia férfi kajak KL1 200 méteres versenyének döntője után – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kiss az eredményhirdetése után a vegyes zónában az MTI-nek azt mondta, egyelőre nem tudja felfogni, mit is ért el, de szerinte most még nem is kell. Úgy fogalmazott, elsősorban örömet érez, hogy sikerült, amiért küzdött. „A vb és Eb-k után mindenféleképpen szerettem volna, hogy ez is jól sikerüljön. Persze előre nem mondtuk ki, de nem szerettem volna egy banánhéjon elcsúszni itt a végén” – mondta, utalva arra, hogy 2019-ben Szegeden világbajnoki aranyérmes lett, és abban az évben Poznańban megnyerte az Európa-bajnokságot is, majd utóbbi sikerét meg tudta ismételni idén, Duisburgban.

A döntőjét felelevenítve arról beszélt, hogy bármennyire is esélyesnek számított, azért nehéz volt, már csak az esős, a vártnál hűvösebb idő miatt is. „Nem ilyen körülményekre számítottam, hanem napsütésre, meg sokkal melegebbre, egész végig így készültünk a nyáron, úgyhogy ez szerintem egy kicsit visszavetett a teljesítményemben. Illetve volt egy sérülésem, a könyökömnél, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy volt izgulás, ráadásul a futam közben többször is megcsúszott a kezem a lapáton” – folytatta.

„Rengeteg sok munka van ebben a mostani eredményben. 2019-től jöttek a sikerek, de azért ezt mi már jóval előtte elkezdtük (Pruzsina) Istvánnal (az edzőjével), mi már hat éve készültünk. Ha nem is kifejezetten erre, de arra, hogy versenyezhessek nemzetközi szinten. Hál' istennek, jól jöttek ki a lépések” – mondta Kiss Péter.

Pénteken a 20 éves Kiss Erik a KL3-as kategóriában vívta ki a döntőbe jutást, középfutamában sikerült elcsípnie a harmadik helyet, így készülhetett a nyolcas fináléra, melyben nyolcadikként ért célba. A KL2-es kategóriában versenyző Rozbora András ötödik lett a középfutamában, ezzel B döntőbe jutott, ahol negyedikként, összességében pedig a 12. helyen végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!