C. Ronaldo a lehető legjobbkor tér vissza Manchesterbe

2021. augusztus 31. – 17:07

frissítve

C. Ronaldo a lehető legjobbkor tér vissza Manchesterbe
Cristiano Ronaldo-kartonfigurát lengető szurkolók a 2021. augusztus 29-i Wolverhampton-Manchester United angol bajnokin – Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét év után visszatér a Manchester Unitedhoz Cristiano Ronaldo, méghozzá diszkontáron – a most 36 éves portugál csatárért 15 millió eurót kap a Juventus, 18 évesen viszont 19 millióba került a Unitednek.

2002. szeptember 29-én, a portugál bajnokság 5. fordulójában lejátszott Braga–Sporting Lisszabon-mérkőzésen, 4-2-es állásnál Bölöni László, a vendégek szakvezetője a 69. percben kihasználta harmadik cserelehetőségét is, Marius Niculae helyett egy 17 éves saját nevelésű fiú, Cristiano Ronaldo lépett első alkalommal a pályára. A fővárosi klub felnőtt csapatának öltözőjében eltöltött szűk esztendőt és 31 találkozót követően új kérő érkezett a Sportinghoz, a 2003-as angol bajnok Manchester United kopogtatott Lisszabonban. A még mindig csak 18 éves tinédzserért 19 millió eurót fizetett Sir Alex Ferguson, ez volt a legnagyobb összeg, melyet egy 21 éven aluli labdarúgóért átutaltak akkoriban.

Megkezdődött a manchesteri klub és a portugál világsztár 6 éves közös utazása. Ronaldo 292 mérkőzésen szerepelt a csapatnál, a 118 találata mellett 69 gólpasszt is kiosztott, számos egyéni és csapatsikert elérve.

„Mindenki, aki ismer, tud a Manchester United iránt érzett, véget nem érő szeretetemről. Csodálatos éveket töltöttem a klubnál és az út, melyet közösen tettünk meg, aranybetűkkel lett beírva ennek a nagyszerű egyesületnek a történelemkönyvébe. El sem tudom mondani, milyen érzések kavarognak bennem, miközben látom az Old Traffordra való visszatérésemről szóló bejelentéseket világszerte. Egy álom vált valóra” – írja Instagram-oldalán a 36 éves sztár, aki United-játékosként megnyerte első Aranylabdáját, gólkirályi címet szerzett az angol bajnokságban, a Bajnokok Ligájában, kétszer is megválasztották az év játékosának, mialatt BL-győzelmet, 3-szor angol bajnoki címet, FA-kupa-, ligakupa- és szuperkupa-győzelmeket, valamint FIFA-klubvilágbajnokság elsőséget is ünnepelhetett csapatával.

„Az első bajnoki és kupamérkőzések, az első meghívó a portugál válogatottba, az első Bajnokok Ligája-fellépés, az első aranycipő és az első aranylabda is e speciális kapcsolatnak volt köszönhető, ami köztem és a Vörös Ördögök között alakult ki. Történelem, mely a múltban íródott, történelem, mely újraíródik. A szavamat adom!

Itt vagyok, visszatértem oda, ahova tartozom. Csináljuk meg még egyszer!”

– zárta bejegyzését a portugál klasszis, jelezve, hogy a pályafutása végéhez közeledve neki még egy nagy dobás, egy „utolsó tánc” még hátravan. 2013 óta, Sir Alex Ferguson távozása után nem szerzett bajnoki címet a Manchester United, dobogóra is csak háromszor állhatott, így elérték a megfelelő hatást Ronaldo szavai, mindenki újra aranyéremről beszél már Manchesterben, igaz, nem csak a város vörös felében. A Cityn és a Uniteden kívül pedig lesz még ehhez pár szava az idei Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-nek és a tavalyi bajnok Liverpoolnak is.

A kincstári optimizmushoz viszont minden feltétel adott. Az Ole Gunnar Solskjær érkezése óta folyamatosan fejlődő alakulat évről évre jobb helyezéseket ért el a bajnokságban, idén már ezüstérmet szereztek, és bejutottak az Európa-liga döntőjébe is. Raphaël Varane érkezésével stabilizálódott a védekezés, David De Gea fantasztikus formában véd, de igazából a támadószekció nyújtotta lehetőségek az igazán irigylésre méltók: Paul Pogba, Bruno Fernandes, Jesse Lingaard és Jadon Sancho jelentik a garanciát arra, hogy az előkészítésekben sem lesz hiány a csapatnál, elöl pedig a legnagyobb gondot majd az jelentheti, hogy kit hagyjon ki a norvég mester a kezdőből. Ronaldo, Marcus Rashford, Edinson Cavani, Anthony Martial és az idei szezont kimagasló teljesítménnyel kezdő 19 éves sztár, Mason Greenwood jelentik az alternatívákat. Kilenc támadójátékos pályázik a 4-2-3-1-es felállásban játszó csapat négy offenzívabb pozíciójára.

Cristiano Ronaldo és mostani vezetőedzője, Ole Gunanr Solskjær 2002-ben még játékostársak voltak a Manchester Unitedben – Fotó: Paul Ellis / AFP
Cristiano Ronaldo és mostani vezetőedzője, Ole Gunanr Solskjær 2002-ben még játékostársak voltak a Manchester Unitedben – Fotó: Paul Ellis / AFP

A manchesteriek 140 millió eurót költöttek a nyári átigazolási piacon. Ronaldót két évre szerződtették (plusz egy év opció), 15 millió eurót kell érte fizetniük a Juventusnak, illetve további 8 millió eredményességi bónusz is szóba jöhet, ha bizonyos feltételek teljesülnek. A 18 éves Cristiano Ronaldoért egyébként 19 milliót fizetett 2003-ban a Sportingnak a United, majd 2009-ben 94-ért adta el a Real Madridnak, ez az összeg 4 éven keresztül volt világcsúcstartó a transzferek terén. 2018-ban a Juventus utalt 114 milliót a spanyol királyi alakulatnak az akkor már 33 éves labdarúgóért. A portugál játékos klubváltásai 245 millió eurót mozgattak meg eddig a piacon, ezzel Lukaku (327,56 millió) és Neymar (310,24 millió) mögött a harmadik a rangsorban.

A hatalmas összegek mögött pedig kivételes teljesítmény és egyéni csúcsok sora húzódik. Csak három olyan labdarúgó van a Manchester United történelmében, aki egy idényen belül minimum 40 gólt termelt: Denis Law 46-ot (1963–1964), Ruud van Nistelrooy 44-et (2002–2003), Cristiano Ronaldo pedig 42-t szerzett a 2007–2008-as szezonban. A portugál az egyetlen United-játékos, aki a Premier League-ben 30 találatnál többet szerzett, a már említett szezonjában 31-szer volt eredményes. Azóta ezt csak egy labdarúgónak sikerült túlszárnyalnia, Mohamed Salah 32-szer talált az ellenfelek hálójába a 2017-2018-as kiírásban. A portugál sztár 2003. augusztus 16-án mutatkozott be az angol élvonalban, azóta 476 gólt szerzett az 586 bajnoki fellépésén, ez a legmagasabb szám a top 5 bajnokságban. Az első manchesteri gólját 2003. november 1-én szerezte a Portsmouth ellen, valamint egy gólpasszt is kiosztott a találkozón, erre 15 perc játékidőt biztosított neki Sir Alex Ferguson.

A város vörös felében tehát nemcsak egy kiváló labdarúgót, de a legnagyobb márkát is szerződtették. A klubváltásra azonnal reagáltak a közösségi felületek, az átigazolás bejelentése lett az idei év legnagyobb elérést hozó tartalma több platformon is. A legnagyobb aktívitás mégis a világsztár saját oldalain volt tapasztalható, ami nem is meglepő, hiszen egymaga több Instagram-követővel rendelkezik, mint a Premier League csapatai együttvéve.

Cristiano Ronaldo – 36 éves, portugál

átigazolásai

  • 2003: Sporting – Manchester United – 19 millió euró
  • 2009: Manchester United – Real Madrid – 94M
  • 2018: Real Madrid – Juventus – 114M
  • 2021: Juventus – Manchester United – 15M

Ronaldo az elmúlt 3 szezonban

  • 2020–2021: 44 mérkőzés / 36 gól + 4 gólpassz – Juventus 4. hely + Kupagyőzelem + Szuperkupa-győzelem
  • 2019–2020: 46 mérkőzés / 37 gól + 7 gólpassz – Juventus 1. hely
  • 2018–2019: 43 mérkőzés / 28 gól + 11 gólpassz – Juventus 1. hely + Szuperkupa-győzelem
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!