Meghalt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt elnöke

2021. augusztus 29. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenkilenc éves korában meghalt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke, majd tiszteletbeli elnöke. A halálhírét a NOB jelentette be vasárnap. A belga sportdiplomata 2001-től 2013-ig vezette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

Az ortopéd sebész végzettségű Rogge válogatott rögbijátékos, 16-szoros belga bajnok, valamint világbajnok vitorlázó és háromszoros olimpikon volt, mielőtt a NOB nyolcadik elnöke lett.

Jacques Rogge 2013. szeptember 4-én Buenos Aires-ben – Fotó: Fabrice Coffini / AFP
Jacques Rogge 2013. szeptember 4-én Buenos Aires-ben – Fotó: Fabrice Coffini / AFP

Thomas Bach, a NOB jelenlegi elnöke elmondta: a teljes olimpiai mozgalom osztozik a gyászban, és a következő öt napban félárbocra eresztik az olimpiai zászlót a NOB lausanne-i székházánál és az olimpiai múzeumnál is. Bach kiemelte, hogy Jacques Rogge szenvedélyesen szerette a sportot és a sportolókat, és ezt igyekezett mindenki felé közvetíteni.

„Kiváló elnök volt, segítette a NOB korszerűsítését és átalakítását. Különösen emlékezni fognak rá az ifjúsági olimpiai játékok megteremtéséért. Emellett a tiszta sport híve volt, és fáradhatatlanul küzdött a dopping gonoszai ellen” – mondta Bach. (MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől