Önvezető jármű ütött el egy japán dzsúdóst a paralimpiai faluban

2021. augusztus 28. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói paralimpia alatt a sportolók szálláshelyénél közlekedő egyik önvezető jármű elütött egy látássérült japán dzsúdóst, akinek vissza kellett lépnie a versenytől, írja a Japan Times. A 30 éves Kitazono Aramicu a férfiak 81 kilogrammos versenyében szerepelt, azonban szombaton nem tudta folytatni a paralimpiát, az ütközés miatt elszenvedett sérülései két hét alatt gyógyulhatnak meg.

A Toyota által kifejlesztett e-Palette elektromos busz a rendőrség beszámolója szerint éppen jobbra kanyarodott egy kereszteződésben, amikor csütörtökön elütötte a a zebrán átkelő Kitazonót. A sportoló a fején és a testén szenvedett zúzódásokat, külső sérülések nem látszódnak rajta. A buszon két operátor és öt utas volt, ők nem sérültek meg.

Ezek az elektromos járművek folyamatosan jártak a paralimpiai faluban. A baleset előtt nem sokkal a busz megállt, amikor a szenzorai érzékelték, hogy egy biztonsági őr közel áll egy kereszteződéshez. A rendőrök szerint az ütközés akkor történhetett, amikor a jármű újra elindult az egyik operátor segítségével. Erről beszélt a Toyota vállalat elnöke is, aki szerint a jármű 1-2 km/órás sebességgel próbált befordulni a balesetkor.

A sportolók lakóhelye a tokiói paralimpia alatt – Fotó: Shohei Izumi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
A sportolók lakóhelye a tokiói paralimpia alatt – Fotó: Shohei Izumi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

„Nagyon sajnáljuk, hogy a baleset annyi embernek aggodalmat okozott” – mondta Toyoda Akio, a Toyota elnöke, aki bocsánatot kért a történtek miatt. A sportolóval is szeretne találkozni, de ez egyelőre még nem történt meg.

Szerinte a baleset is megmutatta, hogy milyen nehéz önvezető járműveknek közlekedniük olyan különleges környezetben, mint a paralimpiai falu. „Azt is mutatja, hogy az önvezető járművek használata még nem reális a normális utakon” – mondta a Reuters szerint.

A Toyota jelezte, hogy egyelőre felfüggesztették a járművek használatát a paralimpiai faluban, és teljes mértékben együttműködnek a baleset okait kereső vizsgálattal és a tokiói szervezőkkel. Azt is írták közleményükben, hogy saját, mindenre kiterjedő vizsgálatot is lefolytatnak az ügyben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!