Belga Nagydíj: egy hatalmas baleset után Verstappené az esős időmérő, Russell csodát téve 2.

2021. augusztus 28. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bombameglepetést hozott az eső a Belga Nagydíj időmérőjén, George Russell a Williamsszel a második helyről rajtolhat majd. Max Verstappen volt a leggyorsabb a Lando Norris balesete miatt jó 45 percre megszakított időmérő végén, Lewis Hamilton csak a harmadik helyről rajtolhat majd.

A heves eső miatt 12 perc csúszással indul a Forma–1-es Belga Nagydíj időmérője szombaton, sokat viszont a halasztással sem javultak a körülmények, a pilótáknak esős pályára kellett kihajtani.

Elsőre egyedül a két Williams, George Russell és Nicholas Latifi mertek kockáztatni, ők átmeneti esőgumit választottak, és simán az élre is kerülhettek volna, csakhogy az élen haladó Latifi megpördült, emiatt Russellnek is lassítania kellett, ez pedig azt jelentette, hogy több, a lassabb haladást jelentő esőgumin autózó pilóta is megelőzte őket már az első próbálkozással.

Russell második próbálkozásra 5 másodpercet vert az addigi leggyorsabb Max Verstappenre, ez igazolta, hogy az időmérő elején tapasztalható körülmények között az átmeneti esőgumi volt a jó választás. A két Williams tempóját látva sorra ismerték fel a riválisok, hogy eljött a kerékcsere ideje, így az időmérő első szakaszának, a Q1-nek a végére már mindenki átmeneti esőgumin próbálkozott.

A változó körülmények végül egy esélyest sem tréfáltak meg, az öt kieső között egy meglepetés volt csak, Cunoda Juki az AlphaTaurival nem folytathatta az időmérőt, mellette még a két Alfa Romeo és a két Haas esett ki. Russell a Williamsszel az ötödik helyen jutott be a Q2-be.

Az időmérő második szakaszában Lando Norris tovább hadakozott a két Red Bull-lal az élen, miközben a kockáztató, és az első mért körre sokáig váró Mercedes egy perccel a Q2 vége előtt kieső helyen állt mindkét pilótájával. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az utolsó pillanatra hagyta a nagy rohamot, amivel a továbbjutás ugyan meglett, de sorra használták el az érintetlen szett átmeneti esőgumikat. A két Mercedes előreugrásával is maradt meglepetés a kiesők között, nem jutott ugyanis a legjobb 10 közé a két Ferrari, illetve Latifi, Fernando Alonso és Lance Stroll. Bejutott viszont a legjobbak közé Russell, aki idén másodszor jutott el a Q3-ig a mezőny egyik leggyengébb autójával, a Williamsszel.

A Belga Nagydíj időmérőjének egyik sztárja, George Russell – Fotó: Johanna Geron / Reuters
A Belga Nagydíj időmérőjének egyik sztárja, George Russell – Fotó: Johanna Geron / Reuters

A Q3 kezdetére ismét leszakadt az eső, nem is volt kérdés, hogy csak az extrém esőgumi lehet a jó választás – elsőként a Q1-ben és Q2-ben is leggyorsabb Norris is ilyen gumikkal hajtott ki a pályára. Norris annak ellenére kezdte meg a gyors körét, hogy ő és több másik pilóta is arról beszélt, hogy túl veszélyes a pálya a vízátfolyások miatt. Hamarosan be is igazolódott, hogy ez így van, Norris a pálya legveszélyesebb szakaszán, a híres-hírhedt Raidillon kanyar felé tartva elvesztette az irányítását a kocsi fölött, és a gumifalba csapódott. A brit pilóta saját erőből hagyta el az autót a hatalmas baleset után, amit hosszabb szünet követett a törmelékek eltakarításának és a gumifal helyreállításának idejére. A Norris mögött érkező Sebastian Vettel megállt a pályán, hogy meggyőződjön róla, minden rendben van a versenyzőtársával.

Az időmérő majdnem háromnegyed órás leállás, illetve egy újabb nagyobb eső után folytatódott Norris balesetét követően. Ekkor érthető módon egy pilóta sem várt az indulással, nehogy egy újabb eső miatt hátrányba kerüljenek. Az első mért körök után Hamilton majdnem 1 másodperccel előzte Verstappent, a harmadik helyen a Magyar Nagydíj elején okozott balesete miatt rajtbüntetéssel sújtott Bottas jött. Egy boxkiállásra nem maradt idő, így mindenki a pályán maradva, egy lassabb körrel készült rá az utolsó rohamra.

Ez a roham Verstappennek sikerült a legjobban, az igazi szenzációt viszont nem ő, hanem a csodával határos módon a második helyre kvalifikáló Russell szállította, aki elképzelhetetlen eredményt ért el a Williamset vezetve. Lewis Hamilton csak a harmadik helyről rajtol majd vasárnap, Daniel Ricciardo mellől.

Az időmérőn felül említhető hír a Belga Nagydíj versenyhétvégéjéről, hogy

  • 2022-ben is megtartja a Red Bull a Sergio Pérezt, aki jövőre is Max Verstappen csapattársa lesz ezzel,
  • az F1 hivatalosan is törölt egy futamot a 2021-es versenynaptárból, így idén 23 helyett legfeljebb csak 22 futam lesz. Módosították továbbá a Török (október 10.), Mexikói (november 7.) és Brazil Nagydíjak (november 14.) időpontját.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!