Lezuhant és meghalt egy cseh futó az Alpok legnagyobb ultramaratonján

2021. augusztus 25. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halálos balesetet szenvedett egy cseh ultrafutó az Ultra Trail du Mont Blanc nevű versenyen, erősítették meg a szervezők.

Az UTMB oldalán azt írták, a 145 kilométeres távon induló futó a Passeur de Pralognan nevű hegyről ereszkedve zuhant le. A család iránti együttérzésből a futó nevét nem közölték, csak annyit, hogy cseh állampolgárságú.

A szervezők azt írták, hogy a fent nevezett lejtő már sokszor szerepelt a TDS néven futó táv útvonalában, és azon a szakaszon eleve megerősítették a biztosítást.

Miután megtörtént a baleset, egy mentőalakulat azonnal elindult a hegyi hágó tetejéről, és helikopteres segítséget is kértek az állami mentőszolgálattól. Minden erőfeszítésük ellenére a futó belehalt a sérüléseibe.

A mentés alatt a többi, versenyben lévő futót megállították a Pralognan hágónál, majd később úgy döntöttek a szervezők, hogy be is szüntetik a versenyt. Aki nem haladt át korábban a hágón, azt visszafordították Bourg Saint-Maurice-ba, a körülbelül 1200 futót autókkal szállítják tovább a célig. A hágón így mindösszesen 293-an jutottak át.

Az Ultra Trail de Mont Blanc a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró hegyi ultrafutása. Ahogy a nevéből is kiderül, Európa legmagasabb pontja, a 4810 méteres Mont Blanc csúcsa körül zajlik az Alpokban, folyamatosan fel-le lifteznek a 2000 méter feletti hegyek között a futók. A klasszikusnak a 171 kilométeres táv számít, ezalatt a Chamonix-ból rajtoló mezőny érinti Franciaországot, Svájcot és Olaszországot is. Az UTMB-n rövidebb távokon is elindulhatnak a futók, a második leghosszabb az a TDS, amelyen a halálos balesetet szenvedő cseh futó is indult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!