Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban paralimpiai ezüstérmes

2021. augusztus 25. – 10:22

frissítve

Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban paralimpiai ezüstérmes
Konkoly Zsófia ezüst-, Lakeisha Patterson arany-, Toni Shaw bronzérmes női gyors 400 méteren – Fotó: John Walton / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Már a tokiói paralimpia első versenynapján érmet szerzett a magyar küldöttség, Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban óriási hajrával ezüstérmet szerzett.

Az S8-as sérültségi kategóriában induló Konkoly már a selejtezőben remekül teljesített, a legjobb idővel, 4:44,74-gyel került be a délutáni döntőbe. Konkoly már öt éve is úszott paralimpiai döntőt, akkor gyorsban hatodik lett, 100 méteres pillangóúszásban pedig bronzérmet szerzett. Azóta 400 gyorson is fejlődött, idén már ő lett a szám Európa-bajnoka.

A döntőben Konkoly óvatosan kezdett, az első ötvenen a negyedikként fordult, és százon is ezt a pozíciót tartotta, jó másfél másodperccel lemaradva az élen álló Lakeisha Pattersontól, aki a szám kétszeres világbajnoka. A második és harmadik helyen Ellie Cole és Toni Shaw haladt. Még kétszáz méternél is ez volt az állás, de Konkoly jól beosztotta az erejét, 250-nél már ő fordult a második helyen. Patterson rendíthetelennek látszott, jó két másodperccel vezetett.

Háromszáznál egy kicsit közelebb került hozzá Konkoly, aki nagy hajrát indított. Ötven méterrel a vége előtt már csak 58 századmásodperces volt a hátránya. Tempóról tempóra közelített az ausztrálhoz, már fej fej mellett haladt a két úszó, úgy tűnt, Konkoly nyerhet is, de az utolsó tempók jobban sikerültek Pattersonnak, 8 századot megőrzött az előnyéből.

Konkoly Zsófia a 400 gyors után – Fotó: Adam Pretty / Getty Images
Konkoly Zsófia a 400 gyors után – Fotó: Adam Pretty / Getty Images

A számban indult még Payer Kata, aki az előfutamból nem jutott tovább, és összesítésben a 14. helyen végzett.

„Az előfutam után visszamentem pihenni egyet a szállásra, három órával a döntő előtt pedig már újra itt voltunk az arénában. Nagyon jó verseny volt ez a döntő, és nagyon örülök annak, hogy így sikerült” – nyilatkozott az MTI-nek Konkoly Zsófia. „A hajrában beleadtam a szívemet, szinte csak az vitt előre. Már a selejtezőben is egyéni csúcsot úsztam, a fináléban pedig még azon is javítani tudtam, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy ez egy ezüstéremre volt elég. Sőt, ha bronzérem lett volna, annak is nagyon tudtam volna örülni” – mondta.

Elárulta még, hogy bár az előfutam végül sima lett, előtte izgult, milyen időt tud majd úszni, mert korábban sérült volt a bokája, amit két-három hetet pihentetni kellett. A döntőben meg azért izgult, hogy minél előbb tudjon végezni.

A száz háton induló Adámi Zsanett (S2) a hetedik idővel került be a döntőbe, ahol végül ugyanazt a helyet szerezte meg,

Eredmény:
400 m gyors, S9-es kategória:
1. Lakeisha Patterson (Ausztrália) 4:36,68 p
2. KONKOLY ZSÓFIA (MAGYARORSZÁG) 4:36,76
3. Toni Shaw (Nagy-Britannia) 4:39,32
...14. PAYER KATA (MAGYARORSZÁG)

Vívás

A kerekesszékes vívás kard egyéni versenyszámai magyar érmes reményekkel indultak, mindegyik vívónk szerzett már korábban érmet valamilyen világversenyen. A női A kategóriában Hajmási Éva remekül vívott. A rangsoroló csoportjában három győzelemmel és egy vereséggel kezdett. A negyeddöntőben a lengyel Kinga Drozdzzal vívott, de eléggé beragadt az asszó elején, a lengyel 12-5-re elhúzott. Hajmási viszont ekkor elkapta a fonalat, és sorra adta a tusokat ellenfelének, aki mély gödörbe került. 13-12-re már Hajmási vezetett, majd 14-14 után az utolsó tust is ő adta.

Az elődöntőben már fordított koreográfia szerint haladt a meccs, a kínai Pien Csing ellen Hajmási szerzett vezetést, 8-5-re nyerte az asszó első részét a magyar vívó, de ezután nem adott túl sok tust, míg Pien tízet is bevitt. A kínai 15-11-es győzelemmel került a döntőbe.

Hajmási a bronzéremért Jevhenyija Breusszal küzdött. Ukrán ellenfele öt évvel ezelőtt bronzot nyert a paralimpián, igaz, egy másik fegyvernemben, párbajtőrben. A bronzmeccsen Breusz kezdett jobban, 8-4-re nyerte az első szakaszt, és ugyan a második már szorosabb volt, azt is az ukrán dominálta, és végül 15-11-re nyert. Hajmási a negyedik lett.

Hajmásival egy kategóriában versenyzett Veres Amarilla, aki a rangsoroló körben két győzelemmel és két vereséggel kezdett, majd a nyolc közé vívásért a legyen Marta Fidrychtől szenvedett 15-10-es vereséget.

Hajmási Éva edzőjével, Navarrette Józseffel a tokiói paralimpián – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Hajmási Éva edzőjével, Navarrette Józseffel a tokiói paralimpián – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A női B kategóriában Madarászné Mező Boglárka három győzelem és két vereség után jutott közvetlenül a negyeddöntőbe, ahol kínai ellenfelével megszenvedett, 15-1-re kapott ki.

A férfi kardozóknál az A kategóriában Osváth Richárd a riói paralimpián ezüstérmes lett, de nem tudta megismételni öt évvel ezelőtti eredményét, a negyeddöntőben szoros meccsen, 15-14-re kikapott a kínai Tien Csien-csüantól úgy, hogy 12-8-ra még ő vezetett.

„Megvolt a taktika, tudtam, hogy mit fog csinálni, csak az a baj, hogy más távolságról. Annyira közel voltunk, hogy azt, amit kivideóztam, kielemeztünk, gyakoroltam, szinte nem is tudtam végrehajtani – értékelt az MTI-nek Osváth. – Annyira közel voltunk, hogy »kész, rajtára«️ jött egy gyors támadás, ha elmentél hátra, nagyon kicsi volt az esélye annak, hogy ne érjen el. Majdnem 1,95 magas, hosszú, gyors, úgyhogy inkább előre próbáltam indulni. Sokszor bemozdultam, sőt 12-9-nél kaptam egy tust, az oldalbíró azt látta, hogy felemelkedtem a székről, elhagytam az ülőfelületet, és ekkor kaptam egy pirosat is, ami még egy tus, úgyhogy 12-9-ről lett egyből 12-11. Hát ez benne van a vívásban sajnos, de azért az egy tusok néha zavarók tudnak lenni. Főleg így, hogy négybe jutásért történt, úgyhogy egy kicsit csalódott vagyok.”

A B kategóriában 13 kardozó szerepelt két csoportban. Tarjányi István három sikerrel és két vesztett asszóval lépett tovább. Brazil, francia és kanadai vívónál bizonyult jobbnak, az orosz és a lengyel kardozóval szembeni mérkőzésén viszont alulmaradt. Neki sem kellett vívni a 16 között, a négybe jutásért pedig a lengyel Adrian Castróval mérkőzött, akitől simán kikapott.

Pályakerékpár

A látássérült Ocelka Róbert pilótájával, Nagy Gergellyel a 10. helyen végzett a 4000 méteres üldözőversenyben. A távot új országos csúccsal, 4:42,401 alatt teljesítették. A kategóriájukban négy percen belül, új világrekorddal nyert a holland Tristan Bangma és pilótája, Patrick Bos.

Asztalitenisz

Tokióban öt magyar asztaliteniszező játszik az első napi csoportmeccseken. Az Európa-bajnok Szvitacs Alexa (S9) jó rajtot vett, a brazil Rauent 3-1-re verte első meccsén, magyar idő szerint 13 órakor a kínai Hszionggal lesz még egy mérkőzése.

Zborai Gyula (S8) a kínai Zsaóval került össze, és 3-0-s vereséget szenvedett. Major Endre (S1) az amerikai Godfrey-val kezdte meg paralimpiai szereplését, és simán, 3-0-ra nyert.

London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter (S11) is győzelemmel indította, a dél-koreai Kim Cshangkit 3:1-re verte.

Arlóy Zsófia (S8) a csoportmérkőzéseket a francia Kamkasomphouval kezdte, 3-2-re kapott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!