Egész Amerika rajta röhögött, folyamatosan szekálták, ma már olimpiai rekorder

2021. augusztus 24. – 16:59

frissítve

Egész Amerika rajta röhögött, folyamatosan szekálták, ma már olimpiai rekorder
Fotó: JEFF GROSS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha elhangzik JaVale McGee neve, az átlagos sportrajongó csak zavarodottan vakargatja a fejét, egy komolyabb NBA-fanatikus pedig vigyorogva vágja rá, hogy igen, a csávó, akiből Shaquille O'Neal évekig hülyét csinált a tévében. A 33 éves center valóban az NBA bohóca volt évekig, és sokáig úgy tűnt, hogy hamar kikopik a ligából. Ma már viszont háromszoros NBA-bajnok, és ő az egyetlen sportoló a történelem során, aki úgy nyert olimpiát, hogy előtte az édesanyja is.

JaVale McGee igazi kosarascsaládba született, hiszen biológiai édesapja, George Montgomery 1985-ben részt vett az NBA-drafton, és bár a második körben megszerezte a Portland Trail Blazers, végül az egész pályafutását Európában töltötte. Édesanyja, Pamela McGee jóval sikeresebb volt, kétszer nyerte meg az egyetemi bajnokságot egymás után, az egyetemén visszavonultatták a mezszámát, bekerült a női kosárlabda halhatatlanjai közé, és 1984-ben aranyérmet szerzett az amerikai válogatottal a Los Angeles-i olimpián.

A '90-es években egész sokat írtak arról az újságok, hogy a lánya édesapja a bírósághoz fordult, hogy többet láthassa a gyerekét, mert saját bevallása szerint nem tett jót a kisgyereknek, hogy a nő profi sportkarrierje miatt folyamatosan hotelekben laknak, és úton vannak.

A bíróság igazat adott a férfinak, ezért McGee a karrierje utolsó éveiben úgy játszott Amerikában és Európában, hogy kénytelen volt a két gyerekét dadusoknál vagy az apjuknál hagyni, mert az amerikai közvélemény és törvénykezés képtelen volt elfogadni, hogy sikeres sportolónőként is tud jó édesanya lenni. McGee később elmondta, hogy mivel neki a sportkarrierje az elsődleges bevételi forrása, ezért egyedülálló anyaként nem is nagyon tehetett volna mást, mint hogy viszi magával az utakra a gyerekeit, és otthon tanítja őket. Pedig McGee egy korábbi interjúban még azt is bevallotta, hogy megfordult a fejében, inkább az abortuszt választja a kisgyereke miatt, annyira nem tudta, hogyan fogja összeegyeztetni az európai karrierjét az első gyereke születésével. Végül úgy döntött, hogy inkább beleírja minden szerződésébe, hogy

a csapatának kötelező biztosítania a kisfia számára egy dadust a meccsek alatt, akinek ott kell ülnie a cserepadon a babával.

Vagyis a pici JaVale McGee már pólyás korában ott volt a kosárpályákon. Édesanyja a kosárkarrier befejezése után otthon tanulással kapcsolatos tanácsadással és oktatással foglalkozott, és egészen hatodikos koráig otthon tanította JaVale-t, majd később a lányát, Imani McGee-Staffordot is, aki szintén profi kosaras lett, és jelenleg is a WNBA-ben játszik centerként.

JaVale anyja 191, apja 208 cm magas, így nem meglepetés, hogy egész életében jóval magasabb volt kortársainál. Végül 213 cm-es magasságnál állt meg, amikor a Nevadai Egyetemről bejelentkezett a 2008-as draftra. McGee-t igazi nyers tehetségként kezelték, akinek meglepően jó rúgói vannak hatalmas termetéhez képest, a gyűrű alatt egyaránt veszélyes támadásban és védekezésben, de még nagyon képzetlen a kortársaihoz képest. Végül az NBA egyik leggyengébb csapata, a Washington Wizards szerezte meg.

Az NBA bohóca

McGee nemcsak a liga egyik legrosszabb csapatához került, hanem egy kifejezetten balhés garnitúrához. Ennek a keretnek volt a kulcsjátékosa az a Gilbert Arenas, aki 2009-ben az öltözőben pisztolyt rántott a csapattársára egy korábbi kártyatartozás miatt. McGee nem volt rossz Washingtonban, és 2011-ben még a zsákolóversenyen is elindult, ahol bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az első ember, aki egyszerre három labdával zsákolt.

Ebben az évben hozta össze az első tripladupláját is (11 pont, 12 lepattanó és 12 blokk), azonban a sajtónak nem a karriercsúcsnak számító blokkmennyisége, hanem McGee érthetetlen viselkedése tűnt fel. Miközben a csapatát épp rommá verte a Chicago Bulls, az utolsó negyedben McGee-t csak az érdekelte, hogy meglegyen a tripladuplához szükséges legalább 10 pontja, ezért összevissza támadott, csak meglegyen az a szükséges kosár. Aztán amikor meglett, elkezdett a gyűrűn csimpaszkodni, amiért kiosztottak neki egy technikai hibát is. Ekkor már 20 ponttal vezetett a Bulls.

Akkor már egyre több embernek feltűnt, hogy McGee személyisége mennyire kilóg a ligából. Egy 213 centis óriásgyerek (230 centis karfesztávolsággal), aki állandóan vigyorog, vagy éppen olyan fejet vág, mint aki nem igazán fogja fel, hogy éppen profi kosármeccsen van. Az sem segített, hogy egy sporttudományos videóhoz Oreo-kekszet tunkolt egy palánk tetejére helyezett tejestálba, ami egy tök ártalmatlan szituáció, de ebből is gúnyt űztek később a neten. Enyhe infantilizmusa sokszor a játékán is meglátszott, számtalanszor nyúlt blokkolásként úgy a labdába, hogy az már pontot ért az ellenfélnek, értelmezhetetlenül mozgott a pályán, és sokszor úgy tűnt, hogy egyszerűen mentálisan totál máshol van a meccsek alatt.

De akinek ez leginkább feltűnt, az Shaquille O'Neal.

A legendás center hosszú évek óta szakkommentátor és műsorvezető a TNT csatorna meccsek utáni Inside NBA című műsorában, ahol 2011 óta minden héten volt egy szegmens Shaqtin' a Fool névvel. A „shaqtin” az „Hack-A-Shaq” taktikából származó kifejezés, ugyanis Shaq hiába volt képes egy gőzmozdony erejével a gyűrűre törni, egész karrierjét beárnyékolta a rettenetes büntetődobó képessége. Ezért az ellenfelek gyakran alkalmazták a Hack-A-Shaq taktikát rajta, vagyis inkább lefaultolták meccs közben, mert így nagyobb eséllyel hagyta ki a dobásait, mint ha engedték volna betörni. A Shaqtin' a Fool minden héten összegyűjtötte a legviccesebb, legbizarrabb, leghülyébb jeleneteket az NBA-ből, és Shaqnek hamar feltűnt, hogy JaVale McGee szinte minden héten bekerült a válogatásba valami őrültséggel.

Azzal mindenki tisztában volt az NBA-ben, hogy McGee-nek ritkán látható fizikai adottságai vannak, azonban sokáig még azt is megkérdőjelezték a szakértők, hogy egyáltalán mentálisan alkalmas lenne a profi sportra. A mélypont valószínűleg akkor jött el, amikor egy Clippers elleni győztes meccs után McGee-t kapcsolták élőben a helyszínről, aki láthatóan nagyon zavarban volt végig, és rögtön azzal kezdte, hogy Shaq kipécézte magának. A stúdióban ahelyett, hogy érezték volna a fiatal játékos feszültségét, még tovább húzták a húrt, és külön rákérdeztek a Shaqtin' a Foolra, amire McGee teljesen kiborult, és egy rettenetesen kínos interjú lett az egészből.

Shaq és a műsor szerkesztői itt sem álltak le, McGee lett a szegmensben legtöbbször szereplő játékos, ami nem annyira megtisztelő cím, ha az NBA heti bakiparádéjáról van szó. Ráadásul a két játékos korábban a pályán is találkozott egymással, amikor McGee még újonc volt Washingtonban, O'Neal pedig a 17. idényét töltötte akkor éppen a Phoenix Sunsnál. A veterán center akkor feltörölte a padlót az ifjú McGee-vel, akin éveken át látszott, hogy nehezére esik kontrollálni a hatalmas testét és hosszú végtagjait.

Közröhej tárgyából többszörös bajnok

McGee első 10 évében egy szolid első-második számú centerré nőtte ki magát, de hiába voltak egész jó szezonjai és néhol kifejezetten látványos megmozdulásai a Denver Nuggetsben, a pályája elindult lefelé, és már az is kérdésessé vált, hogy 28 évesen talál-e magának csapatot. Végül nem kis meglepetésre az előző két év NBA-bajnokához, a Golden State Warriorshoz került, ahol egyedül a centerposzton nem találták meg a megfelelő embert, és gyakorlatilag harmadik számú centernek igazolták Zaza Pachulia és Anderson Varejao mögé.

Sokak őszinte meglepetésére fontos alappillére lett a Warriorsnak, és a következő két évben egy-egy bajnoki címet nyert a csapattal, és gyakran kezdőbe rakták az igazán fontos mérkőzéseken. Ahogy egyre stabilabb tagja lett a Warriorsnak, úgy mérgesedett el közben a viszonyuk O'Neallel, aki egész egyszerűen nem tudott leszállni McGee-ről. McGee végül berágott, és a két kosaras Twitteren kezdett el üzengetni egymásnak. Az ügy odáig fajult, hogy Shaq többször megfenyegette McGee-t, hogy ha legközelebb találkoznak, akkor majd csúnyán elfenekeli. Ez a viselkedés még úgy is furcsa egy hivatásos sportriportertől (mert Shaq ekkor már évek óta ilyen pozícióban dolgozott), ha az maga Shaquille O'Neal.

McGee zsákol a Warriors bajnokcsapatában a Utah Jazz elleni otthoni mérkőzésen – Fotó: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
McGee zsákol a Warriors bajnokcsapatában a Utah Jazz elleni otthoni mérkőzésen – Fotó: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Végül a Warriors megkereste a TNT csatornát, hogy panaszt tegyenek amiatt, ahogy a műsorokban évek óta halálra szekálják a játékosukat. Később Steve Kerr vezetőedző és Kevin Durant is beleállt Shaqbe, hogy tönkreteszi McGee megítélését, de az egykori klasszis játékos még ezek után sem volt hajlandó leszállni a Warriors centeréről.

Ekkor léptek be a képbe a játékosok anyukái.

A balhé ugyanis akkorára nőtt, hogy Lucille O'Neal, Shaq édesanyja kénytelen volt közbeszólni, és figyelmeztetni a fiát, hogy a Twitter-balhéval már túl messze mentek, ideje lenne leállni. Erre beszállt Twitteren Pamela McGee is, aki szerint O'Nealt ki kellene rúgni, de minimum eltiltani a viselkedése miatt. Pár hónappal később McGee bajnoki címet nyert a Warriorsszal, méghozzá úgy, hogy mindenkinél nagyobb (73,2%) dobószázalékkal zárta az idényt. Shaq ugyan sosem kért elnézést, de megígérte, hogy leszáll McGee-ről, és a játékos többé nem tűnt fel a műsorban.

McGee egy évvel később ismét megnyerte a bajnokságot a Warriorsszal, majd a LeBron Jamesszel erősítő Los Angeles Lakershez került. Ott az első évben lemaradtak a rájátszásról, de a következő évben hiába cserélték ki a komplett csapatot Anthony Davis érkezése miatt, ő maradt, és végül a Lakersszel is nyert magának egy bajnoki gyűrűt úgy, hogy alapvetően Dwight Howard mögé szerződtették, de a kulcsmeccseken már gyakran ő kezdett.

McGee húzza fel a földről a csapattársát, LeBron Jamest, akivel két évet játszottak együtt a Los Angeles Lakersben – Fotó: KEVIN C. COX / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
McGee húzza fel a földről a csapattársát, LeBron Jamest, akivel két évet játszottak együtt a Los Angeles Lakersben – Fotó: KEVIN C. COX / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az elmúlt két évben a már 30 év fölött járó McGee ide-oda pattogott csapatok között, jelenleg a legutóbbi NBA-döntős Phoenix Sunsnál játszik DeAndre Ayton helyetteseként. Azonban a karrierje vége felé még egy hatalmas dolog történt:

meghívták az amerikai válogatott olimpiai csapatába.

McGee az amerikai válogatottban való szereplés lehetőségéről majdnem lemaradt, ugyanis 2014-ben nagyon hívta őt a Fülöp-szigeteki válogatott. Végül azért nem tudták honosítani, mert a szabályok csak egy játékost engedtek, aki nem más volt, mint az akkori csapattársa, Andray Blatche.

Ez is jól mutatja, hogy McGee saját maga sem látott sokáig esélyt arra, hogy válogatott legyen, és még az olimpia előtt is úgy tűnt, sosem fog összejönni neki. Azonban pár héttel a torna előtt megsérült Kevin Love és Bradley Beal, a helyükre behívott két játékos egyike pedig nem más volt, mint JaVale McGee. A sokáig kinevetett, langaléta mamlasz, akinek a posztján még legalább 20 elit játékos játszik, bekerült az amerikai válogatottba. Ha már bekerült, pályára is lépett, és mivel az Egyesült Államok aranyérmet szerzett az olimpián, így McGee is a nyakába akaszthatta az aranyat.

Ezzel édesanyja több rekordot is megdöntött. Ő az első, akinek egy-egy gyereke profi játékos lett mindkét amerikai profi kosárligában (WNBA és NBA), és fiával ők az elsők az olimpia történetében, ahol valamelyik szülő, majd valamelyik gyerek is aranyat tudott nyerni.

Pamela és JaVale McGee is hosszú, viszontagságos utat járt be ahhoz, hogy előbbit anyaként, utóbbi pedig profi kosarasként is elismerjék, de végül mindketten bebizonyították, hogy kitartó munkával bármi elérhető. Akár még az is, hogy McGee civilben társproducerként szerepeljen Justin Bieber albumán az Available című dalban. Ha ilyen akadályokkal McGee háromszoros bajnok és olimpiai aranyérmes tudott lenni, akkor már tényleg nem tűnik olyan nehéz feladatnak, hogy a sportpálya után bevegye a zeneipart is.

Forrásnak a USA Today, a Ringer, a Chicago Tribune, a Sports Illustrated és az SB Nation anyagait használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!