Már csak hat hely maradt a Bajnokok Ligája-főtáblán, a Fradi pályázik az egyikre

2021. augusztus 17. – 16:45

frissítve

Már csak hat hely maradt a Bajnokok Ligája-főtáblán, a Fradi pályázik az egyikre
A Ferencváros játékosai ünneplik a Slavia Praha elleni győzelmet – fotó: Laszlo Szirtesi / Getty

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak néhány hely kiadó az idei Bajnokok Ligája főtábláján, ahol a négy német, négy angol, négy olasz és négy spanyol csapat mellett helyet kapott a Villarreal is, mint a tavalyi Európa-liga-sorozat győztese, valamint Franciaországból és Portugáliából két-két résztvevő és az orosz, a belga, az ukrán, a holland és a török bajnok – ehhez a 26 csapathoz csatlakozik a playoff kör hat győztese. A keddi párosítások szerint a Salzburg a dán Bröndbyt, a moldáv bajnok Sheriff Tiraspol a Dinamo Zagrebet és a Monaco az ukrán ezüstérmes Sahtar Donyecket fogadja.

A Ferencváros szerdán lép pályára Bernben, a Young Boys vendégeként. A magyar bajnok immár sorozatban a harmadik évben éri el valamely nemzetközi kupa főtábláját, a csoportküzdelmeket, és ahhoz, hogy ismét a BL-csoportkörben szerepelhessenek, még le kellene győzni Peter Stöger csapatának a Young Boyst. A svájci csapat az elmúlt négy évben megnyerte hazája bajnokságát, kettős győzelemmel búcsúztatta a Bayern Leverkusent az Európa-liga kiesési szakaszában, majd a nyolcaddöntőben esett csak ki az Ajax ellen, és az elmúlt években ugyancsak megtalálható volt a rangosabb kupák főtábláján. A Ferencváros az idei transzferidőszakban közel 6 millió euróért vásárolt eddig futballistákat, míg a Young Boys csak egy középcsatárra, a Franciaországból érkező Jordan Siebatcheu-ra költött 2,5 milliót.

Amennyiben a moldáv bajnok Sherrif Tiraspol sikerrel veszi az utolsó akadályt, történelmet írhat, először szerepelhetnek majd a legjobbak között. Ehhez a játékoseladásokból az elmúlt 4 évben közel 68 millió profitot termelő horvát bajnokot kellene kiejteniük. Legutóbb 2012-ben és 2013-ban találkozott a BL-selejtezőkben a két csapat, akkor a moldávoknak egyszer sem sikerült gólt szerezniük, 4 vereséggel zárták a párharcot.

A Monaco vendége a Sahtar Donyeck lesz. Niko Kovac csapatának egyediségét, sajátosságát az adja, hogy egyetlen hazai játékos sem található a keretben, mind a 35 labdarúgó külföldi állampolgár. A legutóbb 2017-ben bajnokságot nyerő miniállam csapata 34,5 millió eurót költött már a nyáron, de a vendégek sem spóroltak: Pedrinho a Benficatól érkezett 18 millióért, Marlon a Sassuolotól 12-ért, de Traoréért is kifizettek egy 10-est az Ajaxnak. 1979-ben már találkozott egymással a két csapat nemzetközi kupában, akkor a Monaco örülhetett.

A harmadik, mai találkozón a fiatalítást csúcsra járató Salzburg csapata fogadja a 2005 után újra dán bajnoki címet ünneplő Bröndbyt. Az osztrák keret átlagéletkora már 23 év alatt van, ezzel minden idők legfiatalabb csapata lehetnek, akik elérik a csoportkört. Ráadásul a tehetséggyár továbbra is ontja a nemzetközi topfutball alappilléreit. Idén eddig közel 62 millió euróért értékesítettek labdarúgókat (48 milliós pluszban eddig a mérleg), de ha megnézzük az elmúlt 4 esztendő játékospolitikáját, akkor 185 millió eurós hasznot láthatunk az eladott és vett futballisták összehasonlításában. A tavalyi szezonban 34 gólig és 12 gólpasszig jutó Patson Daka 22 millióért igazolt a Premier League-be, ahol immár szuperkupagyőztesnek vallhatja magát a Leicester labdarúgójaként, de Mwepu is a szigetországban folytatja pályafutását, a Brighton játékosa lett. Ramalho a PSV-nél talált új otthonra, a szlovák tehetség Peter Pokorny pedig a Real Sociedadnál próbál továbbfejlődni. Talán némi hátrányt jelenthet a jelenlegi keret két legértékesebb futballistájának, Koitának és Berishának a sérülése, de a Bröndbynél sem jobbak az előjelek. Hat játékos betegedett le, produkált pozitív teszteredményt a keretből, így új emberekkel kell harcba indulnia Niels Frederiksennek, a dánok 50 éves szakvezetőjének.

Párosítások (zárójelben a csapatok keretének az összértéke, millió euróban):

Kedd:

  • SALZBURG (130,65M) – BRÖNDBY (23,55M)
  • SHERIFF TIRASPOL (11,93M) – DINAMO ZAGREB (131,8M)
  • MONACO (385,5M) – SAHTAR (177,9M)

Szerda:

  • BENFICA(324,5M) – PSV(155,55M)
  • MALMÖ(25,93M) – LUDOGOREC(37,7M)
  • YOUNG BOYS(61,8M) – FERENCVÁROS(39,4M)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!