A súlyemelő Nagy Péter megnyerte a csoportját, 7. a tokiói olimpián

2021. augusztus 04. – 08:49

frissítve

A súlyemelő Nagy Péter megnyerte a csoportját, 7. a tokiói olimpián
Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bár saját egyéni legjobbjától elmaradt, megnyerte a B csoportot Nagy Péter súlyemelő a tokiói olimpia +109 kilós súlycsoportjában. Mindez azt jelentette, hogy Nagy a legrosszabb esetben már 8. az olimpián, később aztán kiderült, hogy az A csoportból is meg tudott előzni egy versenyzőt, így a 7. helyen zárt.

A magyar súlyemelő biztonsági stratégiát választott – de azt is mondhatjuk, hogy nagyon magabiztosan, megbízhatóan versenyzett. Ezt jelzi, hogy mind a hat kísérletét sikerült teljesítenie.

Nagy a szakításban 165 kilón kezdett – a végül utolsó helyen zárt tajvani Hszie kivételével mindenki 170 kilót fölé tette az első kísérletet -, innen 173, majd 178 kilóra lépett, és mindkét súlyt szépen kiemelte. Szakítás után így is csak a 3. helyen állt, a spanyol Ruiz I Velasco és az osztrák Martiroszján 180-180 kilót emelt (az osztráknak két sikertelen kísérlet után jött össze ez, a spanyol utolsó kísérletre 185 kilóval próbálkozott, de sikertelenül).

Lökésben 206 kilón kezdett Nagy, majd 214-re, végül 218 kilóra emelt. Ez utóbbi kísérletét elsőre mindhárom bíró érvénytelennek minősítette, de challenge után, a videózás hatására végül megadták neki az eredményt. Ezzel összetettben 396 kilót ért el, ami elmaradt ugyan az idei Eb-n elért 404 kilós eredménytől, de elég volt arra, hogy ha csak egy kilóval is, de megelőzze a spanyolt, és megnyerje a csoportját.

A később kezdő A csoportban csak hatan tudták befejezni a versenyt, mert a cseh Jiri Orsagnak nem volt érvényes kísérlete lökésben, így kerülhetett elé Nagy.

A 35 éves magyar súlyemelőnek ez a legjobb olimpiai eredménye. Korábban ugyanis Rióban és Londonban a 11. és a 10. helyen zárt (bár mindkétszer 400 kiló fölötti összetett eredménnyel).

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!