A súlyemelő Nagy Péter megnyerte a csoportját, 7. a tokiói olimpián

2021. augusztus 4. – 08:49

frissítve

A súlyemelő Nagy Péter megnyerte a csoportját, 7. a tokiói olimpián
Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bár saját egyéni legjobbjától elmaradt, megnyerte a B csoportot Nagy Péter súlyemelő a tokiói olimpia +109 kilós súlycsoportjában. Mindez azt jelentette, hogy Nagy a legrosszabb esetben már 8. az olimpián, később aztán kiderült, hogy az A csoportból is meg tudott előzni egy versenyzőt, így a 7. helyen zárt.

A magyar súlyemelő biztonsági stratégiát választott – de azt is mondhatjuk, hogy nagyon magabiztosan, megbízhatóan versenyzett. Ezt jelzi, hogy mind a hat kísérletét sikerült teljesítenie.

Nagy a szakításban 165 kilón kezdett – a végül utolsó helyen zárt tajvani Hszie kivételével mindenki 170 kilót fölé tette az első kísérletet –, innen 173, majd 178 kilóra lépett, és mindkét súlyt szépen kiemelte. Szakítás után így is csak a 3. helyen állt, a spanyol Ruiz I Velasco és az osztrák Martiroszján 180-180 kilót emelt (az osztráknak két sikertelen kísérlet után jött össze ez, a spanyol utolsó kísérletre 185 kilóval próbálkozott, de sikertelenül).

Lökésben 206 kilón kezdett Nagy, majd 214-re, végül 218 kilóra emelt. Ez utóbbi kísérletét elsőre mindhárom bíró érvénytelennek minősítette, de challenge után, a videózás hatására végül megadták neki az eredményt. Ezzel összetettben 396 kilót ért el, ami elmaradt ugyan az idei Eb-n elért 404 kilós eredménytől, de elég volt arra, hogy ha csak egy kilóval is, de megelőzze a spanyolt, és megnyerje a csoportját.

A később kezdő A csoportban csak hatan tudták befejezni a versenyt, mert a cseh Jiri Orsagnak nem volt érvényes kísérlete lökésben, így kerülhetett elé Nagy.

A 35 éves magyar súlyemelőnek ez a legjobb olimpiai eredménye. Korábban ugyanis Rióban és Londonban a 11. és a 10. helyen zárt (bár mindkétszer 400 kiló fölötti összetett eredménnyel).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!