Az úszók kapitánya szerint őrségváltás jön, jó darabig nem látunk új szupergenerációt a magyar úszásban

2021. augusztus 01. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenki emlékezzen vissza: már a 2017-es budapesti világbajnokságon elmondtam, itt még együtt úszott a múlt, a jelen és a jövő. Most az őrségváltás halasztódott egy évvel a Covid miatt, de muszáj beletörődnünk: ahogy sok évig nem láttunk hasonló csodákat, mint amit a Darnyi-Egerszegi-Rózsa-Czene-féle generáció csinált, úgy most sem számíthatunk arra, hogy Cseh Laci, Gyurta Dani, a Verrasztó-testvérek, Jakabos Zsuzsa, Hosszú Katinka után belátható időn belül érkezik egy ilyen szupergeneráció.”

A fentieket Sós Csaba nyilatkozta a tokiói olimpia úszóversenyeinek lezárulta után. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint a koronavírus-járvány okozta egyéves halasztás, illetve a reggeli finálék jelentősen alakítottak az erőviszonyokon, ugyanakkor nem tartja gyengének a szereplést, hiszen korábban még egyszer sem sikerült ennyi versenyzőnek olimpiai döntőt úsznia – írja az MTI.

Sós Csaba szerint a most induló Úszó Nemzet Program úgy kell, mint egy falat kenyér: „Ez olyan mértékben bővíti ki a merítési lehetőséget, hogy sokkal nagyobb eséllyel találunk még több tehetséget. Mert a rendszer nem rossz: harmincketten kvalifikáltak, ami nagy szó, és Milák Kristóf példája mutatja, akiben ott van az extraklasszis adottság, azt a magyar szisztéma elviszi a legmagasabb csúcsig.” A magyar csapat egy arany- és egy ezüstéremmel zárt, mindkettőt Milák Kristóf szerezte.

„Én mindenképp arra helyezném a hangsúlyt, hogy tizenhárom döntőt úszhattunk, azokban szerepelt mindösszesen tizenöt ember, azaz a válogatottnak csaknem a fele, továbbá hogy mindenkire ugyanazok a kvalifikációs szabályok vonatkoztak, így volt miénk az egyik legnagyobb csapat, vagyis nem gondolnám, hogy olyan gyengén szerepeltünk volna. Arra pedig nem is emlékszem, volt-e valaha három negyedik és három ötödik helyünk” – tette hozzá a kapitány.

Öt évvel ezelőtt, Rio de Janeiróban négy magyar úszó is ott állt a dobogón, most viszont, ahogyan 2000-ben és 2008-ban, csak egyetlen versenyző tudott érmet szerezni. „Úgy is mondhatnám: amennyire fájóak a negyedik helyek, annyira értékesek is” – mondta. Szerinte ha a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka „csak átlagos formát fut itt, mindjárt ott vagyunk az élmezőnyben”. Arról, hogy mi idézhette elő a világklasszis Hosszú korábbiaknál visszafogottabb szereplését, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kövess minket Facebookon is!