Háromszor esett össze a kimerültségtől a célegyenesben, de mindig felállt az ausztrál hosszútávfutó

2021. július 30. – 17:53

frissítve

Háromszor esett össze a kimerültségtől a célegyenesben, de mindig felállt az ausztrál hosszútávfutó
Isaac Kimeli várja a célban az erejével elkészült Patrick Tiernant a 10 ezer méteres síkfutás döntőjében Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Furcsa dramaturgiájú versenyt hozott a férfiak 10 000 méteres síkfutása, amelynek a végén az etióp Selemon Barega nyert. Az ausztrál Patrick Tiernan a célegyenesben készült el annyira az erejével, hogy összeesett.

Az biztos volt a szám előtt, hogy új bajnokot avatnak, hiszen a címvédő Mo Farah nem tudta teljesíteni az olimpia kvalifikációs idejét, így a brit nélkül rendezték a versenyt. Legnagyobb esélyesnek a tavaly világrekordot futó ugandai, Joshua Cheptegei tűnt, illetve a világ idei legjobbját teljesítő honfitársa, Jacob Kiplimo. Mellettük a 2019-es vb-ezüst- és -bronzérmesével, az etióp Yomif Kejelchával és a kenyai Rhonex Kiprutóval is számolni kellett. A tízezer méterről hagyományosan etióp–kenyai párharc dönt, legtöbbször csapattaktikát is bevetve, és most ebbe folyt bele Uganda is.

A rajt után a leggyengébb ugandai, Stephen Kissa indult meg, míg a többiek lazábbra vették a tempót. Kissa 50 méteres előnyt harcolt ki, majd egészen a hatodik kilométer végéig elöl futott. Egy rövid időre Barega és Kipruto is elszakadt a többiektől, de aztán visszaolvadtak a még mindig elég óvatos tempóban haladó bolyba. Cheptegei érdeke az lehetett volna, hogy folyamatosan nagy legyen az iram, de csak néhány rövid beleerősítés volt, így az utolsó 400 métert még nyolcan együtt kezdték meg.

Két etióp, az ötezer méter vb-ezüstérmese, Barega és Berihu Aregawi állt az élre, és tempójukat nem is nagyon bírták a többiek. Barega végig egész friss maradt, és simán megtartotta az első helyét. Mögötte két ugandai érkezett be, Cheptegei második, Kiplimo harmadik lett.

Az utolsó kör elején az ausztrál Patrick Tiernan az élboly mögött, a tizedik helyen futott, de a végén még az is kétségessé vált, hogy egyáltalán be tudja-e fejezni a futamot. Az utolsó száz méterre fordulva egyre darabosabbá vált a mozgása, támolyogni kezdett, majd el is esett (A videón 1 perc után látható). Nehezen összeszedte magát, de míg a hátralévő körülbelül 60 métert megtette, még kétszer esett el, de nem adta fel, a 19. helyen beszenvedte magát a célba. Az ausztrál valószínűleg a melegtől és párától készülhetett el ennyire az erejével. Ahogy beért a célba, azonnal az orvosi szobába szállították.

Eredmények:
atlétika, férfi 10 000 m:
1. Selemon Barega (Etiópia) 27:43.22 perc
2. Joshua Cheptegei (Uganda) 27:43.63
3. Jacob Kiplimo (Uganda) 27:43.88

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!