Egy sportlövőnek hála most már a 34 ezres San Marino a legkisebb ország, aminek van olimpiai érme

2021. július 29. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már most túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy történelmi sikert ért el San Marino a tokiói olimpián, Alessandra Perilli ugyanis sportlövészetben, azon belül is női trapben harmadik lett, ezzel megszerezte hazája legelső bronzérmét az ötkarikás játékokon.

A kevesebb mint 34 ezres lélekszámú San Marino 1960 óta a '64-es tokiói olimpia kivételével mindegyik olimpiára küldött sportolókat, és egy rakás téli olimpián is részt vett, egészen eddig azonban sosem sikerült érmet szerezniük. 2004-ben Athénban Francesco Amici és Emanuela Felici személyében két sportlövőjüket is egy hajszál választotta el a döntőtől, a 2012-es londoni olimpián pedig női trapben Alessandra Perilli döntőbe is jutott,

itt viszont hármas holtverseny alakult ki a második helyen, a szétlövésben pedig ő hibázott először, így végül negyedik lett.

Az egészen abszurd eredmény után 2016-ban már a kvalifikációs körben kiesett, idén viszont megint bejutott a döntőbe. Ott aztán a szlovák Zuzana Rehák-Štefečekovától és az amerikai Kayle Browningtól jócskán lemaradt, de a harmadik helyet magabiztosan húzta be, így tizenkét nyári és hét téli olimpia, valamint 61 év után megszerezte San Marino legelső olimpiai érmét. Ezzel San Marino lett a legkisebb olimpiai érmes ország, Bermudát taszította le a trónról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!