Hazaküldték az olimpiáról a német sportvezetőt, aki tevehajcsárnak titulálta az algériai és eritreai indulókat

2021. július 29. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaküldték a tokiói olimpiáról a Német Kerékpáros Szövetség sportigazgatóját, Patrick Mostert, aki szerdán, a férfiak időfutamversenye alatt tett a közvetítésben is hallható rasszista megjegyzéseket. Moster az egyik német indulót, Nikias Arndtot hajszolva kiabálta azt egy algériai és egy eritreai bringásra utalva: „Kapd el a tevehajcsárokat! Kapd el a tevehajcsárokat! Gyerünk!” A közvetítésben is jól hallható volt a „Kameltreiber” kifejezés.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség még szerdán elítélte az esetet. Mint írták, az ilyen megjegyzések szembemennek azokkal az értékekkel, amiket az UCI képvisel, népszerűsít és véd, és a rasszizmusnak nincs helye a sportban.

Hasonló véleményen volt a német olimpiai csapat is, amely Moster bocsánatkérése ellenére hazaküldte a sportvezetőt. „Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy a tegnapi rasszista megjegyzéseiért való nyilvános bocsánatkérése őszinte” – mondta Alfons Hörmann, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke, egyben a németek tokiói delegációjának vezetője. „Ezekkel a megjegyzésekkel azonban Moster úr megsértette az olimpiai értékeket. A fair play, a tisztelet és a tolerancia a német küldöttség számára nem képezi vita tárgyát.”

Moster szavait az általa buzdított bringás, Arndt is elítélte, míg az algériai kerékpáros, Azzedine Lagab úgy reagált, hogy az olimpián nincs tevegelés a sportágak között, ezért indult kerékpárban.

via Guardian

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!