Húsz atlétát, köztük tíz nigériait tiltottak el a tokiói olimpiától

2021. július 28. – 20:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz atlétát tiltottak el a tokiói olimpiától, mert nem teljesítették a doppingellenőrzési követelményeket – tájékoztatott közleményében (pdf-ben innen letölthető) a sportág tisztaságára felügyelő szervezet, az AIU. A közleményben nem nevezték meg az érintetteket, de felsorolták, hogy mely országokból hány sportolót tiltottak el.

A legtöbb versenyzőt Nigéria bukta, 10 versenyzőjük nem indulhat az olimpián, emellett 3-3- belarusz és ukrán, 2 kenyai, 1-1 marokkói és etióp futó nem felelt meg a doppingszabályoknak. A nigériai szám azért különösen magas, mert az országból 23 atléta jutott ki az olimpiára (míg például Ukrajnából 51).

Hét, a doppingveszélyeztetettségi besorolásban úgynevezett A kategóriájú országot vizsgáltak – Fehéroroszország, Bahrein, Etiópia, Kenya, Marokkó, Nigéria és Ukrajna –, közülük hat ország legalább egy sportolójától vonták meg az indulási jogot.

Kenya már korábban bejelentette, hogy két futója érintett az ügyben. Az ő távolmaradásukkal az 1500 méteren a világ idei legjobbjával rendelkező, ám a hazai olimpiai válogatón meglepetésre csak negyedik helyen záró Timothy Cheruiyot előtt nyílik meg a tokiói szereplés lehetősége.

Az olimpiáról kizárt atléták elsősorban azt az elvárást nem teljesítették, hogy a játékok előtti tíz hónapban összesen három alkalommal kell előre be nem jelentett ellenőrzésen részt venniük.

David Howman, az AIU elnöke arról beszélt, hogy javulás tapasztalható az A kategóriás országok doppingtesztelési programjaiban, ugyanakkor bizonyos körülmények esetében „hosszú utat kell még megtenni”.